Yıl 2020, Cilt 3 , Sayı 1, Sayfalar 56 - 78 2020-05-31

Koronavirüs Pandemisi ve Türkiye’de Bitkisel Üretime Etkisi

Yusuf DOĞAN [1] , Serap DOĞAN [2]


Çin’in Wuhan şehrinde 2019 yılının Aralık ayında ortaya çıkan ve koronavirüs hastalığına (COVID-19) sebep olan, yeni koronavirüs büyük bir küresel salgına dönüşerek dünyada pek çok kişinin ölümüne yol açmıştır. Virüsün görülmesinden sonra tüketicilerin marketlere yığılması, gıdaya olan taleplerin artması buna bağlı olarak insanlarda bir panik havası oluşmuştur. Tarım sektörü, insanın sağlıklı ve dengeli beslenmesinde ve gıda güvenliği açısında oldukça öneme sahiptir. Buna çözüm olarak üretim risklerin doğru bir şekilde analiz edilerek acil çözüm önerilerini devreye sokmak gerekiyor. Tarımsal üretimin artırılması mutlak bir zorunluluktur. Bu durum bizim ülkemiz için bir fırsattır. Bu fırsatı lehimize çevirmek için elbirliği üretimimizi artırmalıyız.
Türkiye, covid-19, tarım, pandemi
  • ABAK, K., DÜZYAMAN, E., ŞENİZ, V., GÜLEN, H., PEKŞEN, A. ve KAYMAK, H.Ç. (2016). Sebze Üretimini Geliştirme Yöntem ve Hedefleri. www.zmo.org.tr.
  • ABDELHEDİ, I.T. ve ZOUARİ, S.Z. (2020). Agriculture and Food Security in North Africa: a Theoretical and Empirical Approach. Journal of the Knowledge Economy (in press).
  • AKKAN AG, (1999). İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi sürekli tıp eğitimi etkinlikleri. Akılcı İlaç Kullanım Sempozyumu, İstanbul, 45-57.
  • BURGUİ, D. (2020). Coronavirus: How action against hunger is responding to the pandemic. Available in: https://www.actionagainsthunger.org/story/coronav irus-how-action-against-hunger-respondingpandemic
  • CDC (Centers for Disease Control and Prevention). (2020). How Coronavirus Spreads. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019ncov/prepare/transmission.html.
  • DOĞAN, Y. ve ACIBUCA, V. (2019). Mardin İlinin Tarımsal Yapısı, sayfa (168-191). Sosyo-Ekonomik yapısıyla Mardin (1. Baskı). MAÜ yayınları.
  • İNAN, İ. H. (2016). Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliǧi. İdeal Kültür ve Yayıncılık, (1. Baskı), 19-35 s. İstanbul.
  • KARA, C., OKYAY, N. ve ŞAHİN, U. (2008). Bazı Sebze ve Meyvelerde C Vitamini Tayini. Tübitak Eğitimde Bilim Danışmanlığı Projesi.
  • KOGO, B.K., KUMAR, L. VE KOECH, R. (2020). Climate change and variability in Kenya: a review of impacts on agriculture and food security Environment, Development and Sustainability (in press).
  • LOPEZ-RİDAURA, S., BARBA-ESCOTO, L., REYNA, C., HELLİN, J., GERARD, B. ve VAN WİJK, M. (2019). Food security and agriculture in the Western Highlands of
  • ÖZERTAN, G., (2014), “Yeni Tarım Düzeni ve Türkiye Tarım Sektöründe Kalkınma İçin Teknoloji Kullanımının Rolü”, Kalkınmada Yeni Yaklaşımlar, Yayına Hazırlayanlar: Ahmet Faruk Aysan, Devrim Dumludağ, İmge Kitabevi Yayınları, Ankara içinde ss.209-242. Guatemala. Food Security 11(4): 817-833.
  • SAR, T.T., AERNAN, P.T. ve HOUMSOU, R.S. (2010). H1N1 Influenza Epidemic: Public Health Implications for Nigeria. International Journal of Virology 6: 1-6.
  • TİM. (2016). Türkiye İhracatçılar Meclisi Tarım Raporu s. 17 Ankara.
  • TOKATLIOĞLU, M., SELEN, U. ve LEBA, R (2018). Küreselleşme Sürecinde Tarımın Stratejik Önemi Ve Tarımsal Arz Güvenliğinin Sağlanmasında Devletin Rolü. JOURNAL OF LIFE ECONOMICS. Cilt:5, Sayı:4, Ekim 2018
  • TUİK. (2019). “İstatistiki Göstergeler” (Erişim Tarihi: 20.12.2019)
  • TUİK. (2020). “İstatistiki Göstergeler” (Erişim Tarihi: 20.04.2020)
  • YORULMAZ, R. ve KAPLAN, S. (2020). Kovid-19 ile Mücadele Sürecinde Maliye Politikalarının Rolü. ULİSA12, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar (ULİSA) Enstitüsü’nün aylık politika notu yayınıdır. Sayı (1), Sayfa 24-30. Ankara WHO (World Health Organization). (2020). Coronavirus disease 2019 (COVID-19) Situation Report – 32. https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200221-sitrep-32-covid-19.pdf?sfvrsn=4802d089_2
Birincil Dil tr
Konular Matematik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yazar: Yusuf DOĞAN (Sorumlu Yazar)
Kurum: Mardin Artuklu Üniversitesi
Ülke: Turkey


