Etik İlkeler ve Yayın Politikası

ArtGRID, Muhendislik, Mimarlik, ve Guzel Sanatlarin tüm yönleriyle ilgili orijinal araştırma makaleleri yayınlayan çevrimiçi, açık erişimli, uluslararası ve çift kör hakemli bir bilimsel dergidir. Dergi, etik yönergelere uygun olarak hazırlanmış orijinal araştırma ve inceleme makaleleri yayınlamaktadır. 


DERGI YAYIN POLITIKALARI

ArtGRID Dergisi, COPE tarafından hazırlanan Dergi Editörleri için Yönerge (The COPE Code of Conduct for Journal Editors) hükümlerine uymayı kabul ve taahhüt etmiştir.

Dergi yılda 2 sayı olacak şekilde yayınlanır.

Açık Erişim Politikası: ArtGRID Dergisi tamamen ücretsiz, uluslararası hakemli ve açık erişimli bir dergidir. Makale işlem ücreti (değerlendirme ücreti veya basım ücreti) ve makalelere erişim için abonelik ücreti talep etmez.

Gizlilik Beyanı: ArtGRID Dergisi yönetim sistemine girilen isim ve elektronik posta adresleri gibi kişisel bilgiler, yalnızca bu derginin bilimsel amaçları doğrultusunda kullanılacaktır. Bu bilgiler başka bir amaç veya bölüm için kullanılmayacak olup, üçüncü taraflarla paylaşılmayacaktır.

Arşivleme: DergiPark, arşivleme için LOCKSS (Lots of Copies Keep Stuff Safe) sistemini kullanmaktadır.

Sponsorluk ve Reklam: ArtGRID Dergisi yayın politikaları kapmasında sponsorluk ve reklam kabul etmemektedir.

Telif Hakkı Devri: Yayınlanmak üzere ArtGRID Dergisi'ne gönderilen çalışmalar, daha önce herhangi bir şekilde yayınlanmamış veya herhangi bir yere yayınlanmak üzere gönderilmemiş özgün çalışma niteliği taşımalıdır. Yazarlar çalışmalarının telif hakkından feragat etmeyi kabul ederek, değerlendirme için gönderimle birlikte çalışmalarının telif hakkını ArtGRID Dergisi'ne devretmek zorundadır. ArtGRID Dergisi Yayın Kurulu makalenin yayımlanması konusunda yetkili kılınır. ArtGRID Dergisi'ne çalışma gönderecek yazarlar, "Telif Hakkı Devir Formu" belgesini doldurmalıdır. Yazar(lar) doldurdukları formu ıslak imza ile imzalamalıdır. İmzalanan form taranarak sistem üzerinden yüklenmelidir. Telif Hakkı Devir Formunu iletmeyen yazarların çalışmaları yayınlanmaz.
Yazarlar makale sonunda “Araştırmacıların katkı oranı beyanı” ve “yazar çatışma beyanı” konusunda bilgi vermek zorundadır.

Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci: Kör hakemlik, bilimsel yayınların en yüksek kalite ile yayınlanması için uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntem, bilimsel çalışmaların nesnel (objektif) bir şekilde değerlendirilme sürecinin temelini oluşturmaktadır ve birçok bilimsel dergi tarafından tercih edilmektedir. Hakem görüşleri, ArtGRID Dergisi’nin yayın kalitesinde belirleyici bir yere sahiptir. ArtGRID Dergisi'ne gönderilen tüm çalışmalar aşağıda belirtilen aşamalara göre kör hakemlik yoluyla değerlendirilmektedir.

Kör Hakemlik Türü: ArtGRID Dergisi, tüm çalışmaların değerlendirme sürecinde çift kör hakemlik yöntemini kullanmaktadır. Çift kör hakemlik yönteminde çalışmaların yazar ve hakem kimlikleri gizlenmektedir.

İlk Değerlendirme Süreci: ArtGRID Dergisine gönderilen çalışmalar ilk olarak editörler tarafından değerlendirilir. Bu aşamada, derginin amaç ve kapsamına uymayan, Türkçe ve İngilizce olarak dil ve anlatım kuralları açısından zayıf, bilimsel açıdan kritik hatalar içeren, özgün değeri olmayan ve yayın politikalarını karşılamayan çalışmalar reddedilir. Reddedilen çalışmaların yazarları, gönderim tarihinden itibaren en geç iki hafta içerisinde bilgilendirilir. Uygun bulunan çalışmalar ise ön değerlendirme için çalışmanın ilgili olduğu alana yönelik bir Bölüm editörüne gönderilir.

