Son yıllarda insan bağırsak mikrobiyotası (GM), sağlığı ve hastalığı modüle etmek için potansiyel bir hedef olarak ortaya çıkmıştır. GM farklı faktörlerle şekillenmektedir. Bu noktada diyet, en önemli etkenler arasında yer almaktadır. GM, insan fizyolojisi üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilecek çok çeşitli mikrobiyal metabolitler üretmek için tüketilen besinleri metabolize etmektedir. Buna karşılık, diyet bileşenleri GM'nin bileşimini ve metabolik aktivitesini modüle ederek insan sağlığı üzerinde olumlu veya olumsuz etkilere neden olmaktadır. Bununla birlikte, besin ögeleri nadiren bağımsız olarak tüketilmektedir. Diyet-mikrobiyota ilişkisi üzerine araştırmalar, diyet bileşenlerinden genel diyet modellerine doğru aşamalı olarak ilerlemiştir. Bu derleme, besin bileşenlerinin ve diyet modellerinin GM üzerindeki etkisine ve bunların insan sağlığı üzerindeki etkilerine ilişkin son gelişmeleri özetlemektedir.
The human gut microbiota (GM) has become a potential target for influencing health and illness in recent years. GM is influenced by a variety of things. Diet is one of the most essential aspects at this point. Consumed nutrients are metabolized by GM, which produces a wide range of microbial metabolites that can affect human physiology. Dietary components, on the other hand, influence the composition and metabolic activity of GM, with good or negative consequences for human health. Nutrients, on the other hand, are rarely ingested on their own. The study of the diet-microbiota interaction has progressed beyond dietary components to dietary patterns as a whole. The impact of nutritional components and dietary patterns on GM and their impact on human health is summarized in this article.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 20 Kasım 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 2 |