Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

SOKAK YEMEKLERİNDEN YİYECEK BÖLGELERİNE - KENTSEL MEKÂNDA GASTRONOMİ HİZMETLERİ VE MUTFAK TURİZMİ: ADANA ÖRNEĞİ

Yıl 2020, Cilt: 3 Sayı: 2, 0 - 0, 31.12.2020

Öz

Son yıllarda, yemek yeme ile ilgili turizm seyahatlerinin hem önemi hem de sayısı artış göstermiştir. Gastronomi turizmi, mutfak turizmi, yemek turizmi, yiyecek içecek temalı festival turizmi ve şarap turizmi gibi yeme-içme içeren turizm türleri bir ülkenin, bölgenin veya hatta şehrin mutfak çekiciliğinden faydalanılarak yapılan turizm çeşitleridir. Adı geçen tüm bu turizm çeşitleri turistler için sadece yiyecek ve içecek tadımı değil, aynı zamanda yiyecekle ilgili olan ve ilgisini çekebilecek her şeyi kapsamaktadır. Turistler tarafından ziyaret edilen şehirlerin içinde en cazip şehirler zengin mutfak geleneklerine sahip olan şehirlerdir. Bu çalışmanın konusu, şehirlerin en temel gastronomi öğesi ve servisi olan sokak lezzetlerinden başlayıp, şehirlerdeki en gelişmiş gastronomi servislerine gastronomi bölgelerinin ortaya çıkışına kadar - kentsel gelişim sürecinin incelenmesidir. Örnek şehir olarak da Çukurova bölgenin en önemli turistik merkezlerinden biri olan Adana şehri incelenmiştir.
Anahtar Kelimeler: Mutfak turizmi, kentlerin gastronomik çekiciliği, yemek bölgesi kavramı, Adana.

Kaynakça

  • Adana Turizm Envanter Çalışması Raporu (2019). Çukurova Kalkınma Ajansı. Adana Turizm Analizi Raporu (2019). Çukurova Kalkınma Ajansı. Adana Turizm Politika Dokümanı (2019). Çukurova Kalkınma Ajansı. Adana Turizm Master Planı (2016).
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sibel Oğuz

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 4 Kasım 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Oğuz, S. (2020). SOKAK YEMEKLERİNDEN YİYECEK BÖLGELERİNE - KENTSEL MEKÂNDA GASTRONOMİ HİZMETLERİ VE MUTFAK TURİZMİ: ADANA ÖRNEĞİ. Artıbilim Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 3(2).