Çanakkale yöresinde Ayvacık, Ezine, Çan ve Kaz
Dağları’nda bulunan yerleşim yerlerinin hemen hepsi birer halı ve düz dokuma
yaygı merkezidir. Ezine ile Ayvacık İlçeleri arasında yer alan Yukarıköy’de de
dokumacılığın geçmişi oldukça eskidir. 1945-1950’li yıllara kadar yaylak-kışlak
hayatı süren ve Karakeçili Aşireti’ne bağlı olan yöre halkı bu tarihten sonra
yerleşik hayata geçmiştir. Çanakkale yöresi dokumaları genel olarak Türk
dokumalarında görülen karakteristik özellikleri bünyesinde barındırmaktadır.
Canlı renklerin kullanıldığı Çanakkale dokumalarında, kırmızı, lacivert ve
beyaz ile birlikte bordo, mavi, sarı, yeşil ve mor gibi renkler de kullanılır.
Teknoloji, bilim, sanayi ve iletişim becerilerindeki
hızlı değişim ve gelişmeler dokumacılık alanındaki birçok uygulamayı ortadan
kaldırmıştır. Geçmişte Yörükler kendi koyunlarından elde ettikleri yünleri,
yine kendileri çeşitli doğal boyama teknikleri ile renklendirmişler ve iplik
haline getirmişlerdir. Bugün ise dokumalarda sentetik boyalar ile
renklendirilmiş iplikler kullanılmaktadır.
Yukarıköy’de geçmişte yoğun olarak üretimi yapılmış
olan düz dokumalar sadece yaygı ve çeyiz amaçlı kullanılmamış, yorgan olarak da
soğuk kış günlerinde bu dokumalardan yararlanılmıştır. Karakeçili Yörükleri’nin
bir âdeti olarak her gelinin çeyizinde bulunan bu geleneksel dokumalar kına
gecelerinde de fonksiyonel olarak kullanılmıştır. Yukarıköy’de sünnet
düğenlerinde kullanılmak üzere hâlen dokuma yapılıyor olması araştırma konusu
açısından oldukça önemli ve sevindirici bir olaydır. Bu çalışmada Yukarıköy
dokumacılığından ve dokumacılığa bağlı unutulan değerlerden bahsedilerek, bu
kültürün geleneksel sanatlar açısından önemine dikkat çekilmiştir. Çalışmanın
gerçekleşmesi için yöntem anlayışı ışığında amaca ulaşmada gerekli araçlar olan
alan araştırması, kaynak kişi görüşmesi ve literatür taraması teknikleri
kullanılmıştır. Ayrıca yöre dokumaları tarafımızdan fotoğraflanarak
belgelenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ekim 2018 |
Gönderilme Tarihi | 27 Haziran 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |