Derleme

Yaşlılar İçin Bir Halk Sağlığı Hemşireliği Yaklaşımı: ''Fiziksel Aktivite Danışmanlığı''

Cilt: 17 Sayı: 2 30 Aralık 2018
PDF İndir
TR

Yaşlılar İçin Bir Halk Sağlığı Hemşireliği Yaklaşımı: ''Fiziksel Aktivite Danışmanlığı''

Öz

Yaşlanma yaşam kalitesini düşüren patolojik olaylarla birlikte seyrettiği için sağlık çalışanları tarafından özel olarak ele alınması gereken bir dönemdir. Bu dönemde sağlık açısından son derece önemli olan konulardan biri de fiziksel aktivitedir. Yaşlılarda fiziksel aktivite ve fiziksel aktivitenin sağlıklı bir yaşam ve fonksiyonel bağımsızlığı sağlama ve yaşam kalitesini iyileştirmedeki faydalarından bahsedilmektedir. Bu derlemede, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artan yaşlı nüfusun fiziksel aktivite durumu, yaşlılara fiziksel aktivite konusunda sunulacak danışmanlık ve özellikle halk sağlığı hemşirelerine fiziksel aktivite danışmanlığı konusunda rehber olacak stratejiler ele alınmıştır. Çalışmada halk sağlığı hemşirelerinin mesleki rolleri içerisinde yer alan danışmanlık rolünü kullanmasını sağlayarak, yaşlı bireylerde egzersiz danışmanlığı konusunda ileri uygulamalar için teşvik etmek hedeflenmiştir. Halk sağlığı hemşirelerinin yaşlı bireylerde fiziksel aktiviteyi arttırmak için danışmanlığı özenli planlanmış oturumlarla sunabileceği, konu ile ilgili literatür taraması kullanılarak gösterilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Danışmanlık,fiziksel aktivite,halk sağlığı hemşireliği,yaşlı

Kaynakça

  1. Referans1 ADAMS, M. L., KATZ, D. L. & SHENSON D. 2016. A healthy lifestyle composite measure: Significance and potential uses. Prev Med, 84, 41-47.
  2. Referans2 ANDERSON, D., GUTRIE, T. & SCHIRLE, R. 2002. A Nursing model of community organization for change. Public Health Nursing, 19(1), 40-46.
  3. Referans3 ARRANZ, P., ULLA, S., RAMOS L. J., DEL RINCON, C., et al. 2005. Evaluation of counseling training program for nursing staff. Patient Education and Counseling, 56, 233-239.
  4. Referans4 BAHAR, A. 2005. Huzurevinde Yaşayan Yaşlıların Anksiyete ve Depresyon Düzeylerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep Üniversitesi.
  5. Referans5 BARRON, A.M. 1989. The clinical nurse specialist as consultant. In The Clinical Nurse Specialist in Theory and Practice (Hamric A. & Spross J. eds). 2nd edn. WB Saunders, Philadelphia.
  6. Referans6 BENNETT, J. A. 2007. Motivational interviewing to increase physical activity in long-term cancer survivors: A randomized controlled trial. Nursing Research, 56, 18-27.
  7. Referans7 BERREGAN, L. 1998. Consultancy in nursing: roles and opportunities. Journal of Clinical Nursing, 7, 139-143.
  8. Referans8 BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (BM) 2017. Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesi. Dünya Nüfus Tahminleri Raporu. http://www.un.org.tr/tr/dünyanüfustahminleri&submit=Search. (Erişim Tarihi: 10 Aralık 2017).
  9. Referans9 BLACKBURN, D. G. 2002. Establishing an effective framework for physical activity counseling in primary care settings centers for nutritional research charitable trust. Nutrition in Clinical Care, 5, 95-102.
  10. Referans10 BLONNA, R. & WATER, D. 2005. Health counseling: A microskills approach. Boston: Jones and Bartlett Publishers. 1-4.

Kaynak Göster

APA
Canlı, S., & Karataş, N. (2018). Yaşlılar İçin Bir Halk Sağlığı Hemşireliği Yaklaşımı: ’’Fiziksel Aktivite Danışmanlığı’’. Ankara Sağlık Hizmetleri Dergisi, 17(2), 36-45. https://izlik.org/JA73HW37UR
AMA
1.Canlı S, Karataş N. Yaşlılar İçin Bir Halk Sağlığı Hemşireliği Yaklaşımı: ’’Fiziksel Aktivite Danışmanlığı’’. ASHD. 2018;17(2):36-45. https://izlik.org/JA73HW37UR
Chicago
Canlı, Serap, ve Nimet Karataş. 2018. “Yaşlılar İçin Bir Halk Sağlığı Hemşireliği Yaklaşımı: ’’Fiziksel Aktivite Danışmanlığı’’”. Ankara Sağlık Hizmetleri Dergisi 17 (2): 36-45. https://izlik.org/JA73HW37UR.
EndNote
Canlı S, Karataş N (01 Aralık 2018) Yaşlılar İçin Bir Halk Sağlığı Hemşireliği Yaklaşımı: ’’Fiziksel Aktivite Danışmanlığı’’. Ankara Sağlık Hizmetleri Dergisi 17 2 36–45.
IEEE
[1]S. Canlı ve N. Karataş, “Yaşlılar İçin Bir Halk Sağlığı Hemşireliği Yaklaşımı: ’’Fiziksel Aktivite Danışmanlığı’’”, ASHD, c. 17, sy 2, ss. 36–45, Ara. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA73HW37UR
ISNAD
Canlı, Serap - Karataş, Nimet. “Yaşlılar İçin Bir Halk Sağlığı Hemşireliği Yaklaşımı: ’’Fiziksel Aktivite Danışmanlığı’’”. Ankara Sağlık Hizmetleri Dergisi 17/2 (01 Aralık 2018): 36-45. https://izlik.org/JA73HW37UR.
JAMA
1.Canlı S, Karataş N. Yaşlılar İçin Bir Halk Sağlığı Hemşireliği Yaklaşımı: ’’Fiziksel Aktivite Danışmanlığı’’. ASHD. 2018;17:36–45.
MLA
Canlı, Serap, ve Nimet Karataş. “Yaşlılar İçin Bir Halk Sağlığı Hemşireliği Yaklaşımı: ’’Fiziksel Aktivite Danışmanlığı’’”. Ankara Sağlık Hizmetleri Dergisi, c. 17, sy 2, Aralık 2018, ss. 36-45, https://izlik.org/JA73HW37UR.
Vancouver
1.Serap Canlı, Nimet Karataş. Yaşlılar İçin Bir Halk Sağlığı Hemşireliği Yaklaşımı: ’’Fiziksel Aktivite Danışmanlığı’’. ASHD [Internet]. 01 Aralık 2018;17(2):36-45. Erişim adresi: https://izlik.org/JA73HW37UR