Data is flying around us and there is a constant flow. Data traffic, based on a predictable and controllable system, is promising with its contributions to many areas of life and the solutions it offers to social problems. With the growth of technology, the internet continues to facilitate communication channels that are an integral part of our lives. The widespread applications of algorithms using artificial intelligence (AI) and the gradual increase in the use of 'Internet of Things' (IoT) technologies are stunning examples of how the internet has become a ubiquitous part of everyday life and how it permeates our lives.
While the extensive use of digital platforms benefits human rights, facilitating greater diversity of voices, greater access to information, and stronger social movements than ever before, there is also an increase in the abuse of society by malicious actors. Political microtargeting campaigns, mass spread of disinformation, foreign intervention in elections, and polarized 'echo chambers' during election periods, cyber techniques used directly or indirectly by such actors or institutions, we are subjected to destructive information bombardment. Therefore, within the framework of international human rights, there is a need for new local or international legislation to guide digital technology. However, due to the complexity of the problem, a multidimensional approach is needed to deal with cyber techniques that threaten democracy. Finding adequate solutions to disruptive cyber techniques is directly linked to maximizing accountability in the context of digital technology.
The purpose of this article is; It is an overview of why regulations that will solve this problem are vital while addressing the current and possible consequences of the algorithmic accountability problem in digital platforms created by governments and various institutions. In light of these, the first part of this article will attempt to explain current cyber techniques and how digital platforms facilitate their use. Then, the adequacy of current approaches to the disruptive aspects of technology will be examined within the scope of relevant human rights laws. Finally, the article will be concluded with a multidimensional approach to ensure internet freedom and protect democracy and rights.
Accountability Democracy Disinformation Micro-Targeting Human Rights
Veriler etrafımızdan uçuşup gidiyor ve sürekli bir akış var. Öngörülebilir ve denetlenebilir sisteme oturtulmuş veri trafiği hayatın birçok alanına katkısı ile toplumsal problemlere sunduğu çözümler noktasında meydana gelen gelişmeler umut vaat ediyor. Teknolojinin büyümesiyle internet, hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan iletişim kanallarını da kolaylaştırmaya devam ediyor. Yapay zekâ (AI) kullanan algoritmaların yaygın uygulamaları ve 'Nesnelerin İnterneti' (IoT) teknolojilerinin kullanımındaki kademeli artışlar, internetin günlük yaşamın nasıl her yerde bulunan bir parçası haline geldiğinin ve hayatımıza ne denli nüfuz ettiğinin çarpıcı örnekleridir.
Dijital platformların yoğun kullanımı insan haklarına fayda sağlarken, daha fazla ses çeşitliliğini, bilgiye daha fazla erişimi ve her zamankinden daha güçlü sosyal hareketleri kolaylaştırırken, kötü niyetli aktörler tarafından toplumun istismar edilmesi noktasında da aynı oranda artış yaşanmaktadır. Siyasi mikro hedefleme kampanyaları, dezenformasyonun kitlesel yayılımı, seçimlere dış müdahale ve seçim dönemlerinde kutuplaşmış 'yankı odaları', bu tür aktörler veya kurumlar tarafından doğrudan ya da dolaylı olarak kullanılan siber tekniklerle yıkıcı bilgi bombardımanı altında kalmaktayız. Bu nedenle, uluslararası insan hakları çerçevesinde, dijital teknolojiye rehberlik edecek yeni yerel veya uluslararası mevzuata ihtiyaç duyulmaktadır. Bununla birlikte, sorunun karmaşıklığı nedeniyle demokrasiyi tehdit eden siber tekniklerle başa çıkmak için çok boyutlu bir yaklaşıma ihtiyaç vardır. Yıkıcı siber tekniklere yeterli çözümler bulunması, dijital teknoloji bağlamında hesap verilebilirliğin azami düzeye çıkarılması ile doğrudan bağlantılıdır.
Bu makalenin amacı; hükümetlerin ve çeşitli kurumların yarattığı dijital platformlardaki algoritmik hesap verilebilirlik probleminin mevcut ve olası sonuçlarına değinirken bu probleme çözüm getirecek regülasyonların neden hayati olduğuna genel bir bakıştır. Bunların ışığında, bu makalenin ilk kısmı mevcut siber teknikleri ve dijital platformların kullanımlarını nasıl kolaylaştırdığını açıklamaya çalışacaktır. Ardından, ilgili insan hakları yasaları kapsamında, teknolojinin yıkıcı yönlerine karşı mevcut yaklaşımların yeterliliği irdelenecektir. Son olarak, internet özgürlüğünü sağlamak, demokrasi ve hakları korumak için çok boyutlu bir yaklaşımla makale noktalanacaktır.
Demokrasi Dezenformasyon Hesap Verebilirlik Mikro Hedefleme İnsan Hakları
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hukuk |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 15 Nisan 2021 |
Kabul Tarihi | 10 Temmuz 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 3 Sayı: 2 |
ASBÜ Hukuk Fakültesi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.