İnceleme Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Paulo Coelho'nun Veronika Ölmek İstiyor Adlı Eserinde Participation Mystique ve Yeniden Doğuş Kavramı.

Yıl 2024, Cilt: 1 Sayı: 2, 62 - 69, 10.07.2024

Öz

Paulo Coelho'nun eserleri, çoğunlukla kimlik, kendini keşfetme, bağımsızlık ve bağımlılıkla ilgili ana konuların yanı sıra, psişik kimliğin yaratılmasında rol oynayan çok katmanlı psikanalitik perspektifler aracılığıyla analiz edilebilir. Buna bağlı olarak, Coelho’nun Veronika Ölmek İstiyor (1998) adlı eseri bahsedilen perspektiflerden incelendiğinde, başkahraman Vernonika'nın psikolojik yolculuğunu yansıttığı söylenebilir. Bu çalışmada kahramanın değişken zihinsel aşamalarını ve dönüşümünü tasvir eden bilinçsiz bir yolculuğa çıkma dürtüsü, psikanalitik, özellikle Jungçu bir çerçeveden analiz edilmiştir. Veronika’nın psişik dönüşüm süreci öncelikle Jung'un Veronika'da da incelenebilir olan içe dönük kişilik tipine ilişkin gözlemlerine dayandırılmıştır. Bu kişilik tipinin de işaret ettiği üzere, Veronika'nın varoluşsal yolculuğunun psikolojik olarak farklı formasyonlarda ortaya çıkabileceği ve bu oluşumların zihni şekillendirme ve yönlendirme yeteneğine sahip olduğu söylenebilir. Bu oluşumlar içinde, duygusal durumu ve zihni tetikleyerek, bu çalışmada yeniden doğuş kavramının bir formu olarak bahsedilen, psişede köklü bir değişime yol açabilecek belirli bir dizi bilinçsiz eylem gözlemlenebilir. Buna bağlı olarak, duygusal ve zihinsel durum ile ilişkisi göz önüne alındığında, Jung’un bahsettiği participation mystique eylemi Veronika’nın psişik dönüşüm süreci ile ilişkilendirilebilir. Bu bağlamda, bu çalışma Paulo Coelho'nun Veronika Ölmek İstiyor (1998) adlı eserini Jungcu bir bakış açısıyla analiz etmekte ve Veronika'nın kişilik tipiyle ilgili arketipik bağlantı ve sembolik birleşme gibi kilit noktaları dikkate alarak yeniden doğuş kavramı ile participation mystique kavramı arasındaki bağlantıyı araştırmaktadır.

Participation Mystique and the Concept of Rebirth in Paulo Coelho's Veronika Decides to Die.

Yıl 2024, Cilt: 1 Sayı: 2, 62 - 69, 10.07.2024

Öz

Apart from the major themes that are mostly related to identity, self-exploration, independence and dependence, Paulo Coelho’s works can also be suitable for providing multi-layered psychoanalytic perspectives which refer to the creation of a psychic identity. When Coelho’s novel Veronika Decides to Die (1998) is examined through the aforementioned framework, the protagonist, Veronika’s psychic transformation throughout the novel can be observed. In this essay, Veronika's unconscious drive to set out on a journey that corresponds to her changeable mental stages and her transformation, is analyzed from a psychoanalytical, specifically Jungian, framework. The process of Veronika’s psychic transformation is initially based on Jung’s observations about introverted personality type, which is embodied by Veronika. As this personality type suggests, her existential journey may psychologically emerge in different formations that have the ability of shaping and leading the psyche. Within these formations, there are particular unconscious actions that may trigger the emotional state and the psyche that results in a drastic change, which is depicted as a form of rebirth in the psychological state. Accordingly, given its relation to the emotional and mental state, the act of participation mystique explained by Jung can be associated with Veronika's psychic transformation process. Regarding this context, this study embraces a Jungian perspective to analyze Paulo Coelho’s Veronika Decides to Die (1998) and it explores a connection between the concept of rebirth and the act of participation mystique by taking into account key points such as archetypical connection and symbolic merging.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Dünya Dilleri, Edebiyatı ve Kültürü (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Seyfettin Doğaç Ovat 0009-0008-7702-2917

Yayımlanma Tarihi 10 Temmuz 2024
Gönderilme Tarihi 19 Mart 2024
Kabul Tarihi 1 Temmuz 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ovat, S. D. (2024). Participation Mystique and the Concept of Rebirth in Paulo Coelho’s Veronika Decides to Die. ASSOS İnsan Ve Toplum Bilimlerinde Araştırmalar Dergisi, 1(2), 62-69.