Yazar: Serap DOĞAN
Kurum: MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ
Ülke: Turkey


Tarihler

Başvuru Tarihi : 30 Nisan 2020
Kabul Tarihi : 19 Mayıs 2020
Yayımlanma Tarihi : 31 Mayıs 2020

Bibtex @araştırma makalesi { artuklu729961, journal = {Artuklu Kaime Uluslararası İktisadi ve İdari Araştırmalar Dergisi}, issn = {}, eissn = {2651-5296}, address = {Mardin Artuklu Üniversitesi İİBF}, publisher = {Mardin Artuklu Üniversitesi}, year = {2020}, volume = {3}, pages = {56 - 78}, doi = {}, title = {Koronavirüs Pandemisi ve Türkiye’de Bitkisel Üretime Etkisi}, key = {cite}, author = {Doğan, Yusuf and Doğan, Serap} }
APA Doğan, Y , Doğan, S . (2020). Koronavirüs Pandemisi ve Türkiye’de Bitkisel Üretime Etkisi . Artuklu Kaime Uluslararası İktisadi ve İdari Araştırmalar Dergisi , 3 (1) , 56-78 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/artuklu/issue/54622/729961
MLA Doğan, Y , Doğan, S . "Koronavirüs Pandemisi ve Türkiye’de Bitkisel Üretime Etkisi" . Artuklu Kaime Uluslararası İktisadi ve İdari Araştırmalar Dergisi 3 (2020 ): 56-78 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/artuklu/issue/54622/729961>
Chicago Doğan, Y , Doğan, S . "Koronavirüs Pandemisi ve Türkiye’de Bitkisel Üretime Etkisi". Artuklu Kaime Uluslararası İktisadi ve İdari Araştırmalar Dergisi 3 (2020 ): 56-78
RIS TY - JOUR T1 - Koronavirüs Pandemisi ve Türkiye’de Bitkisel Üretime Etkisi AU - Yusuf Doğan , Serap Doğan Y1 - 2020 PY - 2020 N1 - DO - T2 - Artuklu Kaime Uluslararası İktisadi ve İdari Araştırmalar Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 56 EP - 78 VL - 3 IS - 1 SN - -2651-5296 M3 - UR - Y2 - 2020 ER -
EndNote %0 Artuklu Kaime Uluslararası İktisadi ve İdari Araştırmalar Dergisi Koronavirüs Pandemisi ve Türkiye’de Bitkisel Üretime Etkisi %A Yusuf Doğan , Serap Doğan %T Koronavirüs Pandemisi ve Türkiye’de Bitkisel Üretime Etkisi %D 2020 %J Artuklu Kaime Uluslararası İktisadi ve İdari Araştırmalar Dergisi %P -2651-5296 %V 3 %N 1 %R %U
ISNAD Doğan, Yusuf , Doğan, Serap . "Koronavirüs Pandemisi ve Türkiye’de Bitkisel Üretime Etkisi". Artuklu Kaime Uluslararası İktisadi ve İdari Araştırmalar Dergisi 3 / 1 (Mayıs 2020): 56-78 .
AMA Doğan Y , Doğan S . Koronavirüs Pandemisi ve Türkiye’de Bitkisel Üretime Etkisi. Artuklu Kaime. 2020; 3(1): 56-78.
Vancouver Doğan Y , Doğan S . Koronavirüs Pandemisi ve Türkiye’de Bitkisel Üretime Etkisi. Artuklu Kaime Uluslararası İktisadi ve İdari Araştırmalar Dergisi. 2020; 3(1): 56-78.