BibTex RIS Kaynak Göster

Sustainability in Textile and Fashion

Yıl 2017, Sayı: 3, 110 - 119, 01.06.2017

Öz

Production and consumption have increased due to significant break points in world history, such as industrialization, population growth, technological developments, globalization and some philosophical approaches. As a result, nature, environment, animals and plants have been accepted as unlimited and worthless commodities which are ignored for their being in danger of extinction. At the last point, not only the environment, but also human health and human / social values, have been used loutishly. Fast consumer culture has negative effects on limited resources and ecosystem of nature. Due to the current world order, resources are rapidly depleted, nature is disappearing, human health is gradually deteriorating, and many economic, ecological and social problems arise. Additionally; Using high amounts of water and chemicals during the production, using of the resources as they are unlimited, leaving behind the wastes to the environment; damage the vital resources such as water, air, soil and adversely affect the sustainability of the world. The fact that development providing economic development and consequently easing of human life is not an enough reason for ignoring the global problems that it emerges. The Textile&Fashion sector, which produces the most important requirements of people, such as clothes, accessories and home textiles, should continue its activities with the consideration of human and environmental health, as well as by taking into account of the ecological ethical values and sustainable development. Applying the chemical materials, and using natural resources during the production should be as minimal as possible in the sector. Approaches such as “Sustainable Fashion”, “Eco Fashion”, “Green Motions”, “Slow Fashion”, “Slow Design” have emerged as a reaction to these problems that the world has encountered with. Sustainability is also a very important position for the Textile / Fashion Sector. It is important for the textile materials to be produced from natural fibers and materials, in terms of having a longer service life and for achieving the recyclement for the sustainability. In the study; it was aimed to raise awareness among producers, consumers and researchers, to attract attention to sustainable fashion and also to contribute to sustainable development

