Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Dergimiz, araştırma ve yayın etiği konusunda ulusal ve uluslararası standartlara bağlıdır. Bu doğrultuda Basın Kanunu (a), Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi'ne uymaktadır. Ayrıca Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan Uluslararası Etik Yayıncılık İlkeleri’ni benimsemiştir.

Dergimiz, Amasya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde faaliyet göstermektedir.

Dergimiz, Yayın Etiği Komitesi’nin (COPE) “Dergi Editörleri için Davranış Kuralları ve En İyi Uygulama Rehber İlkeleri” ve “Dergi Yayıncıları için Davranış Kuralları” ilkelerini benimsemektedir. Bu kapsamda dergiye gönderilen çalışmalarda aşağıdaki hususlara uyulmalıdır. Buna göre etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için (etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde veya makalenin son sayfasında yer verilmelidir.

Editörler, yayınlanan makalede, bulguları, yorumları ve sonuçları etkilemeyen küçük hatalar tespit edilirse düzeltme yayınlamayı düşünebilirler. Editörler, bulguları ve sonuçları geçersiz kılan büyük hatalar / ihlaller söz konusu olduğunda, makaleyi geri çekmeyi düşünmelidir. Düzeltme ve geri çekme ile ilgili olarak COPE yönergesi dikkate alınır.

İntihal içerikli yazılar kalite, araştırma ve yenilik standartlarına aykırıdır. Bu nedenle, dergiye makale gönderen tüm yazarların etik standartlara uyması ve herhangi bir biçimde intihalden kaçınması beklenir.

Ön kontrolde sürecinde makaleler, TURNİTİN yazılımı kullanılarak intihal için taranır. İntihal/kendi kendine intihal tespit edilirse yazarlar bilgilendirilir. Editörler, gerekli olması halinde makaleyi değerlendirme ya da üretim sürecinin çeşitli aşamalarında intihal kontrolüne tabi tutabilirler. Yüksek benzerlik oranları, bir makalenin kabul edilmeden önce ve hatta kabul edildikten sonra reddedilmesine neden olabilir. Bu oranın %20’den az olması beklenir.

Çalışmaların kaynakça listesi eksiksiz olmalıdır. İntihal ve sahte veriye yer verilmemelidir. Aynı araştırmanın birden fazla dergide yayımlanmasına teşebbüs edilmemeli, bilim araştırma ve yayın etiğine uymalıdır.

Bilimsel bir çalışmada yazar olarak yer verilen kişi veya kişilerin, çalışmaya önemli katkı sunduğu ve çalışmanın içeriğinin tüm sorumluluğunu taşıdığı anlamına gelmektedir. Aksi durumlarda çalışmaya katkı sağlamayan kişilere yazar olarak yer verilmemelidir.

Dergimiz açık erişimi politikasını desteklemekte ve benimsemektedir. Yayımladığı içeriği herhangi bir kısıtlama yapmaksızın doğrudan açık erişime sunar.

Orijinal, yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmayan, her bir yazar tarafından içeriği ve gönderimi onaylanmış yazılar değerlendirmeye kabul edilir.
Telif Hakkı Devir Formu uygun bir şekilde hazırlanıp, PDF olarak sisteme yüklenmelidir.

Aynı yazarın, aynı yayın döneminde yalnızca bir çalışması değerlendirme sürecine alınmakta ve çift kör hakemlik süreci sonucu kabul alması durumunda yayımlanabilmektedir.
Çalışmalar derginin yazım kurallarına uyularak hazırlanmalıdır.

Daha önce bir kongrede sunulmuş olan bildiriler -kongre kitabında çalışmanın bütünü yayınlanmamış olması koşuluyla- ve lisansüstü tez çalışmasından derlenen makaleler gerekli bilgilendirmeyi içeren bir dipnot ile sayfa sonunda belirtilmelidir. Yayınlanan çalışmaların her türlü sorumluluğu yazar(lar)a aittir.

Dergiye ulaşan çalışmalar, dergi kurulu tarafından dergi kapsamı, özgünlük, yöntem ve yazım kurallarına uygunluk açısından ön incelemeden geçirilir.

İnceleme sonucunda uygun bulunan çalışmalar çift kör hakemlik sistemiyle iki hakemin değerlendirmesine sunulur. Hakemlere değerlendirme yapmaları için 15 gün süre verilir ve bu süre içinde dönüş yapmayan hakeme 7 günlük ek bir süre verilir. Bu süre zarfında çalışmayı değerlendirmez ise Editör tarafından yerine yeni bir hakem atanır. Aday çalışmanın dergide yayınlanabilmesi için her iki hakemden de olumlu görüş alması gerekmektedir.

Hakemlerden birinin olumlu, diğerinin olumsuz görüş bildirmesi durumunda çalışma editörün veya üçüncü bir hakemin görüşüne sunulur. Yazar(lar) hakem(ler) tarafından (varsa) önerilen düzeltmeleri yapmakla yükümlüdürler.

Hakem(ler)den yayınlanabilir raporu alan çalışmalar "Düzenleme" sürecine girerler. Tarama sonucunda etik açıdan sorunlu olmayan çalışmalar, raporla birlikte yazara gönderilir ve çalışmaya son şeklini vermesi istenir. Son şekli verilen çalışmalar dizgiye alınır. Etik açıdan sorunlu çalışmalar ise Editör tarafından düzeltme talebiyle yazara gönderilebilir veya red verebilir.

Onay verilen çalışmalar ön görünümden yayınlanabilir (araştırma çalışmaları) veya yeni sayının yayınlanma tarihini bekleyebilir. Yayımlanan çalışmalar üzerinde değişiklik, ilgili cildin yayınlanma tarihinden en geç 4 gün içerisinde Editör ile iletişime geçilerek gerçekleştirilebilir.

Hakem(ler) yazar(lar)ın, yazar(lar) ise hakem(ler)in kimlik bilgileri hakkında bilgi sahibi değildir. Bu konudaki gizliliği sağlama sorumluluğu dergi editörlerine aittir.

Amasya Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi’nde Etik İlkeler ve Yayın Politikası bölümünde bahsedilen etik sorumluluklar dışında etik olmayan bir durumla karşılaşırsanız asbad@amasya.edu.tr adresine e-posta yoluyla lütfen bildiriniz.

Amasya Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi (Amasya Journal of Social Sciences Research)