Yıl 2020, Cilt 8 , Sayı 1, Sayfalar 49 - 55 2020-01-28

Total Phenolic-Flovonoid Content, Phenolic Compounds and Elemental Analysis of the Origanum acutidens Plant Used for Ethnobotanical Purpose
Etnobotanik Amaçlı Kullanılan Origanum acutidens Bitkisinin Toplam Fenolik-Flovonoid İçeriği, Fenolik Bileşikleri ve Element Analizi

Mehmet FİDAN [1] , İbrahim TEĞİN [2] , Mehmet Emre EREZ [3] , Süleyman Mesut PINAR [4] , Hüseyin EROĞLU [5]


In this study, Origanum acutidens (Hand.-Mazz.) Ietsw. (zemul), an endemic plant for Turkey, were extracted with two different solvents (Water and 80 % ethanol). O. acutidens samples were collected from Bingöl-Topalan (Collector registration number: MMH 1157). In this study, antioxidant activities, total phenolic and flavonoid content, also identification of element and phenolic compounds of O. acutidens (ethanol and water extracts) were analyzed. All analysis results were calculated at concentration of 1 mg/ml extract. According to these results, for DPPH activity; It was found that the water extract showed activity of 77.53% and ethanol extract 90.69% inhibition, at FRAP activity 0.34 mg / mL for water and 0.96 mg / mL FeSO4 equivalent for ethanol extracts. Total phenolic content was calculated as 86.48 mg / mL in water extract and 142.78 mg / mL gallic acid equivalent total phenolic substance in ethanol extract. Total flavonoid analysis revealed 280.58 mg/mL for water extract and 503.82 mg / mL routine equivalent flavonoid content for ethanol extract. In addition, 15 different phenolic compounds and 32 different elements were detected in O. acutidens.

Bu çalışmada, Türkiye için endemik bir bitki olan Origanum acutidens (Hand.-Mazz.) Ietsw. iki farklı çözücü (Su ve % 80 etanol) ile ekstrakte edildi. O. acutidens örnekleri Bingöl-Topalan'dan toplandı. (Toplayıcı kayıt numarası: MMH 1157). O. acutidens’in etanol ve su ekstraktlarının antioksidan aktiviteleri, toplam fenolik flavonoid içeriklerinin yanı sıra element ve fenolik bileşik analizleri yapıldı. Tüm analiz sonuçları 1 mg/mL ekstrakt konsantrasyonuna göre hesaplandı. Analiz sonuçlarına göre DPPH aktivitesinde; su ekstraktının % 77,53’ü etanol ekstraktının ise % 90,69’u inhibisyon, FRAP aktivitesinde su için 0,34 mg/mL ve etanol için 0,96 mg/mL FeSO4 eşdeğerinde aktivite gösterdiği tespit edildi.  Toplam fenolik madde tayininde su ekstraktının 86,48 mg /mL etanol ekstraktının ise 142,78 mg /mL gallik asit eşdeğeri total fenolik madde bulundu.  Total flavonoid madde analizinde ise su ekstraktı için 280,58 mg/mL etanol ekstraktı için ise 503,82 mg/mL rutin eşdeğeri flavonoid madde içeriği tespit edildi. Ayrıca O. acutidens bitkisinde 15 farklı fenolik bileşik ve 32 farklı element tespit edildi.

