TR
EN
Olgunlaşmamış distal radius yanlış kaynamalarının düzeltilmesi
Öz
Amaç: Genç ve aktif kişilerde, olgunlaşmamış radius distal uç yanlış kaynamalarının erken dönemde düzeltilmesi gerekebilir. Bu çalışmanın amacı olgunlaşmamış distal radius yanlış kaynamalarında erken cerrahi düzeltmenin avantaj ve dezavantajlarını değerlendirmekti.
Çalışma planı: Çalışmaya olgunlaşmamış distal radius yanlış kaynaması bulunan, genç ve aktif olan 11 hasta (10 erkek, 1 kadın; ortalama yaş: 36, dağılım: 20-54 yaş) alındı. Başlangıçta instabilite gösteren radius distal uç kırıklarının konservatif tedavi ile takibi sonucunda yanlış kaynamalar gelişmişti. Cerrahi düzeltmeye kadar geçen ortalama süre 12 (dağılım: 8-15) hafta idi. İki olguda eklem içi ve dışı, 9 olguda ise eklem dışı deformite mevcuttu. Yedi olguda volar, diğer 4 olguda dorsal düzeltme uygulandı. Sonuçlar radyolojik olarak ve işlevsellik açısından Mayo el bileği skoru kullanılarak değerlendirildi.
Bulgular: Düzeltici osteotomiler sonrası ortalama 8 (dağılım: 5-16) haftada tam kaynama görüldü. Ameliyattan önce ortalama 28° olan dorsal deformite, ortalama 4° volar tilt olacak şekilde düzeltildi. Daha önce ortalama 5 mm olan ulnar pozitif varyans, ortalama 1 mm altına indirilebildi. Ortalama 9° olan radial eğim, ortalama 20° olacak şekilde düzeltildi. Mayo el bileği skoru ortalaması 82.5 olarak ölçüldü. Radial eğimin düzeltilmesinde brakiyoradialis tenotomisi uygulamasının geç olgularda gerekli olduğu saptandı. Bir olguda yapısal (kortikokansellöz) greft ihtiyacı oldu. Tüm olgular kırık öncesi fonksiyonel seviyelerine kısıtlama olmaksızın geri dönebildiler.
Çıkarımlar: Olgunlaşmamış yanlış kaynamalarda erken düzeltici osteotominin avantajları kırık hattından anatomik düzeltmenin yapılabilmesi, iyileşme süresinin kısaltılması ve yapısal greft ihtiyacının belirgin olarak azalmış olmasıdır. Dezavantajları arasında ise kırık hattının tespit edilerek yeniden oluşturulmasının teknik zorluğu ve tatmin edici fonksiyonel sonuç için istekli ve uyumlu hastaların seçilmesi gerekliliğidir.
Anahtar Kelimeler
Ayrıntılar
Birincil Dil
İngilizce
Konular
Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
23 Mart 2012
Gönderilme Tarihi
7 Mart 2014
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 1970 Cilt: 46 Sayı: 1
APA
Bilgin, S., & Armangil, M. (2012). Correction of nascent malunion of distal radius fractures. Acta Orthopaedica et Traumatologica Turcica, 46(1), 30-34. https://izlik.org/JA26SR25HL
AMA
1.Bilgin S, Armangil M. Correction of nascent malunion of distal radius fractures. Acta Orthopaedica et Traumatologica Turcica. 2012;46(1):30-34. https://izlik.org/JA26SR25HL
Chicago
Bilgin, S., ve Mehmet Armangil. 2012. “Correction of nascent malunion of distal radius fractures”. Acta Orthopaedica et Traumatologica Turcica 46 (1): 30-34. https://izlik.org/JA26SR25HL.
EndNote
Bilgin S, Armangil M (01 Mart 2012) Correction of nascent malunion of distal radius fractures. Acta Orthopaedica et Traumatologica Turcica 46 1 30–34.
IEEE
[1]S. Bilgin ve M. Armangil, “Correction of nascent malunion of distal radius fractures”, Acta Orthopaedica et Traumatologica Turcica, c. 46, sy 1, ss. 30–34, Mar. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA26SR25HL
ISNAD
Bilgin, S. - Armangil, Mehmet. “Correction of nascent malunion of distal radius fractures”. Acta Orthopaedica et Traumatologica Turcica 46/1 (01 Mart 2012): 30-34. https://izlik.org/JA26SR25HL.
JAMA
1.Bilgin S, Armangil M. Correction of nascent malunion of distal radius fractures. Acta Orthopaedica et Traumatologica Turcica. 2012;46:30–34.
MLA
Bilgin, S., ve Mehmet Armangil. “Correction of nascent malunion of distal radius fractures”. Acta Orthopaedica et Traumatologica Turcica, c. 46, sy 1, Mart 2012, ss. 30-34, https://izlik.org/JA26SR25HL.
Vancouver
1.S. Bilgin, Mehmet Armangil. Correction of nascent malunion of distal radius fractures. Acta Orthopaedica et Traumatologica Turcica [Internet]. 01 Mart 2012;46(1):30-4. Erişim adresi: https://izlik.org/JA26SR25HL