BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2010, Cilt: 9 Sayı: 1, 45 - 51, 01.05.2010

Öz

In this study, the habits of fluid milk consumption of undergraduate students of Adnan Menderes University were investigated. They prefer to UHT 52%; pasteurized 40.2%; unpacked milk 7.9% for drinking.They 62.7 % signed that no information about dairy calcium levels required for adults. When asking the diseases related to calcium deficiency, they answered that osteoporoses and bone diseases 70.1%. Moreover, they reported that advertisement for milk consumption is insufficient 71.6%; and the most important method is audiovisual broadcasting 76.1%. In conclusion, there is consuming milk regulary students 82.8% have little knowledge about the importance of milk consumption They prefer to UHT 52%; pasteurized 40.2%;
unpacked milk 7.9% for drinking.They 62.7 %
signed that no information about dairy calcium
levels required for adults.
When asking the diseases related to calcium
deficiency, they answered that osteoporoses and
bone diseases 70.1%. Moreover, they reported that
advertisement for milk consumption is insufficient
71.6%; and the most important method is
audiovisual broadcasting 76.1%. In conclusion,
there is consuming milk regulary students 82.8%
have little knowledge about the importance of milk
consumption.

Kaynakça

  • Yetişmeyen, A.,(1997). Süt Teknolojisi. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yay. No: 1482, Ders Kitabı:443. Ankara.
  • Tekinşen OC, (1997): Süt Ürünleri Teknolojisi.Selçuk Üniv.Vet.Fak.Yay.Ünit.,Konya.
  • Şimşek O,Çetin C, Bilgin B, .İstanbul İlinde İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları Ve Bu Alışkanlıkları Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2005 2(1).
  • Demirci, M. ve O.Şimşek, (1997).Süt işleme Teknolojisi. Hasad Yayıncılık,İstanbul.
  • Ayar A, Demirulus H, (2000):Eğitim Çağındaki Gençlerin Süt Ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Gıda, 25,5:371-376.
  • Yılmaz, İ. Ve M.Demirci,2001.Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları. Dünya Gıda 2001-5,s.83-86.
  • Karagözlü N.,ve C.,Karaca S.,Eren S.,Üniversite Öğrencilerinde Süt Ve Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları Ve Beslenme Bilinçleri Üzerine Bir Araştırma:Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Örneği.C.B.Ü. Fen Bilimleri Dergisi1.2 (2005)101-108.
  • Durmaz H., Sağun E., Tarakçı Z., Yüksekokul Öğrencilerin İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları.YYÜ.Vet.Fak.Dergisi. (2002),13(1-2):69-73.

AYDIN SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN SÜT TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Yıl 2010, Cilt: 9 Sayı: 1, 45 - 51, 01.05.2010

Öz

Bu araştırma, öğrencilerin süt tüketim
alışkanlıkları ile süt hakkındaki bilgi düzeylerini
belirlemek amacıyla yapılmıştır. 134 öğrenci ile
anket çalışması yapılmıştır. Ankete katılan
öğrencilerin 98’i (%73,1) kız ve 36’sı (%26,9)
erkek öğrenciden oluşmuştur.
Öğrencilere yöneltilen “Süt içmeyi sever
misiniz?” sorusuna %69,4’ü “evet”, %30,6’sı
“hayır” cevabını vermiştir.
“Düzenli olarak süt tüketir misiniz?” sorusuna
%17,2’si düzenli olarak süt tükettiğini %82,8’i
tüketmediğini belirtmiştir. Düzenli olarak süt
tüketen öğrencilerin %66,7’si 200 ml (1 bardak),
%13,9’u 500 ml’den fazla süt tükettiklerini
belirtmiştir.
Düzenli olarak süt içenlere süt tüketim
nedenleri sorulduğunda; %73’ü sütü besleyici
olduğu için içtiğini, düzenli süt içmeme nedenleri
sorulduğunda ise %22’si tadını, %20’si kokusunu
sevmediklerini, %14’ü ise süt içme alışkanlığının
olmadığını ifade etmiştir. Öğrenciler içme sütü
tercihlerinin; %52’si UHT süt, %40,2’si pastörize
süt,%7.9’unun sokak sütü olduğunu belirtmişlerdir.
Yetişkin bir insanın alması gereken günlük
kalsiyum miktarını %62.7’si bilmediğini ifade
ederken; Kalsiyum eksikliğinde ortaya çıkabilecek
varsa bildiğiniz hastalıklar nelerdir? Sorusuna
%70.1’i osteoporoz, kemik rahatsızlıkları vb. cevap
vermişlerdir. Ankete katılan öğrenciler süt
tüketiminin teşviki amacıyla yapılan reklam ve
propaganda çalışmalarının yetersiz (%71.6),
tüketimin artmasında da en önemli aracın görsel ve
işitsel yayın organları (%76.1) olduğunu
belirtmişlerdir.
Sonuç olarak, öğrencilerin önemli bir kısmının
(%82.8) düzenli olarak süt içme alışkanlığının
olmadığı, süt tüketiminin önemi konusunda sınırlı
düzeyde bilgiye sahip olduğu saptanmıştır.