Kaynakça

  • Altun, Ş. (2012). Türkiye’deki Tekstil ve Hazır Giyim Atık Miktarları ve Geri Kazanım İmkânları. Erişim Tarihi: 18.01.2017. http ://www. temizuretim. gov.tr/
  • Balpetek, F. G., Alay, E., Özdoğan, E. (2012). Sürdürülebilir Kalkınma İçin Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi ve Tekstil Sanayi. Tekstil Teknolojileri Elektronik Dergisi Cilt:6, No:2. (37- 49).
  • Bstb(T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı) Sanayi Genel Müdürlüğü Sektörel Raporlar ve Analizler Serisi Tekstil, Hazır giyim ve Deri Ürünleri Sektörleri Raporu. 2014/1.
  • Cebeci, D. (2013). Ekolojik Tekstillerin Moda Tasarımı Üzerine Etkileri.Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü,Sanatta Yeterlilik Tezi, 350, İstanbul.
  • Ercoşkun, Ö. Y. (2007). Sürdürülebilir Kent İçin Ekolojik-teknolojik (Eko-tek) Tasarım: Ankara- güdül Örneği. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 227, Ankara.
  • Eser, B., Çelik, P., Çay, A., ve Akgümüş, D. (2016). Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Sürdürülebilirlik ve Geri Dönüşüm Olanakları. Tekstil ve Mühendis, 23: 101, 43-60.
  • Gürcüm, B., Yüksel, C. (2012). Moda Sektörünü “Yavaşlatan” Eğilim: Eko Moda ve Moda’da Sürdürülebilirlik. 1. Uluslararası Moda ve Tekstil Tasarımı Sempozyumu, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, 48-51. Antalya.
  • İAOSB(İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi)(2012). Tekstil Ürünleri İmalatı ve Giyim Eşyalarının İmalatı, Proje ve İş Geliştirme Birimi, İAOSB Haber Dergisi. Temmuz Sayısı, 1- 10. İzmir.
  • İşmal, Ö. E., ve Yıldırım L. (2012). Tekstil Tasarımında Çevre Dostu Yaklaşımlar. Akdeniz Üniversitesi G.S.F. Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü 1. Uluslararası Moda ve Tekstil Tasarımı Sempozyumu, 9-13. Antalya.
  • İslamoğlu A. H. ve Altunışık R. (2010). Tüketici Davranışları.Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş., 320, İstanbul.
  • Jung, S.,andJin, B. (2014). A TheoreticalInvestigation Of SlowFashion: SustainableFuture Of TheApparelIndustry, International Journal Of Consumer Studies 38, 510–519.
  • Joy, A.,Sherry, J. F., Venkatesh, J. A., Wang, J., andChan, R. (2012). FastFashion, Sustainability, andtheEthicalAppeal of LuxuryBrands, FashionTheory, Volume 16, Issue 3, pp. 273 – 296.
  • Koç E. (2012). Tüketici Davranışı ve Pazarlama Stratejileri, Seçkin Yayıncılık, 504, Ankara.
  • Kurtoğlu N. Şenol D. (2004). Tekstil ve Ekolojiye Genel Bakış, Karsinojen ve Alerjik Etki Yapabilen Tekstil Kimyasalları. K.S.Ü. Fen ve Mühendislik Dergisi, sayı:7, s.26-38.
  • Mangır A. F. (2016). Sürdürülebilir Kalkınma İçin Yavaş Ve Hızlı Moda. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi Cilt:19 41.Yıl Özel Sayısı, 143-154 Niinimäki, K.,Hassi, L. (2011). Emerging Design Strategies İn Of SustainableProductionAndConsumption CleanerProduction, (19), 1876-1883 Of TextilesAndClothing, Journal
  • Payne, A. (2015). Open andclosed-looprecycling of textileandapparelproducts. S. S. Muthu içinde, Handbook of Life CycleAssessment (LCA) of TextilesandClothing, s.103–123.
  • Özdoğan, E., Korkmaz, A., Seventekin, N. (2007). Eko-Teks ve AB Çevre Etiketi, Tekstil ve Konfeksiyon Dergisi, 17(3), 148-152.
  • Sayhan, H.,Sayhan, S., And Demirbaş, Ç. Ö. (2013). EcologicalFootprints Of Primary School StudentsandRecommendationstoDiminishThem.American-Eurasian J. Agric. &Environ. Sci., 13 (4): 521-530.
  • Stevenson, D. (2013). Lider Tekstil Markaları Tedarik Zincirlerini Arındırmaya Kararlı. Erişim tarihi:03.10.2017. https://www.itma.com/docs/defaultsource/news/itma_sustainability_bulletin_issue_1_2013 _tk.pdf?sfvrsn=2.
  • Selamet, S. (2012). Sürdürülebilirlik ve Grafik Tasarım. ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 8, Sayı 15, 126- 148.
  • Türkmen, N. (2012). Tekstil ve Moda Tasarımı Açısından Sürdürülebilirlik ve Dönüşüm. T.C. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sanatta Yeterlilik Tezi, 182, İstanbul.
  • URL 1 (2017). Sürdürülebilirlik. Erişim Tarihi: 08. 10. 2017.http:// benkoltd. com/ suyapo/ surdurulebilir/ surdurulebilirlik.asp
  • URL 2 (2017). Sürdürülebilir Moda. Erişim Tarihi: 06.10.2017.https:// www. gardrops. com/blog/ tag/ surdurulebilir-moda/ URL
  • (2017). Hızlı Moda Süreçleri.Erişim Tarihi: 05.10.2017.https:// www.
  • slideshare.net/meaoist/hazir-giyim-sanayinde-hizli-moda-kavrami-ve-br-model-ner
  • URL 4 (2017). Chapputz.Erişim Tarihi: 01.10.2017. http://www.chapputz.com/
  • URL 5(2017).Erişim Tarihi: 09.10.2017.Atık Giysi Kutuları, https:// www. google. com. tr/ search? q= at%C4 %B1k+giysi+kutular/

Tekstil ve Modada Sürdürülebilirlik

Yıl 2017, Sayı: 3, 110 - 119, 01.06.2017

Öz

Sanayileşme, nüfus artışı, teknolojik gelişmeler, küreselleşme ve bazı felsefi yaklaşımlar gibi dünya tarihindeki önemli kırılmalar sebebiyle üretim ve tüketim artmış bunun sonucunda ise doğa, çevre, hayvanlar ve bitkiler, yok olmasında sakınca görülmeyen sınırsız ve değersiz metalar haline gelmişlerdir. Son gelinen noktada sadece çevre, doğa değil insan sağlığı ve insani/ toplumsal kıymetler de hoyratça kullanılır bir hal almıştır. Hızlı tüketim kültürü ise doğanın sınırlı kaynakları ve ekosistemi üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Mevcut dünya düzeni sebebiyle kaynaklar hızla tükenmekte, doğa yok olmakta, insan sağlığı giderek bozulmakta bunun sonucunda birçok ekonomik, ekolojik ve sosyal problem oluşmaktadır. Bunların yanında; üretimlerde bol miktarda su ve kimyasal madde kullanılması, kaynakların sınırsızmış gibi tüketilip atıkların doğaya terk edilmesi; su, hava, toprak gibi hayati kaynaklara zarar vermekte ve dünyanın sürdürülebilirliğine olumsuz etki etmektedir. Kalkınmanın ekonomik gelişimler ve dolayısıyla insan yaşamına kolaylıklar sağlıyor olması onun ortaya çıkardığı küresel boyuttaki sorunları göz ardı etmemize yeter sebep değildir. İnsanın en önemli ihtiyaçları olan giysi, aksesuar ve ev tekstili gibi ürünlerin üretimini sağlayan Tekstil ve Moda sektörü de, insan ve çevre sağlığı gözetip sürdürülebilir kalkınmayı da dikkate alarak faaliyetlerine devam etmelidir. Sektörde, hem üretim esnasında kullanılan malzemeler ve kimyasal maddeler hem de doğal kaynakların kullanımı mümkün olduğunca asgari düzeyde olmalıdır. Sürdürülebilir Moda, Eko Moda, Yeşil Hareketler, Yavaş Moda, Yavaş Tasarım gibi yaklaşımlar dünyanın yaşamış olduğu bu problemlere bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Sürdürülebilirlik, Tekstil ve Moda Sektörü için de oldukça önemli bir konumdadır. Tekstil ürünlerinin doğal lifler ve maddelerle üretilmesi, kullanım ömrünün daha uzun olması ve geri dönüşümünün sağlanabilmesi sürdürülebilirlik açısından önemlidir. Bu araştırmada Tekstil ve Moda sektöründe sürdürülebilirlik; ekolojik açıdan incelenmiştir. Araştırmada; üretici, tüketici ve araştırmacılarda farkındalık uyandırmak, sürdürülebilir modaya dikkat çekmek ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamak amaçlanmıştır

