Bu çalışmanın amacı, bireylerde yeme davranışlarının değerlendirilmesi
amacı ile geliştirilen Hollanda Yeme Davranışı Anketi’nin üniversiteli
öğrencilere uygulanarak yeme tutum ve davranışlarını değerlendirmek ve
fiziksel aktivite (IPAQ) düzeyini belirlemektir. Araştırma, İstanbul Aydın
Üniversitesi’nde eğitim gören 100 kadın, 100 erkek öğrenci olmak üzere 200
kişi üzerine yapılmıştır. Yeme davranışı; Hollanda Yeme Davranışı Anketi
(DEBQ) ile ve fiziksel aktivite düzeyi; Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi
(IPAQ) ile değerlendirilmiştir. Ayrıca katılımcılara demografik özellikleri
ve genel bilgileri içeren 12 soruluk genel bir anket uygulanmıştır. Elde edilen
veriler IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Türkiye) programı kullanarak
analiz edilmiş, verilerin değerlendirilmesinde; Ortalama, (Standart sapma),
frekans ve one-way Anova testi kullanılmıştır. Olguların yaşları 18 ile 26
arasında değişmekte, ortalaması 21.62±1.98’dir. Boyları 155 ile 190 cm
arasında değişmekte, ortalaması 173,66±8.95’dir. Kiloları 43 ile 98 kg
arasında değişmekte, ortalaması 68.53±14.87’dir. BMI değerleri 16.49
ile 31.55 arasında değişmekte, ortalaması 22.49±3.27’dir. Bireylerin BKİ
gruplarına ve cinsiyetlerine göre DEBQ puanları değerlendirildiğinde zayıf
olan bireylerde, obez olan bireylere göre duygusal yeme puan ortalaması
daha yüksek olduğu saptanmıştır. Obez bireylerde kısıtlayıcı yeme
davranışı yüksek görünürken, dışsal yeme davranışının zayıf bireylerde
daha yüksek olduğu görülmektedir. Şiddetli fiziksel aktivite puanının, orta
dereceli fiziksel aktivite puanına göre düşük olduğu saptanırken, özellikle
yürüme puanının oturma puanına göre daha düşük olduğu bulunmuştur.
Üniversite öğrencisi Uluslararası fiziksel aktivite (IPAQ) Hollanda yeme davranışı (DEBQ)
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Eylül 2019 |
Gönderilme Tarihi | 11 Haziran 2019 |
Kabul Tarihi | 24 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 5 Sayı: 2 |
All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)