Derleme

TÜRKİYE’DEKİ ARICILIK FAALİYETLERİ VE BESLEMENİN ÖNEMİ

Cilt: 3 Sayı: 1 27 Haziran 2024
PDF İndir
TR EN

TÜRKİYE’DEKİ ARICILIK FAALİYETLERİ VE BESLEMENİN ÖNEMİ

Öz

Arıcılık, bal arıları ve çevreleri arasındaki ilişkinin kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını gerektiren karmaşık bir uygulamadır. Arılardan istenilen verimi alabilmek için besin gereksinimlerini karşılayacak dengeli diyete ihtiyaçları vardır. Diğer taraftan beslenme arı kolonilerinin refahında çok önemli bir rol oynar. Doğru beslenme arı fizyolojisi, biyokimyası, bağışıklığı ve larva gelişimi için gereklidir. Habitat kaybından kaynaklanan beslenme stresi, bal arısı kolonilerinin çöküşüyle ilişkilendirilmektedir. Bu nedenle etkili beslenme yönetimi, arı kolonilerinin hayatta kalmasını ve üretkenliğini sağlamak için çok önemlidir. Türkiye'de arıcılık sektörü, büyümesini ve sürdürülebilirliğini etkileyen çeşitli zorluklar ile karşı karşıyadır. Bunlar arasında düşük bal verimi, hastalık ve zararlıların yönetimindeki problemler, sınırlı üretim çeşitliliği, fiyat istikrarsızlığı ve ihracat kısıtlamaları gibi sorunlar yer almaktadır. Bu kalıcı sorunlar, Türkiye'deki arıcılar için en iyi sonuçların alınmasını engellemektedir. Türkiye'deki arıcıların karşılaştığı zorlukları ele almak için potansiyel çözümler arasında sürdürülebilir arıcılığın teşvik edilmesi, hastalık yönetiminin geliştirilmesi, genetik çeşitliliğin korunması ve araştırma-eğitim desteklenmesi yer alır. Pazar geliştirme, CBS kullanımı ve iş birliği de önemlidir. Bu çözümlerle Türkiye'de daha sürdürülebilir bir arıcılık sektörü oluşturulabilir. Bu çalışmanın amacı Türkiye’deki arıcılık faaliyetlerini inceleyerek mevcut yapı ve sorunlara ilişkin çözüm önerileri ortaya koymaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abi‐Akar, F., Schmolke, A., Roy, C., Galić, N., & Hinarejos, S. (2020). Simulating honey bee large‐scale colony feeding studies using the beehave model—part ii: analysis of overwintering outcomes. Environmental Toxicology and Chemistry, 39(11), 2286-2297.
  2. Abou-Shaara, H. F. (2013). Using geographical information system (GIS) and satellite remote sensing for understanding the impacts of land cover on apiculture over time. International Journal of Remote Sensing Applications, 3(4), 171-174.
  3. Abou-Shaara, H. F. (2019). Geographical information system for beekeeping development. Journal of Apicultural Science, 63(1), 5-16.
  4. Adalet, B. (2022). Agricultural infrastructures: Land, race, and statecraft in Turkey. SAGE Publishing, 40(6), 975-993.
  5. Adanacioğlu, H., Kösoğlu, M., Pocol, C., Bay, V., & Topal, E. (2022). Economic analysis of honey bee colonies fed with different pollen diets before wintering. Anadolu Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 32(2), 217-227.
  6. Arien, Y., Dag, A., & Shafir, S. (2018). Omega-6:3 ratio more than absolute lipid level in diet affects associative learning in honey bees. Frontiers in Psychology, 9. Bammer, M., Benge, M., & Warner, L. (2022). Identifying and assessing needs of florida commercial beekeepers using nominal group technique. Journal of Agricultural Education, 63(1), 80-97.
  7. Cagirgan, A., Yildirim, Y., & Usta, A. (2020). Phylogenetic analysis of deformed wing virus, black queen cell virus and acute bee paralysis viruses in turkish honeybee colonies. Medycyna Weterynaryjna, 76(08), 6437-2020.
  8. Cairns, S., Wratten, S., Filipiak, M., Veronesi, E., Saville, D., & Shields, M. (2021). Ratios rather than concentrations of nutritionally important elements may shape honey bee preferences for ‘dirty water’. Ecological Entomology, 46(5), 1236-1240.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Bitki Bilimi (Diğer), Ziraat Mühendisliği (Diğer)

Bölüm

Derleme

Erken Görünüm Tarihi

13 Haziran 2024

Yayımlanma Tarihi

27 Haziran 2024

Gönderilme Tarihi

10 Haziran 2024

Kabul Tarihi

12 Haziran 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Can, M. B., & Köksal, İ. (2024). TÜRKİYE’DEKİ ARICILIK FAALİYETLERİ VE BESLEMENİN ÖNEMİ. Arı ve Arıcılık Teknolojileri Dergisi, 3(1), 28-38. https://izlik.org/JA75CU96XX
AMA
1.Can MB, Köksal İ. TÜRKİYE’DEKİ ARICILIK FAALİYETLERİ VE BESLEMENİN ÖNEMİ. ARITEK. 2024;3(1):28-38. https://izlik.org/JA75CU96XX
Chicago
Can, Mazhar Burak, ve İbrahim Köksal. 2024. “TÜRKİYE’DEKİ ARICILIK FAALİYETLERİ VE BESLEMENİN ÖNEMİ”. Arı ve Arıcılık Teknolojileri Dergisi 3 (1): 28-38. https://izlik.org/JA75CU96XX.
EndNote
Can MB, Köksal İ (01 Haziran 2024) TÜRKİYE’DEKİ ARICILIK FAALİYETLERİ VE BESLEMENİN ÖNEMİ. Arı ve Arıcılık Teknolojileri Dergisi 3 1 28–38.
IEEE
[1]M. B. Can ve İ. Köksal, “TÜRKİYE’DEKİ ARICILIK FAALİYETLERİ VE BESLEMENİN ÖNEMİ”, ARITEK, c. 3, sy 1, ss. 28–38, Haz. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA75CU96XX
ISNAD
Can, Mazhar Burak - Köksal, İbrahim. “TÜRKİYE’DEKİ ARICILIK FAALİYETLERİ VE BESLEMENİN ÖNEMİ”. Arı ve Arıcılık Teknolojileri Dergisi 3/1 (01 Haziran 2024): 28-38. https://izlik.org/JA75CU96XX.
JAMA
1.Can MB, Köksal İ. TÜRKİYE’DEKİ ARICILIK FAALİYETLERİ VE BESLEMENİN ÖNEMİ. ARITEK. 2024;3:28–38.
MLA
Can, Mazhar Burak, ve İbrahim Köksal. “TÜRKİYE’DEKİ ARICILIK FAALİYETLERİ VE BESLEMENİN ÖNEMİ”. Arı ve Arıcılık Teknolojileri Dergisi, c. 3, sy 1, Haziran 2024, ss. 28-38, https://izlik.org/JA75CU96XX.
Vancouver
1.Mazhar Burak Can, İbrahim Köksal. TÜRKİYE’DEKİ ARICILIK FAALİYETLERİ VE BESLEMENİN ÖNEMİ. ARITEK [Internet]. 01 Haziran 2024;3(1):28-3. Erişim adresi: https://izlik.org/JA75CU96XX