Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Damacana İçme Sularının Mikrobiyolojik Kalitesine Etkisine Eden Faktörlerin Araştırılması

Yıl 2022, Cilt: 1 Sayı: 1, 19 - 21, 30.07.2022

Öz

Sivas ilinde içme suyu amaçlı olarak tercih edilen iki ticari markanın her birinden altı farklı ortamdan 42 adet su örneği alınmıştır. Numuneler, damacana içme suyunun tüketiciye ulaştığı anda, damacana içme suyuna pompa takılma sonrası ve damacana içme suyunun bitimine kadar günlük olarak alınmış ve numunelere mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Alınan su numunelerine toplam koliform bakteri analizi, mezofilik aerobik bakteri ve psikrofilik aerobik bakteri analizleri uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; içme suyu amaçlı kullanılan damacanalardan tüketiciye ulaştığı anda ve kullanılmaya başlanıldığı ilk günlerde alınan hiçbir örnekte koliform grubu bakteriye rastlanmamıştır. Ancak, içme suyu damacanalarının kullanım süreleri arttıkça, örneklerde koliform bakteri tespit edilmiştir. Bu çalışma sonucuna göre; içme suyu amaçlı damacana sularının mikrobiyolojik kalitesine tüketim süresi, su pompasının hijyeni ve damacananın bulunduğu ortam ve kullanım koşullarının etkide bulunduğu ortaya konulmuştur.

Kaynakça

  • 1- APHA, American Public Health Association, 1995. Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater, 19th ed. Washington, DC.
  • 2- Aktürk S. 2009. Adana-Tufanbeyli Yol Hattındaki Çeşme Sularının Mikrobiyolojik Kalitesinin Belirlenmesi, Fen Bilimleri Bnstitüsü, Yüksek Lisans Tezi Biyoloji Anabilim Dalı, Çukurova Üniversitesi, Adana.
  • 3- Balkaya N, Açıkgöz A. 2004. İçme Suyu Kalitesi ve Türk İçme Suyu Standartları. Standard Dergisi, 29-37.
  • 4- Demirci AŞ, Gümüş T, Demirci M. 2007. Damacana Suların Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine Pompa Temizliğinin Etkisi, Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(3):271-275.
  • 5- Kısa Ö. 2005. Suların Mikrobiyolojik İncelenmesi, 4. Ulusal Sindirim Yolu ile Bulaşan Enfeksiyonlar Sempozyumu, Mersin, 20 Mayıs 2005, 2005, p. 164- 168.
  • 6- Köksal F, Samastı M. 2007. İstanbul'da Polikarbonat Damacanalarda Satılan İçme Sularının Bakteriyolojik İncelenmesi, Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi, 37(4):221-224.
  • 7- Nwachuku, N, Gerba CP. 2004. Microbial Risk Assssement: Don’t Forget the Children, Current Opinin in microbiyology, 7:206-209.
  • 8- Oymak OZ. 2011. Aydın İlinde Tüketilen Şişelenmiş Suların Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine Bir Çalışma, Sağlık Bilimler Enstitüsü Besin Hijyeni ABD, Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın.
  • 9- Selçuk Z. 2011 Van ve Yöresi İçme Sularında Aeromonas spp., Koliform, Escherichia coli Varlığının Araştırılması ve İzole Edilen Aeromonas Türlerinin Antimikrobiyal Maddelere Dirençliliklerinin Belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van.
  • 10- Türk Standardı (TS), İnsani Tüketim Amaçlı Sular. Ankara, TS 266 / Nisan 2005.
  • 11- WHO, World Health Organization, 1993. Guidelines for Drinking Water Quality, 2nd ed. Recommendations, vol. 1. Geneva.

Investigation of the Factors Affecting the Microbiological Quality of Carboy Drinking Water

Yıl 2022, Cilt: 1 Sayı: 1, 19 - 21, 30.07.2022

Öz

In this study; forty-two water samples were taken from six different environments from each of the two trademarks preferred for drinking water purposes in Sivas city. The samples were taken daily from the moment the carboy drinking water reaches the consumer, after the pump is attached to the carboy drinking water, and until the end of the carboy drinking water. Total coliform bacteria analysis, mesophilic aerobic bacteria and psychrophilic aerobic bacteria analyzes were applied to the water samples. According to analysis results; total coliform bacteria were not detected in any water samples taken from the carboys used for drinking water when they reached the consumer and in the first days of use. However, as the usage time of drinking water bottles increased, total coliform bacteria were detected in the samples. According to the results of this study; it has been revealed that the consumption time, the hygiene of the water pump, the environment and usage conditions of the carboy water for drinking water purposes affect the microbiological quality.

Kaynakça

  • 1- APHA, American Public Health Association, 1995. Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater, 19th ed. Washington, DC.
  • 2- Aktürk S. 2009. Adana-Tufanbeyli Yol Hattındaki Çeşme Sularının Mikrobiyolojik Kalitesinin Belirlenmesi, Fen Bilimleri Bnstitüsü, Yüksek Lisans Tezi Biyoloji Anabilim Dalı, Çukurova Üniversitesi, Adana.
  • 3- Balkaya N, Açıkgöz A. 2004. İçme Suyu Kalitesi ve Türk İçme Suyu Standartları. Standard Dergisi, 29-37.
  • 4- Demirci AŞ, Gümüş T, Demirci M. 2007. Damacana Suların Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine Pompa Temizliğinin Etkisi, Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(3):271-275.
  • 5- Kısa Ö. 2005. Suların Mikrobiyolojik İncelenmesi, 4. Ulusal Sindirim Yolu ile Bulaşan Enfeksiyonlar Sempozyumu, Mersin, 20 Mayıs 2005, 2005, p. 164- 168.
  • 6- Köksal F, Samastı M. 2007. İstanbul'da Polikarbonat Damacanalarda Satılan İçme Sularının Bakteriyolojik İncelenmesi, Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi, 37(4):221-224.
  • 7- Nwachuku, N, Gerba CP. 2004. Microbial Risk Assssement: Don’t Forget the Children, Current Opinin in microbiyology, 7:206-209.
  • 8- Oymak OZ. 2011. Aydın İlinde Tüketilen Şişelenmiş Suların Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine Bir Çalışma, Sağlık Bilimler Enstitüsü Besin Hijyeni ABD, Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın.
  • 9- Selçuk Z. 2011 Van ve Yöresi İçme Sularında Aeromonas spp., Koliform, Escherichia coli Varlığının Araştırılması ve İzole Edilen Aeromonas Türlerinin Antimikrobiyal Maddelere Dirençliliklerinin Belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van.
  • 10- Türk Standardı (TS), İnsani Tüketim Amaçlı Sular. Ankara, TS 266 / Nisan 2005.
  • 11- WHO, World Health Organization, 1993. Guidelines for Drinking Water Quality, 2nd ed. Recommendations, vol. 1. Geneva.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ülker Aslı Güler 0000-0002-9608-9745

Rıfat Ateş 0000-0001-5535-770X

Osman Yavuz 0000-0002-8162-4098

Yayımlanma Tarihi 30 Temmuz 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Güler, Ü. A., Ateş, R., & Yavuz, O. (2022). Damacana İçme Sularının Mikrobiyolojik Kalitesine Etkisine Eden Faktörlerin Araştırılması. Teknik Meslek Yüksekokulları Akademik Araştırma Dergisi, 1(1), 19-21.