Araştırma Makalesi

VERGİ DENETİMLERİNDE YAPAY ZEKÂ KULLANIMI VE OTONOM VERGİ DENETİMİ PERSPEKTİFİ

Cilt: 6 Sayı: 2 Prof. Dr. Mustafa Avcı'ya Armağan 3 Ocak 2025
PDF İndir
TR EN

VERGİ DENETİMLERİNDE YAPAY ZEKÂ KULLANIMI VE OTONOM VERGİ DENETİMİ PERSPEKTİFİ

Öz

Dijitalleşme ve internet teknolojisindeki gelişmeler ile kamu hizmetlerinin elektronik ortamda gerçekleştirilebilmesi mümkün hale gelmiştir. Vergilendirme işlemlerinde de dijital dönüşüm uzun zamandır söz konusu olup özellikle yapay zekâ teknolojisindeki ilerlemelerin vergi idaresi sistemlerine adapte edilmesi ile işlemlerin daha az maliyetle, daha hızlı ve doğru yapılmasına imkân tanınmıştır. Özellikle vergi denetimlerinde yapay zekâ kullanılması üzerine vergi kayıplarının ve kayıt dışılığın önemli ölçüde azaltılması söz konusu olabilmektedir. Çalışmada öncelikle yapay zekâ kavramının kısa gelişimi, tanımı ve fonksiyonel anlamda çeşitlerinden bahsedilmiştir. Daha sonra Türk vergi hukukunda yer verilen yoklama, inceleme, arama ve bilgi toplama denetim yolları genel hatlarıyla açıklanmış ve dijital denetim ile hâlihazırda uygulanan yapay zekâ destekli vergilendirme işlemlerine değinilmiştir. Bu çerçevede Türkiye’de ve çeşitli ülkelerde, detaylı risk analizi yapabilen ve bu yolla vergi kaçırma potansiyeli bulunan mükellefleri tespit etmeye yardım eden yapay zekâ destekli vergi denetimi sistemlerinin uygulandığı görülmüştür. Çalışmanın son kısımda ise yapay zekâ teknolojisinin ilerleyen zamanda makine öğrenmesi ve derin öğrenme kabiliyetlerine sahip kılınması üzerine vergi denetimlerinin tam otonom şekilde gerçekleştirilmesine yönelik bir perspektif sunulmaya çalışılmıştır. Bu minvalde otonom vergi denetimine kaynak oluşturacak büyük vergi verisinin oluşturulmasında veri güvenliğinin ve mahremiyetin sağlanması, veri kalitesinin geliştirilmesi, vergi mevzuatının karmaşık ve değişkenliğinin giderilmesi, gerektiğine değinilmiştir. Son tahlilde ise otonom yargılama yapan robot yargıçlar ile otonom vergi denetimleri ilişkilendirilerek gelecekte vergi uyuşmazlıklarının yapay zekâ programları arasındaki yorum farklılıklarından kaynaklanabileceği değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akdoğan, Tülin ve Hakan Yavuz. Dijitalleşme Perspektifinden Vergi Uyumu. Ankara: İksad Publishing House, 2022.
  2. Alpsoy, Zeliha. “Türk Vergi Hukukunda Yoklama İşlemi.” Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi XVI, 2 (2021): 567-610.
  3. Aydoğdu, Yasin. Hukuk Devletinin Dijital Çağdaki Görünümü. Ankara: Seçkin Yayıncılık, 2023.
  4. BBC News Türkçe. “Maliye'den binlerce büyük şirkete vergi denetimi: 23 milyar liralık eksik beyan belirlendi.” Erişim tarihi Ekim 15, 2024. https://www.bbc.com/turkce/articles/ce3ze7ye7vxo.
  5. Bozdoğanoğlu, Burçin. “Yapay Zekâ ChatGPT’nin Vergi Sistemlerinde Kullanımı ve Uyuşmazlıkları Önlemedeki Rolünün Değerlendirilmesi.” Mali Hukuk Dergisi 19, 224 (2023): 1545-1588.
  6. Campbell, Murray, A. Joseph Hoane Jr. ve Feng-hsiung Hsu, “Deep Blue.” Artificial Intelligence 134 (2002): 57-83.
  7. Cockfield, Arthur J. “Big Data and Tax Haven Secrecy.” Florida Tax Review 18, 8 (2016): 483-539.
  8. Çolak, Mustafa. Mali Hukuk ve Dijitalleşme. Ankara: Adalet Yayınevi, 2023.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Kamu Hukuku (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

3 Ocak 2025

Gönderilme Tarihi

23 Ekim 2024

Kabul Tarihi

19 Kasım 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 6 Sayı: 2 Prof. Dr. Mustafa Avcı'ya Armağan

Kaynak Göster

Chicago
Ömercioğlu, Abdullah. 2025. “VERGİ DENETİMLERİNDE YAPAY ZEKÂ KULLANIMI VE OTONOM VERGİ DENETİMİ PERSPEKTİFİ”. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 6 (2 Prof. Dr. Mustafa Avcı’ya Armağan): 1439-65. https://doi.org/10.47136/asbuhfd.1572297.

Cited By

Creative Commons Lisansñ

ASBÜ Hukuk Fakültesi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.