TR
EN
Paroksetine Kullanımına Bağlı Üriner İnkontinans: Bir Olgu Sunumu
Öz
Panik bozukluğu, yaygın anksiyete bozukluğu ve majör depresif bozukluk gibi psikiyatrik bozuklukların tedavisinde kullanılan paroksetin üriner inkontinansa yol açabilir. Bu yazıda, paroksetin kullanımıyla ilişkilendirilen bir üriner inkontinans olgusu ele alındı. Panik bozukluğu tanısıyla paroksetin 20 mg/gün başlanan 66 yaşındaki kadın hastada tedavinin 8’nci gününde üriner inkontinans ortaya çıktı. Öyküden yola çıkılarak mevcut yan etki paroksetin kullanımı ile ilişkilendirildi ve ilaç kesildi. Paroksetin kesilmesini takiben yirmi dört saat içinde üriner inkontinans ortadan kalktı. Hastanın panik bozukluğu ile ilişkili tedavisi tamamlandı. Takiplerinde üriner inkontinans gözlenmedi. Sonuç olarak, paroksetin kullanımına bağlı olarak üriner inkontinans görülebileceği unutulmamalıdır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- . Sharpley AL, Williamson DJ, Attenburrow ME, Pearson G, Sargent P, Cowen PJ. The effects of paroxetine and nefazodone on sleep: a placebo controlled trial. Psychopharmacology (Berl). 1996;126(1):50-54.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Psikiyatri
Bölüm
Olgu Sunumu
Yayımlanma Tarihi
26 Ocak 2024
Gönderilme Tarihi
21 Ekim 2023
Kabul Tarihi
8 Ocak 2024
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2024 Cilt: 4 Sayı: 3
APA
Egeli, A., & Örüm, M. H. (2024). Paroksetine Kullanımına Bağlı Üriner İnkontinans: Bir Olgu Sunumu. Aksaray Üniversitesi Tıp Bilimleri Dergisi, 4(3), 34-36. https://izlik.org/JA99BA69KP
AMA
1.Egeli A, Örüm MH. Paroksetine Kullanımına Bağlı Üriner İnkontinans: Bir Olgu Sunumu. asujms. 2024;4(3):34-36. https://izlik.org/JA99BA69KP
Chicago
Egeli, Aslı, ve Mehmet Hamdi Örüm. 2024. “Paroksetine Kullanımına Bağlı Üriner İnkontinans: Bir Olgu Sunumu”. Aksaray Üniversitesi Tıp Bilimleri Dergisi 4 (3): 34-36. https://izlik.org/JA99BA69KP.
EndNote
Egeli A, Örüm MH (01 Ocak 2024) Paroksetine Kullanımına Bağlı Üriner İnkontinans: Bir Olgu Sunumu. Aksaray Üniversitesi Tıp Bilimleri Dergisi 4 3 34–36.
IEEE
[1]A. Egeli ve M. H. Örüm, “Paroksetine Kullanımına Bağlı Üriner İnkontinans: Bir Olgu Sunumu”, asujms, c. 4, sy 3, ss. 34–36, Oca. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99BA69KP
ISNAD
Egeli, Aslı - Örüm, Mehmet Hamdi. “Paroksetine Kullanımına Bağlı Üriner İnkontinans: Bir Olgu Sunumu”. Aksaray Üniversitesi Tıp Bilimleri Dergisi 4/3 (01 Ocak 2024): 34-36. https://izlik.org/JA99BA69KP.
JAMA
1.Egeli A, Örüm MH. Paroksetine Kullanımına Bağlı Üriner İnkontinans: Bir Olgu Sunumu. asujms. 2024;4:34–36.
MLA
Egeli, Aslı, ve Mehmet Hamdi Örüm. “Paroksetine Kullanımına Bağlı Üriner İnkontinans: Bir Olgu Sunumu”. Aksaray Üniversitesi Tıp Bilimleri Dergisi, c. 4, sy 3, Ocak 2024, ss. 34-36, https://izlik.org/JA99BA69KP.
Vancouver
1.Aslı Egeli, Mehmet Hamdi Örüm. Paroksetine Kullanımına Bağlı Üriner İnkontinans: Bir Olgu Sunumu. asujms [Internet]. 01 Ocak 2024;4(3):34-6. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99BA69KP