  • KAYNAKLAR
  • 1. Linnaeus C. 1754. Genera Plantarum, facsmile edition 1960: 256 Engelmamn (Cramer), Weinheim, Wheldon & Wesley, Codicote.
  • 2. Duman H., Aytaç Z., Ekici M., Karavelioğulları F. A., Dönmez A., Duran A. 1995.Three new species (Labiatae) from Turkey, Flora of Mediterranea, 5, 221-228.3. Ietswaart J.H. 1980. A Taxonomic Revision of the Genus Origanum, Leiden Universty Press, London.
  • 4. Güner A.; Aslan S.; Ekim T.; Vural M.; Babaç M. 2012. Türkiye bitkileri listesi (Damarlı bitkiler), Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmalar Derneği Yayını: İstanbul.
  • 5. Davis, P.H. (Ed.) 1982. Flora of Turkey and the East Aegean Islands, vol. 7, pp. 297-313, Edinburgh University Press, Edinburgh.
  • 6.http://apps.kew.org/wcsp/qsearch.do;jsessionid=E3EF5FAE37BD73CE5ECFA0B0C4690342
  • 7. Doğu S., Dinç M. 2011. Endemik Origanum saccatum P.H. Davis (Lamiaceae) Üzerine Anatomik Bir Çalışma, Ot Sistematik Botanik Dergisi, 18, 2, 45-55.
  • 8. Tepe B., Cakir A., & Sihoglu Tepe A. 2016. Medicinal uses, phytochemistry, and pharmacology of Origanum onites (L.): A Review. Chemistry & Biodiversity, 13(5), 504-520.
  • 9. Walker J. F., Santos P. d. S., Schmidt C. A., Bittencourt T. C. C. d., & Guimarães A. G. 2016. Antimicrobial Activity of Marjoram (Origanum majorana) Essential Oil Against the Multidrug‐Resistant Salmonella Enterica Serovar Schwarzengrund Inoculated in Vegetables from Organic Farming. Journal of Food Safety, 36(4), 489-496.
  • 10. Oke Altuntas F., & Demirtas I. 2017. Real-Time Cell Analysis of the Cytotoxicity of Origanum acutidens Essential Oil on HT-29 and HeLa Cell Lines. Turkish Journal of Pharmaceutical Sciences, 14(1).
  • 11. Soliman A. M., Desouky S., Marzouk M., & Sayed A. A. 2016. Origanum majorana Attenuates Nephrotoxicity of Cisplatin Anticancer Drug through Ameliorating Oxidative Stress. Nutrients, 8(5), 264.
  • 12. Yılmaz H., Çarıkçı S., Kılıç T., Dirmenci T., Arabacı T., & Gören A. C. 2017. Screening of Chemical Composition, Antioxidant and Anticholinesterase Activity of Section Brevifilamentum of Origanum (L.) Species. Department of Biology Educations, Balıkesir.
  • 13. Bower A. M., Hernandez L. M. R., Berhow M. A., & de Mejia E. G. 2014. Bioactive Compounds from Culinary Herbs Inhibit a Molecular Target for Type 2 Diabetes Management, Dipeptidyl Peptidase IV. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 62(26), 6147-6158.
  • 14. Karaman M., Bogavac M., Radovanović B., Sudji J., Tešanović K., & Janjušević L. 2017. Origanum vulgare essential oil affects pathogens causing vaginal infections. Journal of applied microbiology, 122(5), 1177-1185.
  • 15. Waller S. B., Cleff M. B., Serra E. F., Silva A. L., dos Reis Gomes A., de Mello J. R. B., Meireles M. C. A. 2017. Plants from Lamiaceae family as source of antifungal molecules in humane and veterinary medicine. Microbial Pathogenesis.
  • 16. Awaad A. S., El-Meligy R., Qenawy S., Atta A., & Soliman G. A. 2011. Anti-inflammatory, antinociceptive and antipyretic effects of some desert plants. Journal of Saudi Chemical Society, 15(4), 367-373.
  • 17. Quiroga P. R., Grosso N. R., Lante A., Lomolino G., Zygadlo J. A., & Nepote V. 2013. Chemical composition, antioxidant activity and anti-lipase activity of Origanum vulgare and Lippia turbinata essential oils. International Journal of Food Science and Technology, 48(3), 642-649.
  • 18. Özcan M. Mineral contents of someplantsused as condiments in Turkey. Food Chem 2004;84: 437-40.
  • 19. Ergün N., Yolcu H., Karanlık S. ve Dikkaya E. 2010. Amanoslarda yetişen bazı bitki türlerinde ağır metal birikimi ve mineral içerik üzerine çalışma. BİBAD;3: 121-7.
