Objectives: We evaluated the postoperative analgesic effects of intraarticular neostigmine, tramadol and tenoxicam in patients undergoing knee arthroscopy.
Methods: After obtaining the ethical committee approval and informed consent, 34 patients (ASA I-II) were randomly assigned to four groups: 20 mg tenoxicam, 100 mg tramadol, and 0.5 mg neostigmine, each given in 20 ml %0.9 NaCl solution intraarticularly at the end of knee arthroscopy. One group received only 20 ml %0.9 NaCl solution. Anesthesia was induced with thiopental 4 mg/kg and vecuronium 0.1 mg/kg followed by maintenance with isoflurane 1% in O2/N2O (50%) mixture and vecuronium 0.01 mg/kg. Pain relief was assessed by visual analogue scale (VAS); heart rates, mean arterial pressures and side effects were recorded postoperatively at 0th, 1st, 2nd, and 24th hours. Patients’ satisfaction and total analgesic consumption were also evaluated at the end of 24 hours. Tramadol infusion (12 mg/hour) was started in case of need for further analgesia. Data were analyzed using one-way ANOVA and Tuckey tests.
Results: Heart rate and mean arterial pressure values did not differ significantly. The lowest mean VAS 24 value was found in the neostigmine group (p<0.02). Patient satisfaction was complete in the tenoxicam group. Side effects included nausea in two patients receiving neostigmine and tramadol, and somnolence in one patient in the tramadol group.
Conclusion: All three drugs had acceptable postoperative analgesia. Taking complete patient satisfaction into account, intraarticular tenoxicam may be an appropriate choice for postoperative analgesia.
Amaç: Diz artroskopisi yapılan olgularda intraartiküler uygulanan neostigmin, tramadol ve tenoksikamın ameliyat sonrası analjezik etkileri karşılaştırıldı.
Çalışma planı: Etik komiteden izin ve hastaların yazılı onayları alındıktan sonra, diz artroskopisi uygulanacak ASA I-II, 34 hasta rastgele olarak dört gruba ayrıldı. Artroskopi sonrasında intraartiküler olarak grup T’ye 20 mg tenoksikam, grup C’ye 100 mg tramadol, grup N’ye 0.5 mg neostigmin 20 ml %0.9 NaCl içinde ve grup P’ye sadece 20 ml %0.9 NaCl verildi. Anestezi indüksiyonu 4 mg/kg tiyopental ve 0.1 mg/kg veküronyum ile yapıldı; idamesi ise O2/N2O (%50) karışımı içinde %1 isofluran ve 0.01 mg/kg veküronyum ile sağlandı. Ameliyat sonrası 0, 1, 2 ve 24. saatlerde görsel analog skala (VAS), kalp hızı, ortalama arter basıncı değerleri ve yan etkiler; 24 saat sonunda ise hastaların memnuniyeti ve toplam analjezik miktarı kaydedildi. Analjezi ihtiyacı olduğunda 12 mg/saat tramadol infüzyonuna başlandı. Veriler tek yönlü ANOVA ve Tuckey testleri kullanılarak değerlendirildi.
Sonuçlar: Kalp hızı ve ortalama arter basıncı açısından gruplar arasında anlamlı fark gözlenmedi. Grup N’de VAS 24. saat değerleri diğerlerine göre istatistiksel olarak daha düşük bulundu (p<0.02). Hasta memnuniyeti grup T’de %100 bulundu. Yan etki olarak N ve C gruplarında birer hastada bulantı, grup C’de bir hastada uykuya meyil gözlendi.
Çıkarımlar: İntraartiküler olarak her üç ilacın da ameliyat sonrası analjezik etkisi yüksek bulundu. Hasta memnuniyeti göz önüne alınarak, intraartiküler tenoksikam ameliyat sonrası analjezide iyi bir seçim olabilir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Deneysel Çalışma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 11 Eylül 2006 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2001 Cilt: 35 Sayı: 4 |