Kaynakça

  • Yetişmeyen, A.,(1997). Süt Teknolojisi. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yay. No: 1482, Ders Kitabı:443. Ankara.
  • Tekinşen OC, (1997): Süt Ürünleri Teknolojisi.Selçuk Üniv.Vet.Fak.Yay.Ünit.,Konya.
  • Şimşek O,Çetin C, Bilgin B, .İstanbul İlinde İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları Ve Bu Alışkanlıkları Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2005 2(1).
  • Demirci, M. ve O.Şimşek, (1997).Süt işleme Teknolojisi. Hasad Yayıncılık,İstanbul.
  • Ayar A, Demirulus H, (2000):Eğitim Çağındaki Gençlerin Süt Ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Gıda, 25,5:371-376.
  • Yılmaz, İ. Ve M.Demirci,2001.Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları. Dünya Gıda 2001-5,s.83-86.
  • Karagözlü N.,ve C.,Karaca S.,Eren S.,Üniversite Öğrencilerinde Süt Ve Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları Ve Beslenme Bilinçleri Üzerine Bir Araştırma:Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Örneği.C.B.Ü. Fen Bilimleri Dergisi1.2 (2005)101-108.
  • Durmaz H., Sağun E., Tarakçı Z., Yüksekokul Öğrencilerin İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları.YYÜ.Vet.Fak.Dergisi. (2002),13(1-2):69-73.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA53YE54DA
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

SERAP Alsancak Bu kişi benim

HAYDAR Altınkaynak Bu kişi benim

Nigar Özgöncü Bu kişi benim

MEHTAP Kuru Bu kişi benim

Nimet Kılıç Bu kişi benim

H Nurcan Ek Bu kişi benim

Perihan Öğdüm Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mayıs 2010
Gönderilme Tarihi 1 Mayıs 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 9 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Alsancak, S., Altınkaynak, H., Özgöncü, N., Kuru, M., vd. (2010). AYDIN SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN SÜT TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Ankara Sağlık Hizmetleri Dergisi, 9(1), 45-51.
AMA Alsancak S, Altınkaynak H, Özgöncü N, Kuru M, Kılıç N, Ek HN, Öğdüm P. AYDIN SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN SÜT TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. ASHD. Mayıs 2010;9(1):45-51.
Chicago Alsancak, SERAP, HAYDAR Altınkaynak, Nigar Özgöncü, MEHTAP Kuru, Nimet Kılıç, H Nurcan Ek, ve Perihan Öğdüm. “AYDIN SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN SÜT TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Ankara Sağlık Hizmetleri Dergisi 9, sy. 1 (Mayıs 2010): 45-51.
EndNote Alsancak S, Altınkaynak H, Özgöncü N, Kuru M, Kılıç N, Ek HN, Öğdüm P (01 Mayıs 2010) AYDIN SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN SÜT TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Ankara Sağlık Hizmetleri Dergisi 9 1 45–51.
IEEE S. Alsancak, H. Altınkaynak, N. Özgöncü, M. Kuru, N. Kılıç, H. N. Ek, ve P. Öğdüm, “AYDIN SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN SÜT TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”, ASHD, c. 9, sy. 1, ss. 45–51, 2010.
ISNAD Alsancak, SERAP vd. “AYDIN SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN SÜT TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Ankara Sağlık Hizmetleri Dergisi 9/1 (Mayıs 2010), 45-51.
JAMA Alsancak S, Altınkaynak H, Özgöncü N, Kuru M, Kılıç N, Ek HN, Öğdüm P. AYDIN SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN SÜT TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. ASHD. 2010;9:45–51.
MLA Alsancak, SERAP vd. “AYDIN SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN SÜT TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Ankara Sağlık Hizmetleri Dergisi, c. 9, sy. 1, 2010, ss. 45-51.
Vancouver Alsancak S, Altınkaynak H, Özgöncü N, Kuru M, Kılıç N, Ek HN, Öğdüm P. AYDIN SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN SÜT TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. ASHD. 2010;9(1):45-51.