Araştırma Makalesi

Yedi Ulu Ozan’dan Nesîmî ve Şiirlerindeki İsim Tamlamaları Üzerine Bir İnceleme

Cilt: 2 Sayı: 1 30 Haziran 2024
PDF İndir
TR EN

Yedi Ulu Ozan’dan Nesîmî ve Şiirlerindeki İsim Tamlamaları Üzerine Bir İnceleme

Öz

Divan edebiyatının Azerbaycan Türkçesi sahasındaki en etkili şairlerinden olan Nesîmî, gerek şiirleriyle gerekse düşünce dünyasının yaşadığı devre aykırı yapısıyla toplumun dikkatini çekmiş bir sanatçıdır. Alevi kültürünün etkisiyle yetişen şair, Hurufiliğin kurucusu kabul edilen Fazlullah Hurufi’nin destekçisi ve damadıdır. Seyyid Nesîmî’nin Fazlullah Hurufi ile yakınlığı, sanatçının dünyevi ve manevi hayatında köklü değişikliklere zemin hazırlamıştır. Hurufilik mezhebinde yer alan Allah’ı somutlaştırma, bir bedene büründürme anlayışı, Nesîmî tarafından benimsenmiş ve sanatçının düşünceleriyle desteklenerek yayılmıştır. Türkçe ve Farsça olmak üzere iki farklı divana sahip olan şairin şiirlerinde Hurufilik mezhebinin etkisi açıkça görülmektedir. Söz konusu mezhebin sözcüsü olması sebebiyle Nesîmî, dönemin din ve devlet adamları tarafından baskı altına alınmıştır. Kendince doğru bildiği yoldan dönmeyen ve doğru bildiğini söylemekten çekinmeyen şair, görüşleri sebebiyle Halep’te derisi yüzülerek idam edilmiştir. Bu çalışmada Nesîmî’nin hayatı hakkında bilgiler verilip şiirlerinin bir kısmında yer alan isim tamlamaları tespit edilecektir. Böylelikle şairin edebî birikiminin yanı sıra isim tamlamaları bakımından dilsel zenginliği de ortaya konulmuş olacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aksu, H. (1998). “Hurûfîlik”. TDV İslâm Ansiklopedisi. C. 18. Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları. 408-412.
  2. Ayan, H. (2020). Nesîmî Hayatı, Edebî Kişiliği, Eserleri ve Türkçe Divanının Tenkitli Metni. Türk Dil Kurumu Yayınları. Banarlı, N. S. (1983). Resimli Türk Edebiyatı Tarihi. (1), Millî Eğitim Basımevi.
  3. Banguoğlu, T. (2015). Türkçenin Grameri. Türk Dil Kurumu Yayınları.
  4. Coşar, A. M. (1993). Türkçe İsim Tamlamalarının Tasnifi (Tez No. 25539). [Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi]. YÖK Tez Merkezi. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/giris.jsp
  5. Demir, C. (2007). “Türkiye Türkçesi Gramerlerinde İsim Tamlaması Sorunu ve Bir Tasnif Denemesi”. Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi / Journal of Turkish World Studies, 7(1), 27-54.
  6. Karabey, T. (2010). “Nesîmî’nin Hayatı ve Farsça Divanı”. Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, (7), 67-75.
  7. Kayaokay, İ. (2017). “Klâsik Türk Şiirinde Bir Efsânevî Kahraman Olarak Seyyid Nesîmî”. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi, (19), 193-216.
  8. Korkmaz, Z. (2010). Gramer Terimleri Sözlüğü. Türk Dil Kurumu Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Dilsel Yapılar (Fonoloji, Morfoloji ve Sözdizimi dahil), Alevilik Bektaşilik Araştırmaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2024

Gönderilme Tarihi

6 Mart 2024

Kabul Tarihi

25 Haziran 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Şahin, C. C. (2024). Yedi Ulu Ozan’dan Nesîmî ve Şiirlerindeki İsim Tamlamaları Üzerine Bir İnceleme. ASA Dergisi, 2(1), 77-96. https://izlik.org/JA67WN82UG
AMA
1.Şahin CC. Yedi Ulu Ozan’dan Nesîmî ve Şiirlerindeki İsim Tamlamaları Üzerine Bir İnceleme. ASA Dergisi. 2024;2(1):77-96. https://izlik.org/JA67WN82UG
Chicago
Şahin, Can Cüneyt. 2024. “Yedi Ulu Ozan’dan Nesîmî ve Şiirlerindeki İsim Tamlamaları Üzerine Bir İnceleme”. ASA Dergisi 2 (1): 77-96. https://izlik.org/JA67WN82UG.
EndNote
Şahin CC (01 Haziran 2024) Yedi Ulu Ozan’dan Nesîmî ve Şiirlerindeki İsim Tamlamaları Üzerine Bir İnceleme. ASA Dergisi 2 1 77–96.
IEEE
[1]C. C. Şahin, “Yedi Ulu Ozan’dan Nesîmî ve Şiirlerindeki İsim Tamlamaları Üzerine Bir İnceleme”, ASA Dergisi, c. 2, sy 1, ss. 77–96, Haz. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA67WN82UG
ISNAD
Şahin, Can Cüneyt. “Yedi Ulu Ozan’dan Nesîmî ve Şiirlerindeki İsim Tamlamaları Üzerine Bir İnceleme”. ASA Dergisi 2/1 (01 Haziran 2024): 77-96. https://izlik.org/JA67WN82UG.
JAMA
1.Şahin CC. Yedi Ulu Ozan’dan Nesîmî ve Şiirlerindeki İsim Tamlamaları Üzerine Bir İnceleme. ASA Dergisi. 2024;2:77–96.
MLA
Şahin, Can Cüneyt. “Yedi Ulu Ozan’dan Nesîmî ve Şiirlerindeki İsim Tamlamaları Üzerine Bir İnceleme”. ASA Dergisi, c. 2, sy 1, Haziran 2024, ss. 77-96, https://izlik.org/JA67WN82UG.
Vancouver
1.Can Cüneyt Şahin. Yedi Ulu Ozan’dan Nesîmî ve Şiirlerindeki İsim Tamlamaları Üzerine Bir İnceleme. ASA Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2024;2(1):77-96. Erişim adresi: https://izlik.org/JA67WN82UG

                                                                                                                                      30413

                                                                                              ASA DERGİSİ Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası lisansı ile lisanslanmıştır.