  • 20. Leblebici S, Bahtiyar SD, Özyurt MS. 2010. Kütahya aktarlarında satılan bazı bitkilerin ağır metal içeriklerinin incelenmesi. DPÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 2012;29: 1-6.
  • 21. Bedir N. Açık ve Paket Çaylarda Bulunan Ağır Metallerin ICP-OES ile Analizleri. Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Sakarya.
  • 22. Öktüren Asri F, Sönmez S, Çıtak S. 2007. Kadmiyumun çevre ve insan sağlığı üzerine etkileri. DERİM 24: 32-9.
  • 23. Kahvecioğlu Ö, Kartal G, Güven, Timur S. 2011. Metallerin Çevresel Etkileri – I. http://www.metalurji.org.tr/dergi/ dergi136/d136_4753.pdf [Erişim Tarihi 23.04.]
  • 24. Baş L, Demet Ö. Çevresel toksikoloji yönünden bazı ağır metaller. Ekoloji 1992;5: 42-6.
  • 25. Topçuoğlu. B. Kentsel katı atık kompostu ve arıtma çamurunda ağır metallerin bitkiler ve çevre üzerinde potansiyel etkileri ve kirletici limitleri. DERİM 2002;19: 38-49.
  • 26. Cragg, G. M., Newman, D. J., & Snader, K. M. (1997). Natural products in drug discovery and development. Journal of Natural Products, 60(1), 52-60.
  • 27. Demirtas, I., Erenler, R., Elmastas, M., & Goktasoglu, A. (2013). Studies on the antioxidant potential of flavones of Allium vineale isolated from its water-soluble fraction. Food Chemistry, 136(1), 34-40.
  • 28 Erenler, R.; Sen, O.; Aksit, H.; Demirtas, I.; Yaglioglu, A.S.; Elmastas, M.; Telci, I. Isolation and identification of chemical constituents from Origanum majorana and investigation of antiproliferative and antioxidant activities. J. Sci. Food Agric., 2016, 96(3), 822-836.
  • 29. Topcu, G., Erenler, R., Cakmak, O., Johansson, C. B., Celik, C., Chai, H. B., & Pezzuto, J. M. (1999). Diterpenes from the berries of Juniperus excelsa. Phytochemistry, 50(7), 1195-1199.
  • 30. Baytop T. Türkiye’de Bitkiler İle Tedavi (Geçmişte ve Bugün). Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul. 1999.
  • 31. Esen, G., Azaz, A.D., Kurkcuoglu, M., Baser, K.H.C., Tinnaz, A. (2007). Essential oil and antimicrobial activity of wild and cultivated Origanum vulgare L. subsp. hirtum (Link) letswaart from the Marmara region, Turkey. Flavour Fragr., J. 22: 371–376.
  • 32. Daouk, R.K., Dagher, S.M., Sattout, E.J. (1995). Antifungal activity of the essential oil of Origanum syriacum L. J. Food Protect. 58: 1147-1149.
  • 33. Bouchra, C., Achouri, M., Hassani, L.M.I., Hmamouchi, M. (2003). Chemical composition and antifungal activity of essential oils of seven Moroccan Labiatae against Botrytis cinerea Pers. Fr. J. Ethnopharmacol. 89: 165-169.
  • 34. Baydar, H., Sagdic, O., Ozkan, G., Karadogan, T. (2004). Antimicrobial activity and composition of essential oils from Origanum, Thymbra and Satureja species with commercial importance in Turkey. Food Control. 15: 169-172.
  • 35. Yildirim, E., Kesdek, M., Aslan, I., Calmasur, O., Sahin, F. (2005). The effects of essential oils from eight plant species on two pests of stored product insects. Fresen Environ. Bull. 14: 23-27.36. Pichersky, E., Noel, J.P., Dudareva, N. (2006). Biosynthesis of plant volatiles: nature’s diversity and ingenuity. Science. 311: 808-811.
  • 37. Soylu, S., Yigitbas, H., Soylu, E.M., Kurt, S. (2007). Antifungal effects of essential oils from oregano and fennel on Sclerotinia sclerotiorum. J Appl Microbiol. 103: 1021-1030.
  • 38. Baser, K.H.C., Tumen, G., Duman, H. (1997). Essential oil of Origanum acutidens (Hund. Murr.) lestwaart. Oil Res. 9: 91-92. 38.