Ön Değerlendirme Süreci: Ön değerlendirme sürecinde bölüm editörleri çalışmaların, giriş, materyal ve metod, bulgular, sonuç, değerlendirme ve tartışma bölümlerini dergi yayın politikaları ve kapsamı ile özgünlük açısından ayrıntılı bir şekilde inceler. Bu inceleme sonucunda uygun bulunmayan çalışmalar en geç dört hafta içerisinde bölüm editörü değerlendirme raporu ile birlikte iade edilir.

Hakemlendirme Süreci: Çalışmalar içeriğine ve hakemlerin uzmanlık alanlarına göre hakemlere gönderilir. Çalışmayı inceleyen bölüm editörü, ArtGRID Dergisi hakem havuzundan uzmanlık alanlarına göre en az iki hakem önerisinde bulunur veya çalışmanın alanına uygun yeni hakem önerebilir. Makale hakemlerinin her birinin farklı kurumlardan olmasına ve yazarlarla aynı kurumdan olmamasına özen gösterilir. Bölüm editöründen gelen hakem önerileri editörler tarafından değerlendirilir ve çalışmalar hakemlere iletilir. Hakemler değerlendirdikleri çalışmalar hakkındaki hiçbir süreci ve belgeyi paylaşmayacakları hakkında garanti vermek zorundadır.

Hakem Değerlendirme Süreci: Hakem değerlendirme süreci için hakemlere verilen süre 2 haftadır. Makale en az iki hakeme gönderilir ve en az bir red alınması durumunda makale reddedilir. İlk gelen hakem değerlendirmesi ret ise, ikinci hakem değerlendirmesine gerek duyulmaz. Hakemlerden veya editörlerden gelen düzeltme önerilerinin yazarlar tarafından 1 ay içerisinde tamamlanması zorunludur. Hakemler bir çalışmanın düzeltmelerini inceleyerek uygunluğuna karar verebilecekleri gibi gerekliyse birden çok defa düzeltme talep edebilir. Değerlendirme Sonucu Hakemlerden gelen görüşler, Bölüm editörü tarafından en geç 2 hafta içerisinde incelenir. Bu inceleme sonucunda Bölüm editörü çalışmaya ilişkin nihai kararını editörlere iletir. Tüm değerlendirme aşamaları tamamlansa bile, makale kabul süreci 45 günden kısa olamaz.

Yayın Kurulu Kararı: Editörler, Bölüm editörü ve hakem görüşlerine dayanarak çalışma ile ilgili yayın kurulu görüşlerini hazırlar. Hazırlanan görüşler editör tarafından Bölüm editörü ve hakem önerileri ile birlikte en geç 1 hafta içerisinde yazar(lar)a iletilir. Bu süreçte olumsuz görüş verilen çalışmalar intihal denetimi talep edilmeksizin iade edilir.

Makale Gönderme: ArtGRID Dergisinde değerlendirilmek üzere çalışma gönderecek yazar(lar) https://dergipark.org.tr/en/pub/artgrid adresinde yer alan dergi yönetim sistemine üye olarak gönderim gerçekleştirebilir.

Yazarlar: Yazar(lar)ın yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, geri çekme işlemlerinde dergi editörüyle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.

Makalelerin Geri Çekilmesi: Değerlendirme aşamasındaki çalışmasını geri çekme talebinde bulunmak isteyen yazar(lar), makale geri çekme talebini içeren dilekçeyi her bir yazarın ıslak imzası ile imzalanmış ve taratılmış halini artgrideditor@gmail.com adresi üzerinden e-posta aracılığıyla yayın kuruluna iletmekle yükümlüdür. Yayın Kurulu geri çekme bildirimini inceleyerek en geç bir hafta içerisinde dönüş sağlar. Yayın kurulu tarafından telif hakları ArtGRID Dergisi gönderim aşamasında devredilmiş çalışmaların geri çekme isteği onaylanmadıkça yazarlar çalışmasını başka bir dergiye değerlendirme için gönderemezler.

