Araştırma Makalesi

Derin Öğrenme Tabanlı Hibrit Model ile Dijital Görüntülerde Periyodik Gürültülerin Giderilmesi

Cilt: 5 Sayı: 1 4 Haziran 2026
PDF İndir
TR EN

Derin Öğrenme Tabanlı Hibrit Model ile Dijital Görüntülerde Periyodik Gürültülerin Giderilmesi

Öz

Bu çalışma, dijital görüntülerde sıkça karşılaşılan periyodik gürültülerin giderilmesine yönelik derin öğrenme tabanlı hibrit bir yöntem önermektedir. Periyodik gürültü, görüntü kalitesini düşürerek analiz ve yorum süreçlerini güçleştirir. Geleneksel filtreleme yöntemlerinin bu tür gürültüler üzerinde sınırlı başarı sağlaması, daha etkili tekniklerin geliştirilmesini gerekli kılmıştır. Önerilen yöntemde, ilk aşamada Fourier dönüşümü yardımıyla frekans alanındaki gürültü tepe noktaları belirlenmiş ve bu bölgeler çentik filtresi ile istatistiksel olarak temizlenmiştir. İkinci aşamada ise DnCNN (Denoising Convolutional Neural Network) modeli uygulanarak görüntüde kalan gürültü bileşenleri giderilmiş ve detay kaybı en aza indirilmiştir. Modelin eğitimi, sentetik olarak oluşturulan ve farklı türde periyodik gürültülerin uygulandığı veri setleri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, PSNR ve SSIM metrikleriyle değerlendirilmiş; hibrit yöntemin en yüksek 38,15 dB PSNR ve 0,96 SSIM değerlerine ulaştığı ve yalnızca gürültüyü azaltmakla kalmayıp, aynı zamanda görüntülerin yapısal bütünlüğünü koruduğu görülmüştür. Önerilen model, geleneksel yöntemlere kıyasla daha tutarlı ve başarılı sonuçlar üretmiş, farklı periyodik gürültü türlerinde yüksek performans sergilemiştir. Bu yönüyle çalışma, görüntü işleme alanında derin öğrenme destekli periyodik gürültü giderimi için etkili ve uygulanabilir bir çözüm sunmakta, gelecekteki araştırmalar için de güçlü bir temel oluşturmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abdulah CS, Rohani MN, Ismail B, Isa MA, Rosmi AS, Mustafa WA. 2021. Comparison of Image Restoration Using Median, Wiener and Gaussian Filtering Techniques Based on Electrical Tree, In: 2021 IEEE Industrial Electronics and Applications Conference (IEACon), ss. 163-168.
  2. Abu-Ein AAK. 2013. A Novel Methodology for Digital Removal of Periodic Noise Using 2D Fast Fourier Transforms, Contemporary Engineering Sciences, 6(3): 103-116.
  3. Afshari HH, Gadsden A, Habibi S. 2017. Gaussian Filters For Parameter and State Estimation: A General Review of Theory and Recent Trends, Signal Processing, 135: 218-238.
  4. Aghajarian M, McInroy JE, Muknahallipatna S. 2020. Deep Learning Algorithm For Gaussian Noise Removal From Images, Journal of Electronic Imaging, 29(4): 043005-043005.
  5. Aizenberg I, Butakoff C. 2002. Frequency Domain Medianlike Filter For Periodic and Quasi-Periodic Noise Removal, Image Processing: Algorithms and Systems, 181-191.
  6. Alawode BO, Masood M, Ballal T, Al-Naffouri T. 2021. Dense-Sparse Deep CNN Training for Image Denoising, arXiv Preprint, arXiv:2107.04857.
  7. Alibabaie N, Latif A. 2021. Adaptive Periodic Noise Reduction in Digital Images Using Fuzzy Transform, Journal of Mathematical Imaging and Vision, 63(4): 503-527.
  8. Alolaiwy M, Tanik M, Jololian L. 2021. From CNNs to Adaptive Filter Design for Digital Image Denoising Using Reinforcement Q-Learning, In: SoutheastCon, ss. 1-8.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Bilgisayar Yazılımı

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

4 Haziran 2026

Gönderilme Tarihi

6 Nisan 2026

Kabul Tarihi

30 Mayıs 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Altunok, M., & Turan, B. (2026). Derin Öğrenme Tabanlı Hibrit Model ile Dijital Görüntülerde Periyodik Gürültülerin Giderilmesi. Teknik Meslek Yüksekokulları Akademik Araştırma Dergisi, 5(1), 113-126. https://izlik.org/JA37DK53YA
AMA
1.Altunok M, Turan B. Derin Öğrenme Tabanlı Hibrit Model ile Dijital Görüntülerde Periyodik Gürültülerin Giderilmesi. ARTES. 2026;5(1):113-126. https://izlik.org/JA37DK53YA
Chicago
Altunok, Murat, ve Bülent Turan. 2026. “Derin Öğrenme Tabanlı Hibrit Model ile Dijital Görüntülerde Periyodik Gürültülerin Giderilmesi”. Teknik Meslek Yüksekokulları Akademik Araştırma Dergisi 5 (1): 113-26. https://izlik.org/JA37DK53YA.
EndNote
Altunok M, Turan B (01 Haziran 2026) Derin Öğrenme Tabanlı Hibrit Model ile Dijital Görüntülerde Periyodik Gürültülerin Giderilmesi. Teknik Meslek Yüksekokulları Akademik Araştırma Dergisi 5 1 113–126.
IEEE
[1]M. Altunok ve B. Turan, “Derin Öğrenme Tabanlı Hibrit Model ile Dijital Görüntülerde Periyodik Gürültülerin Giderilmesi”, ARTES, c. 5, sy 1, ss. 113–126, Haz. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA37DK53YA
ISNAD
Altunok, Murat - Turan, Bülent. “Derin Öğrenme Tabanlı Hibrit Model ile Dijital Görüntülerde Periyodik Gürültülerin Giderilmesi”. Teknik Meslek Yüksekokulları Akademik Araştırma Dergisi 5/1 (01 Haziran 2026): 113-126. https://izlik.org/JA37DK53YA.
JAMA
1.Altunok M, Turan B. Derin Öğrenme Tabanlı Hibrit Model ile Dijital Görüntülerde Periyodik Gürültülerin Giderilmesi. ARTES. 2026;5:113–126.
MLA
Altunok, Murat, ve Bülent Turan. “Derin Öğrenme Tabanlı Hibrit Model ile Dijital Görüntülerde Periyodik Gürültülerin Giderilmesi”. Teknik Meslek Yüksekokulları Akademik Araştırma Dergisi, c. 5, sy 1, Haziran 2026, ss. 113-26, https://izlik.org/JA37DK53YA.
Vancouver
1.Murat Altunok, Bülent Turan. Derin Öğrenme Tabanlı Hibrit Model ile Dijital Görüntülerde Periyodik Gürültülerin Giderilmesi. ARTES [Internet]. 01 Haziran 2026;5(1):113-26. Erişim adresi: https://izlik.org/JA37DK53YA

ISSN: 2822-5880



Bu ürün Creative Commons Attribution 4.0 tarafından lisanslanmıştır.

Teknik Meslek Yüksekokulları Akademik Araştırma Dergisi (ARTES) aşağıda verilen Alan Endeksleri tarafından taranmaktadır;