  • 39. Kucukgul Gulec A., Erecevit P., Yuce E., Arslan A., Bagci E.& Kirbag S. 2014. Antimicrobial Activity of the Methanol Extracts and Essential Oil with the Composition of Endemic Origanum acutidens (Lamiaceae). Journal of Essential Oil Bearing Plants, 17:2, 353-358
  • 40. Erenler, R.; Meral, B.; Sen, O.; Elmastas, M.; Aydin, A.; Eminagaoglu, O.; Topcu, G. Bioassay-guided isolation, identification of compounds from Origanum rotundifolium and investigation of their antiproliferative and antioxidant activities. Pharm. Biol., 2017, 55(1), 1646-1653.
  • 41. Blois, M. S. (1958). Antioxidant determinations by the use of a stable free radical. Nature(26), 1199-1200.
  • 42. Müller, S. Gnoyke, A.M. Popken, V. Böhm., 2010. Antioxidant capacity and related parameters of different fruit formulations. LWT Food Sci. Technol., 43 (6) : 992–999.
  • 43. Su, L., Yin, J. J., Charles, D., Zhou, K., Moore, J., Yu, L. L., 2007. Total phenolic contents, chelating capacities, and radical-scavening properties of black peppercorn, nutmeg, rosehip, cinnamon and oregano leaf. Food Chemistry, (100): 990-997.
  • 44. Park Y-S, Jung S-T, Kang S-G, Heo BK, Arancibia-Avila P, Toledo F, Drzewiecki J, Namiesnik J, Gorinstein S., 2008. Antioxidants and proteins in ethylene-treated kiwifruits. Food Chem. 193-206.
  • 45. Teğin İ., Fidan M., Erez M. E. 2018 Siirt-Eruh'ta Doğal Yetişen Tecrium polium L. subsp polium'un Antioksidan Kapasitesi, Toplam Fenolik, Flavonoid İçeriği Ve Element Analizi. Ahtamara 25-26 Ağustos Gevaş Van.
  • 46.Teğin İ., Fidan M., Erez M. E. 2018 Siirt-Eruh'ta Doğal Yetişen Tecrium polium L. subsp polium'un Antioksidan Kapasitesi, Toplam Fenolik, Flavonoid İçeriği Ve Element Analizi. Ahtamara 25-26 Ağustos Gevaş Van.
  • 47. Fidan, M., 2018. Assessment of biological activity and element analysis of Psyllıostachys spicata (Wılld.) Nevski. The Journal of Animal and Plant Sciences. 28(6): 1635-1640.
  • 48. Akdeniz M. 2018. Türkiyenin Çeşitli Bölgelerinde Yetişen Hypericum Türlerine Özgü Bileşikler Açısından Kimyasal İçeriğinin Lc-Ms/Ms İle Miktar Tayini Ve Metot Validasyonu; Biyolojik Aktivitelerinin Araştırılması Ve Kemometrik Değerlendirilmesi. Dicle Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Bölümü, Doktora Tezi, Diyarbakır
  • 49. Nema K.N., Maity N., Sarkar K.B., Mukherjee K.P., 2014. Determination of trace and heavy metals in some commonly used medicinal herbs in Ayurveda. Toxicology and Industrial Health, Vol. 30(10) 964–968.
  • 50. Yaldız G., Şekeroğlu N. 2013. Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Bazı Ağır Metallere Tepkisi Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 6 (1): 80-84.
  • 51. Oke-Altuntas F., Mehmet Ali Demirci M.A., Demirtas I.,*, Ayse Sahin Yaglioglu A. and Behcet L. 2018. Phytochemical Screening, Antiproliferative and Antioxidant Properties of Various Extracts from Endemic Origanum acutidens Combinatorial Chemistry & High Throughput Screening, 21, 281-291.
  • 52. Rump AF, Schussler M, Acar D, Cordes A, Theisohn M, Rosen R, Klaus W, Fricke U. 1994. Functional and antiischemic effects of luteolin-7-glucoside in isolated rabbit hearts. Gen Pharmacol 25:1137-42.
  • 53. Çeker S., Orhan F., Medine Güllüce M. ve Ağar G. 2017. Mentha longıfolia L. Hudson ssp. longifolia’dan Elde Edilen Apigenin-7-O- glukozit ve Apigenin-7-O-rutinozit’in Genotoksik Potansiyelleri. MSU Fen Bil. Dergi., Cilt 5, Sayı 1, 413-418.
  • 54. WHO Quality control methods for medicinal plant materials. WHO Geneva Switzerland. 1998, available at http://
Birincil Dil tr
Konular Mühendislik
Yayınlanma Tarihi Ocak 2020
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Orcid: 0000-0002-0255-9727
Yazar: Mehmet FİDAN
Kurum: SİİRT ÜNİVERSİTESİ
Ülke: Turkey


