İran Demir Ağacı (Parrotia persica C.A. Meyer) Odununun Bazı Karakteristik Özelliklerinin Belirlenmesi
Öz
İran Demir Ağacı (Parrotia persica C.A. Meyer), dört mevsim boyunca ilgi çekici özellikleriyle bilhassa peyzaj düzenlemelerinde çok değerli bir ağaçtır. Kuraklık ve kentsel kirliliğe toleransı, hastalık ve zararlılara karşı direnci sayesinde bakım gereksinimi düşüktür. Sonbaharda yapraklarının sergilediği renk değişimi ve olgun ağaçlardaki kabuk soyulması, estetik açıdan çekiciliğini artırır. Bu çalışmada, ülkemizde belirli bölgelerde peyzaj ağacı olarak değerlendirilen İran Demir Ağacı odununun bazı kimyasal, morfolojik ve anatomik özellikleri araştırılmıştır. Sonuç olarak, holoselüloz ve alfa selüloz oranları sırasıyla %69.55 ve %46.64 olarak belirlenmişken, diğer önemli bir kimyasal bileşen olan ligninin oranı ise %21.08 olarak saptanmıştır. Morfolojik incelemeler sonucunda, İran Demir Ağacı odunu lif örneklerinin lif uzunluğu 1.15 mm olarak, lif genişliği 22.48 µm ve lümen genişliği 13.99 µm olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, İran Demir Ağacı odununun dağınık traheli bir yapı sergilediği, üniseri ve biseri olmak üzere heterojen öz ışınlarına ve merdivenimsi perforasyon tablasına sahip olduğu yapılan anatomik incelemeler sonucunda ortaya konulmuştur. İran Demir Ağacı odunu sahip olduğu iyi karakteristik özellikleri sayesinde ülkemizde peyzaj amaçlı kullanımının yanında, kâğıt, mobilya, inşaat vb. farklı sektörlerde de değerlendirilmesi bakımından oldukça dikkat çekici bir tür olarak karşımıza çıkmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Destekleyen Kurum
Teşekkür
Kaynakça
- Abdi E, Azhdari F, Abdulkhani A, Mariv HS (2014) Tensile strength and cellulose content of Persian ironwood (Parrotia persica) roots as bioengineering material. Journal of Forest Science, 60(10): 425-430. https://doi.org/10.17221/44/2014-JFS
- Akgül M (1997) Buğday saplarından Organasolv yöntemle kâğıt hamuru üretim koşullarının belirlenmesi. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Trabzon.
- Akgül M, Tozluoğlu A (2009a) A comparison of soda and soda-AQ pulps from cotton stalks. African Journal of Biotechnology, 8(22): 6127-6133. https://doi.org/10.5897/AJB09.301
- Akgül M, Tozluoğlu A (2009b) Some chemical and morphological properties of juvenile woods from beech (Fagus orientalis L.) and Pine (Pinus nigra A.) plantations. Trends in Applied Sciences Research, 4(2):116-125. https://doi.org/10.3923/tasr.2009.116.125
- Ates S, Ni Y, Akgül M, Tozluoğlu A (2008) Characterization and evaluation of Paulownia elongata as a raw material for paper production. African Journal of Biotechnology, 7(22):4153-4158. https://doi.org/10.4314/ajb.v7i22.59545
- Ateş S, Deniz İ, Kırcı H, Atik C, Güney K (2011) Türkiye’de yetişen bazı yıllık bitki artıklarının aynı tesis içerisinde değerlendirilerek kâğıt hamuru elde edilmesi ve enzimle ağartılması üzerine araştırmalar. TÜBİTAK Projesi, No:108O594.
- Biricik Y (2018) Uludağ dağ kütlesinde ekolojik koşulların bazı ağaç türleri odunlarının anatomik özelikleri üzerine etkileri. İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, İstanbul.
- Bostancı Ş (1985) Adi Kızılağaç (Alnus glutinosa L. Geartn.) Odununu Kâğıt Endüstrisinde Değerlendirme Olanakları. TÜBİTAK Yayınları, TOAG-ORÜTAR Projesi No:4, Ankara.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Ormancılık (Diğer)
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
9 Mart 2026
Gönderilme Tarihi
18 Eylül 2025
Kabul Tarihi
20 Ocak 2026
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2026 Cilt: 27 Sayı: 1