Kaynakça

  • Altun, Ş. (2012). Türkiye’deki Tekstil ve Hazır Giyim Atık Miktarları ve Geri Kazanım İmkânları. Erişim Tarihi: 18.01.2017. http ://www. temizuretim. gov.tr/
  • Balpetek, F. G., Alay, E., Özdoğan, E. (2012). Sürdürülebilir Kalkınma İçin Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi ve Tekstil Sanayi. Tekstil Teknolojileri Elektronik Dergisi Cilt:6, No:2. (37- 49).
  • Bstb(T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı) Sanayi Genel Müdürlüğü Sektörel Raporlar ve Analizler Serisi Tekstil, Hazır giyim ve Deri Ürünleri Sektörleri Raporu. 2014/1.
  • Cebeci, D. (2013). Ekolojik Tekstillerin Moda Tasarımı Üzerine Etkileri.Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü,Sanatta Yeterlilik Tezi, 350, İstanbul.
  • Ercoşkun, Ö. Y. (2007). Sürdürülebilir Kent İçin Ekolojik-teknolojik (Eko-tek) Tasarım: Ankara- güdül Örneği. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 227, Ankara.
  • Eser, B., Çelik, P., Çay, A., ve Akgümüş, D. (2016). Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Sürdürülebilirlik ve Geri Dönüşüm Olanakları. Tekstil ve Mühendis, 23: 101, 43-60.
  • Gürcüm, B., Yüksel, C. (2012). Moda Sektörünü “Yavaşlatan” Eğilim: Eko Moda ve Moda’da Sürdürülebilirlik. 1. Uluslararası Moda ve Tekstil Tasarımı Sempozyumu, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, 48-51. Antalya.
  • İAOSB(İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi)(2012). Tekstil Ürünleri İmalatı ve Giyim Eşyalarının İmalatı, Proje ve İş Geliştirme Birimi, İAOSB Haber Dergisi. Temmuz Sayısı, 1- 10. İzmir.
  • İşmal, Ö. E., ve Yıldırım L. (2012). Tekstil Tasarımında Çevre Dostu Yaklaşımlar. Akdeniz Üniversitesi G.S.F. Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü 1. Uluslararası Moda ve Tekstil Tasarımı Sempozyumu, 9-13. Antalya.
  • İslamoğlu A. H. ve Altunışık R. (2010). Tüketici Davranışları.Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş., 320, İstanbul.
  • Jung, S.,andJin, B. (2014). A TheoreticalInvestigation Of SlowFashion: SustainableFuture Of TheApparelIndustry, International Journal Of Consumer Studies 38, 510–519.
  • Joy, A.,Sherry, J. F., Venkatesh, J. A., Wang, J., andChan, R. (2012). FastFashion, Sustainability, andtheEthicalAppeal of LuxuryBrands, FashionTheory, Volume 16, Issue 3, pp. 273 – 296.
  • Koç E. (2012). Tüketici Davranışı ve Pazarlama Stratejileri, Seçkin Yayıncılık, 504, Ankara.
  • Kurtoğlu N. Şenol D. (2004). Tekstil ve Ekolojiye Genel Bakış, Karsinojen ve Alerjik Etki Yapabilen Tekstil Kimyasalları. K.S.Ü. Fen ve Mühendislik Dergisi, sayı:7, s.26-38.
  • Mangır A. F. (2016). Sürdürülebilir Kalkınma İçin Yavaş Ve Hızlı Moda. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi Cilt:19 41.Yıl Özel Sayısı, 143-154 Niinimäki, K.,Hassi, L. (2011). Emerging Design Strategies İn Of SustainableProductionAndConsumption CleanerProduction, (19), 1876-1883 Of TextilesAndClothing, Journal
  • Payne, A. (2015). Open andclosed-looprecycling of textileandapparelproducts. S. S. Muthu içinde, Handbook of Life CycleAssessment (LCA) of TextilesandClothing, s.103–123.
  • Özdoğan, E., Korkmaz, A., Seventekin, N. (2007). Eko-Teks ve AB Çevre Etiketi, Tekstil ve Konfeksiyon Dergisi, 17(3), 148-152.
  • Sayhan, H.,Sayhan, S., And Demirbaş, Ç. Ö. (2013). EcologicalFootprints Of Primary School StudentsandRecommendationstoDiminishThem.American-Eurasian J. Agric. &Environ. Sci., 13 (4): 521-530.
  • Stevenson, D. (2013). Lider Tekstil Markaları Tedarik Zincirlerini Arındırmaya Kararlı. Erişim tarihi:03.10.2017. https://www.itma.com/docs/defaultsource/news/itma_sustainability_bulletin_issue_1_2013 _tk.pdf?sfvrsn=2.
  • Selamet, S. (2012). Sürdürülebilirlik ve Grafik Tasarım. ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 8, Sayı 15, 126- 148.
  • Türkmen, N. (2012). Tekstil ve Moda Tasarımı Açısından Sürdürülebilirlik ve Dönüşüm. T.C. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sanatta Yeterlilik Tezi, 182, İstanbul.
  • URL 1 (2017). Sürdürülebilirlik. Erişim Tarihi: 08. 10. 2017.http:// benkoltd. com/ suyapo/ surdurulebilir/ surdurulebilirlik.asp
  • URL 2 (2017). Sürdürülebilir Moda. Erişim Tarihi: 06.10.2017.https:// www. gardrops. com/blog/ tag/ surdurulebilir-moda/ URL
  • (2017). Hızlı Moda Süreçleri.Erişim Tarihi: 05.10.2017.https:// www.
  • slideshare.net/meaoist/hazir-giyim-sanayinde-hizli-moda-kavrami-ve-br-model-ner
  • URL 4 (2017). Chapputz.Erişim Tarihi: 01.10.2017. http://www.chapputz.com/
  • URL 5(2017).Erişim Tarihi: 09.10.2017.Atık Giysi Kutuları, https:// www. google. com. tr/ search? q= at%C4 %B1k+giysi+kutular/
Toplam 27 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA39VJ53VH
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Özgün Can Bu kişi benim