Editörler: ArtGRID Dergisi yayın kurulu; yayınlanmış, basım aşamasındaki veya değerlendirme aşamasındaki bir çalışmaya ilişkin telif hakkı ve intihal şüphesi oluşması durumunda çalışmayı ilişkin bir soruşturma başlatma yükümlülüğü taşır. Yayın kurulu yapılan soruşturma sonucunda değerlendirme aşamasındaki çalışmada telif hakkı ve intihal yapıldığını tespit etmesi durumunda çalışmayı değerlendirmeden geri çeker ve tespit edilen durumları detaylı bir şekilde kaynak göstererek yazarlara iade eder. Yayın kurulu, yayınlanmış veya baskı halindeki bir çalışmada telif hakkı ihlali ve intihal yapıldığını tespit etmesi durumunda, en geç bir hafta içerisinde aşağıdaki geri çekme işlemlerini gerçekleştirir.


YAZARLAR İÇİN ETİK KURALLAR

Yazarlar aynı anda birden fazla dergiye makale göndermemelidir. Bu konuyla ilgili olarak yazarlar daha önce yayınlanmış çalışmaları da göndermemelidir. Tüm yazarlar bu tür bir ekleme, çıkarma veya yeniden düzenleme konusunda anlaşmalıdır. Yazarlar, başkalarının fikirlerini, dillerini, resimlerini ve tablolarını kullanırlarsa, bunun uygun şekilde alıntılandığından v/veya gerektiğinde izin alındığından emin olmalıdır. Yazarlar, gönderdikleri bildiriler için bu bölümde belirtilen kurallara (intihal, çoğaltma, kendinden intihal, yazarlık, yanlış atıf, uydurma, etik dışı araştırma ve önlemler, çıkar çatışması, ana ilkeler vb.) uymalıdır.

Bir makale göndererek yazar/yazarlar, makalenin orijinal eseri olduğunu, makalenin başka bir yere gönderilmediğini veya yayınlanmadığını (basılı, çevrimiçi / blog vb.), Makalenin ve içeriğinin ihlal etmediğini onaylar üçüncü tarafların hakları ile ilgili herhangi bir şekilde ve içinde bulundukları herhangi bir riskin tüm sorumluluğunu üstlenmelerini sağlamaktır.

Yazarlık, rapor edilen çalışmanın tasarımına, tasarımına, yürütülmesine veya yorumlanmasına önemli katkılarda bulunanlarla sınırlı olmalıdır. Önemli katkılarda bulunanların hepsi ortak yazar olarak listelenmelidir. Makalenin belirli önemli yönlerine (örneğin, dil düzenleme) katılan başkaları varsa, bunlar “Teşekkürler” bölümünde tanınmalıdır. Eğer çalışma “klinik araştırmalar hariç insanın katılımı ile yapılan bilimsel araştırmalar / çalışmalar” içeriyorsa, yazar makalede tüm prosedürlerin insan hakları mevzuatına uygun olarak yapıldığını ve ilgili kurumsal komite / üniversite etik komitesi bunları onaylamıştır.

Çalışmanın deneysel veya vahşi hayvanların (veya hayvan materyallerinin) kullanımını içermesi durumunda yazar, makalenin tüm prosedürlerin “Laboratuvar Hayvanlarının Bakımı ve Kullanımı Kılavuzu” ilkelerine uygun olarak gerçekleştirildiğine dair bir ifade içermesini sağlamalıdır. İlgili yasalar ve kurumsal kılavuz ilkeler ile uygun kurumsal komite (ler) / üniversite etik komitesi tarafından onaylanmış olması gerekmektedir.

Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.

Araştırmayı finansal olarak destekleyen herhangi bir ticari bağ veya kurum varsa, bunlar “Teşekkürler” bölümünde tanınmalıdır ve yazarlar, söz konusu kurum veya kuruluşla herhangi bir ilişki olmadığını veya varsa ilişkinin niteliğini belirtmelidir.

EDİTÖRLER İÇİN ETİK KURALLAR

Editörler, yazma ve yayınlama kılavuzuna uygunluğu sağlamak için gerekli değişiklikleri yapma ve makaleyi düzenleme yetkisine sahiptir. Editörler, makale ile ilgili bilgilerin gizli olduğunu ve yazarlar ve hakemler dışında hiç kimseyle paylaşılmaması gerektiğini bilmelidir.

HAKEMLER İÇİN ETİK KURALLAR

Hakemler, bildiri ve akran değerlendirme süreciyle ilgili bilgilerin gizli olduğunu ve editör ile kimseyle paylaşılmaması gerektiğini bilmelidir.

Son Güncelleme Zamanı: 29.10.2024 19:57:49