Nowadays, an increasing proportion of food intake appears not to be related to only energy deprivation but also to
getting pleasure from food. Nutrients sensory properties such as taste, image and smell are the most important criteria
in the selection of nutrients. Palatable nutrients have an appetizing feature by stimulating dopamine, opioid and
cannabinoid receptors in brain reward centers. Physiologically, hunger resulting from energy deprivation is defined
as homeostatic hunger. The situation of getting pleasure from the consumption of delicious food without energy
deprivation is defined as hedonic hunger. By eating delicious food, hedonic signals extend over homeostatic signals
and increase consumption. Hedonic hunger leads to consumption even though the body does not need it. Consuming
the most favourite food although being satiated after a meal is shown as an example of hedonic hunger. Feeding for
pleasure or hedonic hunger potentially contributes to the rapid development of obesity worldwide.
Günümüzde besin alımındaki artış, yalnızca enerji eksikliği ile değil aynı zamanda besinden alınan zevk ile de ilişkili
olduğudur. Besinlerin tadı, görüntüsü ve kokusu gibi duyusal özellikleri, besin seçiminde önemli kriterlerdir. Lezzetli
besinler, beyin ödül merkezlerinde dopamin, opioid ve kanabinoid reseptörlerini uyararak iştahı artırmaktadır.
Fizyolojik olarak, enerji depolarının tükenmesiyle oluşan açlık, homeostatik açlık olarak ifade edilmektedir. Hedonik
açlık ise, yüksek derecede lezzetli yiyeceklerin varlığında bir enerji açığı olmaksızın zevk için yiyecek tüketimi olarak
tanımlanmaktadır. Lezzetli besin alımı ile hedonik sinyaller homeostatik sinyallerin önüne geçerek tüketimi
arttırmaktadır. Hedonik açlık, vücudun ihtiyacı olmasa da tüketime neden olur. Tok olunmasına rağmen sevilen bir
besini tüketmek hedonik açlık için bir örnek olarak gösterilebilir. Zevk için beslenme veya hedonik açlık, dünya
çapında obezitenin hızla gelişmesine katkıda bulunmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Beslenme ve Diyetetik |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 6 Temmuz 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 1 Sayı: 1 |
AIJHS dergisi ve AIJHS'de yayımlanan tüm makaleler Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.