Melatonin ve kafeik asit fenetil ester’in iskemik şartlarda kırık iyileşmesi üzerine etkisi: Deneysel çalışma
Öz
Amaç:Çalışmada melatonin ve kafeik asit fenetil ester (CAPE) antioksidan moleküllerinin iskemik ortamda kırık iyileşmesi üzerine etkisinin incelenmesi amaçlandı.
Çalışma planı: Kırk dört erkek Wistar-albino sıçan tibiasında kırık oluşturulup intramedüller pinleme ile tespit uygulandı. Daha sonra sıçanlar rastgele kırık, kırık-iskemi, kırık-iskemi-melatonin ve kırık-iskemi-CAPE gruplarına ayrıldı. İskemi gruplarındaki sıçanların femoral arterleri 4.5 saat süreyle klemplendi. Cerrahi girişimden 6 hafta sonra sıçanlar sakrifiye edildi ve radyografik, histolojik ve biyomekanik değerlendirmeler yapıldı.
Bulgular: Radyografik ve histolojik olarak, 6. hafta sonunda kırık-iskemi-CAPE grubu kırık-iskemi grubundan anlamlı olarak iyi sonuçlar verdi. Tüm gruplarda, tüm kırıkların radyolojik ve histolojik olarak tam iyileştiği saptandı. Maksimum kırılma kuvvetlerinin (N) karşılaştırılmasında, gruplar arasında (kırık-iskemi<kırık-iskemi-melatonin<kırık<kırık-iskemi-CAPE) anlamlı fark bulundu (p<0.005). Sertlik dereceleri (N/mm) açısından kırık ve kırık-iskemi-CAPE grupları arasında anlamlı fark bulunmazken, diğer tüm gruplar arasındaki fark anlamlıydı. Kırık, kırık-iskemi-melatonin ve kırık-iskemi-CAPE gruplarındaki sertlik dereceleri, kırık-iskemi grubundan anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p<0.001).
Çıkarımlar: Vasküler yaralanma veya kompartman sendromu ile komplike hale gelmiş tibia kırıklarında, iskeminin kırık iyileşmesi üzerine olan muhtemel olumsuz etkileri, melatonin ve CAPE ile ortadan kaldırılabilir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Cheeseman KH. Mechanisms and effects of lipid peroxidation. Mol Aspects Med 1993;14:191-7.
- Clanton TL, Zuo L, Klawitter P. Oxidants and skeletal muscle function: physiologic and pathophysiologic implications. Proc Soc Exp Biol Med 1999;222:253-62.
- Turgut A, Göktürk E, Köse N, Kaçmaz M, Oztürk HS, Seber S, et al. Oxidant status increased during fracture healing in rats. Acta Orthop Scand 1999;70:487-90.
- Yeler H, Tahtabas F, Candan F. Investigation of oxidative stress during fracture healing in the rats. Cell Biochem Funct 2005;23:137-9.
- Göktürk E, Turgut A, Bayçu C, Günal I, Seber S, Gülbas Z. Oxygen-free radicals impair fracture healing in rats. Acta Orthop Scand 1995;66:473-5.
- Erdem M, Bostan B, Güneş T, Özkan F, Sen C, Özyurt H, et al. Protective effects of melatonin on ischemia-reperfusion injury of skeletal muscle. Eklem Hastalik Cerrahisi 2010;21:166-71.
- Rodriguez C, Mayo JC, Sainz RM, Antolín I, Herrera F, Martín V, et al. Regulation of antioxidant enzymes: a significant role for melatonin. J Pineal Res 2004;36:1-9.
- Ozyurt H, Irmak MK, Akyol O, Söğüt S. Caffeic acid phenethyl ester changes the indices of oxidative stress in serum of rats with renal ischaemia-reperfusion injury. Cell Biochem Funct 2001;19:259-63.
Ayrıntılar
Birincil Dil
İngilizce
Konular
Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Mehmet Erdem
Bu kişi benim
Deniz Gulabi
Bu kişi benim
Murat Asci
Bu kişi benim
Bora Bostan
Bu kişi benim
Taner Gunes
Bu kişi benim
Resit Dogan Koseoglu
Bu kişi benim
Yayımlanma Tarihi
30 Mayıs 2014
Gönderilme Tarihi
30 Mayıs 2014
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 1970 Cilt: 48 Sayı: 3