Araştırma Makalesi

Filistin sinemasında kadın direnişinin sinemasal inşası: Annemarie Jacir’in filmografisinde direniş ve mücadele

Sayı: 1 23 Haziran 2025
PDF İndir
EN TR

Filistin sinemasında kadın direnişinin sinemasal inşası: Annemarie Jacir’in filmografisinde direniş ve mücadele

Öz

El-Nakba (Felaket Günü) olarak bilinen ve 14 Mayıs 1948’de başlayan Filistin işgali, üzerinden bir asra yakın süre geçmesine rağmen hala devam etmektedir. Bu süre zarfında Filistin halkı gerek fiziki gerek sanatsal ve kültürel mecralarda haklı isyanını dile getirmeye devam etmiştir. Filistin’in yaşadığı büyük kırılma ve travmalar, halkın yaşam biçimini, kültürel üretimlerini ve kimlik mücadelelerini şekillendiren önemli unsurlar olmuştur. Uzun yıllardır süren bu direniş, yalnızca bir siyasi eylem olmanın ötesine geçmiş; aynı zamanda bir yaşam tarzı, toplumsal dayanışma ve kimlik koruma aracı olarak öne çıkmıştır. Bu direniş, toplumun ve sanatın çeşitli alanlarına yansımış; edebi metinlerden yerel müziklere, kültürel üretim biçimlerine, tiyatro ve sinemaya kadar pek çok alanı etkilemiştir. Sinema, bir kitle iletişim aracı olarak bu tarihsel ve toplumsal bağlamın önemli bir yansımasıdır. Filistin sineması, 1948’de başlayan işgal, adalet arayışı, kimlik mücadeleleri ve direnişin güçlü bir anlatım aracı haline gelmiştir. Toplumun tüm kesimleriyle direnişe kolektif katılım sağlayan Filistinli yönetmenler bu bağlamda büyük önem taşımaktadır. Özellikle geleneksel toplumsal cinsiyet rollerinin aksine, Filistin sinemasında kadınlar madun değil, direnişin aktif öncüleri olarak sunulmaktadır. Bu anlatılarda kadınlar, geleneksel rollerin ötesine geçerek direnişin sembolü olmuş ve hem fiziksel hem de duygusal anlamda mücadelenin önemli bir parçası haline gelmişlerdir. Bu bağlamda, çalışmanın amacı Filistin direnişinde önemli rol oynayan kadınların sinema anlatılarında nasıl temsil edildiğini ve bu anlatılarda kadınların direniş içerisindeki rollerinin nasıl şekillendiğini ortaya koymaktır. Bu amaçla, yönetmenliğini Annemarie Jacir’in 2008 yılında yaptığı Salt of this Sea adlı filmi nitel metin çözümlemelerinden biri olan eleştirel söylem analizi yöntemine göre incelenmiş, Filistin sinemasında temsil edilen kadınların kültürel direniş ve kültürel intifada süreçlerinde aktif rol oynadıkları, kültür ve kimlik taşıyıcılarının öncüleri oldukları sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abu Ali, M. (Yöneten). (1971). With Soul, With Blood [Sinema Filmi].
  2. Abu-Assad, H. (Yöneten). (2005). Paradise Now [Sinema Filmi].
  3. Akman, M. K. (2018). Savaşın ve çatışmanın sanatta temsili / sanat sosyolojisi ve güvenlik sosyolojisi çözümlemeleri. Researcher: Social Science Studies, 6(4), 169-180.
  4. Akyol, C. P. (2017). Arap devletleri ligi, Orta Doğu ve bölge dengeleri üzerindeki etkisi. Gazi Akademik Bakış, 11(21), 277-302.
  5. Arafe, H. E., ve Rozental, İ. (2024). Filistin karikatürünün kısa tarihi. Yeni e Dergisi.
  6. Aras, İ. (2010). Filistin-İsral arasındaki temel sorunlar ve uluslararası hukuk (Tez No. 297956) [Yüksek lisans tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü]. YÖK Ulusal Tez Merkezi.
  7. Arı, T. (2012). Geçmişten günümüze Orta Doğu: Siyaset, savaş ve diplomasi. MKM Yayıncılık.
  8. Armaoğlu, F. (1989). Filistin meselesi: Arap-İsrail savaşları (1948-1988). İş Bankası Kültür Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Film Eleştirisi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

19 Haziran 2025

Yayımlanma Tarihi

23 Haziran 2025

Gönderilme Tarihi

2 Mayıs 2025

Kabul Tarihi

2 Haziran 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Elri, Ö. (2025). Filistin sinemasında kadın direnişinin sinemasal inşası: Annemarie Jacir’in filmografisinde direniş ve mücadele. Art-ekin Sanat Tasarım Dergisi, 1, 39-72. https://izlik.org/JA99ZT68WH
AMA
1.Elri Ö. Filistin sinemasında kadın direnişinin sinemasal inşası: Annemarie Jacir’in filmografisinde direniş ve mücadele. ASTD. 2025;(1):39-72. https://izlik.org/JA99ZT68WH
Chicago
Elri, Öznur. 2025. “Filistin sinemasında kadın direnişinin sinemasal inşası: Annemarie Jacir’in filmografisinde direniş ve mücadele”. Art-ekin Sanat Tasarım Dergisi, sy 1: 39-72. https://izlik.org/JA99ZT68WH.
EndNote
Elri Ö (01 Haziran 2025) Filistin sinemasında kadın direnişinin sinemasal inşası: Annemarie Jacir’in filmografisinde direniş ve mücadele. Art-ekin Sanat Tasarım Dergisi 1 39–72.
IEEE
[1]Ö. Elri, “Filistin sinemasında kadın direnişinin sinemasal inşası: Annemarie Jacir’in filmografisinde direniş ve mücadele”, ASTD, sy 1, ss. 39–72, Haz. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99ZT68WH
ISNAD
Elri, Öznur. “Filistin sinemasında kadın direnişinin sinemasal inşası: Annemarie Jacir’in filmografisinde direniş ve mücadele”. Art-ekin Sanat Tasarım Dergisi. 1 (01 Haziran 2025): 39-72. https://izlik.org/JA99ZT68WH.
JAMA
1.Elri Ö. Filistin sinemasında kadın direnişinin sinemasal inşası: Annemarie Jacir’in filmografisinde direniş ve mücadele. ASTD. 2025;:39–72.
MLA
Elri, Öznur. “Filistin sinemasında kadın direnişinin sinemasal inşası: Annemarie Jacir’in filmografisinde direniş ve mücadele”. Art-ekin Sanat Tasarım Dergisi, sy 1, Haziran 2025, ss. 39-72, https://izlik.org/JA99ZT68WH.
Vancouver
1.Öznur Elri. Filistin sinemasında kadın direnişinin sinemasal inşası: Annemarie Jacir’in filmografisinde direniş ve mücadele. ASTD [Internet]. 01 Haziran 2025;(1):39-72. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99ZT68WH