TR
EN
KİMYA SEKTÖRÜNDE HAZOP VE ETA RİSK DEĞERLENDİRMESİ YÖNTEMLERİ İLE ÇALIŞANLARIN SAĞLIK RİSKİNİN KONTROLÜ
Öz
Endüstriyel yangın ve patlamaların artmasıyla birlikte, üretim süreçlerindeki risklerin yönetimi, iş güvenliği ve çalışan sağlığı açısından daha da kritik hale gelmiştir. TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin raporuna göre, 2022 yılında ise son 5 yılın tespit edilen en yüksek sayısına ulaşmış olup 587 endüstriyel yangın ve patlama gerçekleşmiştir. 139 yaralı ile 22 sigortalı iş gören yaşamını yitirmiştir. Kimya sektöründe, işletme ve çevreye zarar verebilecek risklerin domino etkisi dikkate alınarak özel risk değerlendirme yöntemleri geliştirilmiştir. İstanbul'da elektrometal kaplama işleri yapılan bir otomotiv yedek parça üreticisi için Tehlike ve İşletim Analizi (HAZOP) ve Olay Ağacı Analizi (ETA) analizleriyle potansiyel riskler ve kritik olaylar belirlenmiş, çalışanlar için olası sağlık riskleri ve önlemler kurum yetkilisine sunulmuştur. Ancak, bu risklerin ne sıklıkta ve şiddette olabileceği raporda belirlenememiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akman, A. (2015). Kimya sektöründe tehlike ve işletilebilirlik (Hazop) analizi. Çalışma Dünyası Dergisi, 3(2), 59-74.
- Aksay, K., Orhan, F., & Kurutkan, M. N. (2012). Sağlık hizmetlerinde bir risk yönetimi tekniği olarak FMEA: Laboratuvar sürecine yönelik bir uygulama. Sağlıkta Performans ve Kalite Dergisi, 4(2), 121- 142.
- Babaarslan, N. (2013). Petrol rafinerisinde atmosferik damıtma kolonunda kaza riski değerlendirmesi. Yüksek Lisans Tezi). Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara,
- Baker, E. L. (1994). A review of recent research on health effects of human occupational exposure to organic solvents: a critical review. Journal of Occupational Medicine, 1079-1092.
- Bright, P., Burge, P. S., O'Hickey, S. P., Gannon, P., Robertson, A. S., & Boran, A. (1997). Occupational asthma due to chrome and nickel electroplating. Thorax, 52(1), 28-32. Campus, M. Journal of Science.
- Crawley, F., & Tyler, B. (2015). HAZOP: Guide to best practice: Elsevier.
- Çiçek, Ö., & Öçal, M. (2016). Dünyada ve Türkiye’de iş sağliği ve iş güvenliğinin tarihsel gelişimi. Hak iş uluslararası emek ve toplum dergisi, 5(11), 106-129.
- Davidson, C. J., Hannigan, J. H., & Bowen, S. E. (2021). Effects of inhaled combined Benzene, Toluene, Ethylbenzene, and Xylenes (BTEX): Toward an environmental exposure model. Environmental toxicology and pharmacology, 81, 103518.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sağlık ve Toplum Hizmetleri
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
31 Ekim 2024
Gönderilme Tarihi
24 Eylül 2024
Kabul Tarihi
17 Ekim 2024
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2024 Cilt: 10 Sayı: 3
APA
Er, H., & Hoşten, G. (2024). KİMYA SEKTÖRÜNDE HAZOP VE ETA RİSK DEĞERLENDİRMESİ YÖNTEMLERİ İLE ÇALIŞANLARIN SAĞLIK RİSKİNİN KONTROLÜ. Aydın Sağlık Dergisi, 10(3), 245-267. https://izlik.org/JA78CB28YJ
AMA
1.Er H, Hoşten G. KİMYA SEKTÖRÜNDE HAZOP VE ETA RİSK DEĞERLENDİRMESİ YÖNTEMLERİ İLE ÇALIŞANLARIN SAĞLIK RİSKİNİN KONTROLÜ. Aydın Sağlık. 2024;10(3):245-267. https://izlik.org/JA78CB28YJ
Chicago
Er, Habibe, ve Gülizar Hoşten. 2024. “KİMYA SEKTÖRÜNDE HAZOP VE ETA RİSK DEĞERLENDİRMESİ YÖNTEMLERİ İLE ÇALIŞANLARIN SAĞLIK RİSKİNİN KONTROLÜ”. Aydın Sağlık Dergisi 10 (3): 245-67. https://izlik.org/JA78CB28YJ.
EndNote
Er H, Hoşten G (01 Ekim 2024) KİMYA SEKTÖRÜNDE HAZOP VE ETA RİSK DEĞERLENDİRMESİ YÖNTEMLERİ İLE ÇALIŞANLARIN SAĞLIK RİSKİNİN KONTROLÜ. Aydın Sağlık Dergisi 10 3 245–267.
IEEE
[1]H. Er ve G. Hoşten, “KİMYA SEKTÖRÜNDE HAZOP VE ETA RİSK DEĞERLENDİRMESİ YÖNTEMLERİ İLE ÇALIŞANLARIN SAĞLIK RİSKİNİN KONTROLÜ”, Aydın Sağlık, c. 10, sy 3, ss. 245–267, Eki. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA78CB28YJ
ISNAD
Er, Habibe - Hoşten, Gülizar. “KİMYA SEKTÖRÜNDE HAZOP VE ETA RİSK DEĞERLENDİRMESİ YÖNTEMLERİ İLE ÇALIŞANLARIN SAĞLIK RİSKİNİN KONTROLÜ”. Aydın Sağlık Dergisi 10/3 (01 Ekim 2024): 245-267. https://izlik.org/JA78CB28YJ.
JAMA
1.Er H, Hoşten G. KİMYA SEKTÖRÜNDE HAZOP VE ETA RİSK DEĞERLENDİRMESİ YÖNTEMLERİ İLE ÇALIŞANLARIN SAĞLIK RİSKİNİN KONTROLÜ. Aydın Sağlık. 2024;10:245–267.
MLA
Er, Habibe, ve Gülizar Hoşten. “KİMYA SEKTÖRÜNDE HAZOP VE ETA RİSK DEĞERLENDİRMESİ YÖNTEMLERİ İLE ÇALIŞANLARIN SAĞLIK RİSKİNİN KONTROLÜ”. Aydın Sağlık Dergisi, c. 10, sy 3, Ekim 2024, ss. 245-67, https://izlik.org/JA78CB28YJ.
Vancouver
1.Habibe Er, Gülizar Hoşten. KİMYA SEKTÖRÜNDE HAZOP VE ETA RİSK DEĞERLENDİRMESİ YÖNTEMLERİ İLE ÇALIŞANLARIN SAĞLIK RİSKİNİN KONTROLÜ. Aydın Sağlık [Internet]. 01 Ekim 2024;10(3):245-67. Erişim adresi: https://izlik.org/JA78CB28YJ