Orcid: 0000-0002-5661-7195
Yazar: İbrahim TEĞİN (Sorumlu Yazar)
Kurum: SİİRT ÜNİVERSİTESİ

Orcid: 0000-0002-4944-365X
Yazar: Mehmet Emre EREZ
Kurum: YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ, VAN SAĞLIK YÜKSEKOKULU

Orcid: 0000-0002-1774-7704
Yazar: Süleyman Mesut PINAR
Kurum: VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ

Orcid: 0000-0001-9171-5607
Yazar: Hüseyin EROĞLU
Kurum: VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ

Tarihler

Başvuru Tarihi : 9 Ocak 2019
Kabul Tarihi : 16 Eylül 2019
Yayımlanma Tarihi : 28 Ocak 2020

Bibtex @araştırma makalesi { apjes510659, journal = {Akademik Platform Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi}, issn = {}, eissn = {2147-4575}, address = {}, publisher = {Akademik Platform}, year = {2020}, volume = {8}, pages = {49 - 55}, doi = {10.21541/apjes.510659}, title = {Etnobotanik Amaçlı Kullanılan Origanum acutidens Bitkisinin Toplam Fenolik-Flovonoid İçeriği, Fenolik Bileşikleri ve Element Analizi}, key = {cite}, author = {Fi̇dan, Mehmet and Teği̇n, İbrahim and Erez, Mehmet Emre and Pınar, Süleyman Mesut and Eroğlu, Hüseyin} }
APA Fi̇dan, M , Teği̇n, İ , Erez, M , Pınar, S , Eroğlu, H . (2020). Etnobotanik Amaçlı Kullanılan Origanum acutidens Bitkisinin Toplam Fenolik-Flovonoid İçeriği, Fenolik Bileşikleri ve Element Analizi . Akademik Platform Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi , 8 (1) , 49-55 . DOI: 10.21541/apjes.510659
MLA Fi̇dan, M , Teği̇n, İ , Erez, M , Pınar, S , Eroğlu, H . "Etnobotanik Amaçlı Kullanılan Origanum acutidens Bitkisinin Toplam Fenolik-Flovonoid İçeriği, Fenolik Bileşikleri ve Element Analizi" . Akademik Platform Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi 8 (2020 ): 49-55 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/apjes/issue/50706/510659>
Chicago Fi̇dan, M , Teği̇n, İ , Erez, M , Pınar, S , Eroğlu, H . "Etnobotanik Amaçlı Kullanılan Origanum acutidens Bitkisinin Toplam Fenolik-Flovonoid İçeriği, Fenolik Bileşikleri ve Element Analizi". Akademik Platform Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi 8 (2020 ): 49-55
RIS TY - JOUR T1 - Etnobotanik Amaçlı Kullanılan Origanum acutidens Bitkisinin Toplam Fenolik-Flovonoid İçeriği, Fenolik Bileşikleri ve Element Analizi AU - Mehmet Fi̇dan , İbrahim Teği̇n , Mehmet Emre Erez , Süleyman Mesut Pınar , Hüseyin Eroğlu Y1 - 2020 PY - 2020 N1 - doi: 10.21541/apjes.510659 DO - 10.21541/apjes.510659 T2 - Akademik Platform Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 49 EP - 55 VL - 8 IS - 1 SN - -2147-4575 M3 - doi: 10.21541/apjes.510659 UR - https://doi.org/10.21541/apjes.510659 Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Akademik Platform Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi Etnobotanik Amaçlı Kullanılan Origanum acutidens Bitkisinin Toplam Fenolik-Flovonoid İçeriği, Fenolik Bileşikleri ve Element Analizi %A Mehmet Fi̇dan , İbrahim Teği̇n , Mehmet Emre Erez , Süleyman Mesut Pınar , Hüseyin Eroğlu %T Etnobotanik Amaçlı Kullanılan Origanum acutidens Bitkisinin Toplam Fenolik-Flovonoid İçeriği, Fenolik Bileşikleri ve Element Analizi %D 2020 %J Akademik Platform Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi %P -2147-4575 %V 8 %N 1 %R doi: 10.21541/apjes.510659 %U 10.21541/apjes.510659
ISNAD Fi̇dan, Mehmet , Teği̇n, İbrahim , Erez, Mehmet Emre , Pınar, Süleyman Mesut , Eroğlu, Hüseyin . "Etnobotanik Amaçlı Kullanılan Origanum acutidens Bitkisinin Toplam Fenolik-Flovonoid İçeriği, Fenolik Bileşikleri ve Element Analizi". Akademik Platform Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi 8 / 1 (Ocak 2020): 49-55 . https://doi.org/10.21541/apjes.510659
AMA Fi̇dan M , Teği̇n İ , Erez M , Pınar S , Eroğlu H . Etnobotanik Amaçlı Kullanılan Origanum acutidens Bitkisinin Toplam Fenolik-Flovonoid İçeriği, Fenolik Bileşikleri ve Element Analizi. APJES. 2020; 8(1): 49-55.
Vancouver Fi̇dan M , Teği̇n İ , Erez M , Pınar S , Eroğlu H . Etnobotanik Amaçlı Kullanılan Origanum acutidens Bitkisinin Toplam Fenolik-Flovonoid İçeriği, Fenolik Bileşikleri ve Element Analizi. Akademik Platform Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi. 2020; 8(1): 49-55.