Kartal Murat Ayvaz

Hızlı Moda Bu kişi benim

Geri Dönüşüm Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Can, Ö., Ayvaz, K. M., Moda, H., Dönüşüm, G. (2017). Tekstil ve Modada Sürdürülebilirlik. Akademia Sosyal Bilimler Dergisi(3), 110-119.
AMA Can Ö, Ayvaz KM, Moda H, Dönüşüm G. Tekstil ve Modada Sürdürülebilirlik. ASJ. Haziran 2017;(3):110-119.
Chicago Can, Özgün, Kartal Murat Ayvaz, Hızlı Moda, ve Geri Dönüşüm. “Tekstil Ve Modada Sürdürülebilirlik”. Akademia Sosyal Bilimler Dergisi, sy. 3 (Haziran 2017): 110-19.
EndNote Can Ö, Ayvaz KM, Moda H, Dönüşüm G (01 Haziran 2017) Tekstil ve Modada Sürdürülebilirlik. Akademia Sosyal Bilimler Dergisi 3 110–119.
IEEE Ö. Can, K. M. Ayvaz, H. Moda, ve G. Dönüşüm, “Tekstil ve Modada Sürdürülebilirlik”, ASJ, sy. 3, ss. 110–119, Haziran 2017.
ISNAD Can, Özgün vd. “Tekstil Ve Modada Sürdürülebilirlik”. Akademia Sosyal Bilimler Dergisi 3 (Haziran 2017), 110-119.
JAMA Can Ö, Ayvaz KM, Moda H, Dönüşüm G. Tekstil ve Modada Sürdürülebilirlik. ASJ. 2017;:110–119.
MLA Can, Özgün vd. “Tekstil Ve Modada Sürdürülebilirlik”. Akademia Sosyal Bilimler Dergisi, sy. 3, 2017, ss. 110-9.
Vancouver Can Ö, Ayvaz KM, Moda H, Dönüşüm G. Tekstil ve Modada Sürdürülebilirlik. ASJ. 2017(3):110-9.