Bu çalışmada biber (Capsicum annuum L.) fidelerinde fenilalanin amonyum liyaz (PAL) aktivitesi ve lipid peroksidayonu miktarına kadmiyum (CdCl2)’un farklı konsantrasyonlarının (20, 40, 80µM ve 100 µM CdCl2 ) etkisi araştırılmıştır. CdCl2 stresine maruz bırakılan Kahramanmaraş - Acı biber çeşidine ait fidelerde, fenilpropanoid biyosentetik yolun ilk enzimi olan PAL’ın aktivitesinde 2. ve 4. günde artış tespit edilmiştir. Uygulamanın 4. gününde KM-Acı biber yapraklarında en yüksek PAL aktivitesi 20 μM CdCl2 uygulamasında belirlenmiştir (P<0.05). Ayrıca, Cd uygulaması yaprak ve gövde dokularında lipid peroksidasyon (MDA içeriği) miktarını artırmıştır. En yüksek MDA içeriği uygulamanın 4. gününde yaprakta ve 80 μM CdCl2 uygulamasında belirlenmiştir. Bu sonuçlar PAL aktivasyonunun artan MDA üretimi ile bağlantılı olabileceğini göstermektedir
Biber fenilalanin amonyum liyaz kadmiyum lipid peroksidasyonu
In this study, the effect on differrent concentrations (20, 40, 80µM ve 100 µM CdCl2 ) of cadmium (CdCl2) on the activity of phenylalanine ammonia-lyase (PAL) and lipid peroxidation amount in leaf and stem of Kahramanmaraş- Hot (Capsicum annum L.) pepper seedlings were researched. Activity of phenylalanine ammonia-lyase (PAL), the first enzyme in the phenylpropanoid biosynthetic pathway, was increased at 2 and 4 days in KM-Hot plants exposed to CdCl2 stress. The highest PAL activity was detected in 20 μM CdCl2 application, on the four day after the application in the leaves of KM-Hot pepper. Moreover, it was observed that treatment of pepper with Cd led to an increased the rate of lipid peroxidation (which is indicated by increasing MDA content) in the leaf and stem tissues. The highest MDA content was detected in 80 μM CdCl2 application, on the four day after the application in the leaf tissues. These results suggest that the activation of PAL may be associated with increased production of MDA
Cadmium lipid peroxidation pepper phenylalanine ammonia-lyase
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Bölüm | Araştırma Makalesi |
| Yazarlar | |
| Yayımlanma Tarihi | 23 Şubat 2015 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 16 Sayı: 1 |
