Arkaplan: Kaynaştırma öğrencileri okullarda her kademede bulunabilmektedir. Bu durum ile ilgili öğretmenlerin psikolojik durumlarının bilinmesi, kaynaştırma – bütünleştirme süreçleri ile ilgili bu öğrencilerle eğitim öğretim ortamlarında bulunan hem beden eğitimi öğretmenleri hem de diğer branş öğretmenlerine yönelik önemli veriler ortaya koyabilir.
Amaç: Bu araştırmanın amacı, beden eğitimi öğretmenleri ile diğer branş öğretmenlerinin kaynaştırma eğitimi ile ilgili duygu, tutum ve kaygılarının incelenmesidir.
Yöntem: Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim ve öğretim yılında Ankara ilinde Sincan ve Etimesgut ilçelerinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı devlet okullarında ortaokul ve liselerde görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. 115 beden eğitimi öğretmeni, 299 diğer branşlarda olmak üzere toplamda 414 öğretmen anketlerimizi cevaplamıştır.
Veri Toplama Aracı: Veriler “Kaynaştırma Eğitimi ile İlgili Duygular, Tutumlar ve Kaygılar Ölçeği (KEİDTKÖ)” aracılığıyla toplanmıştır. Ölçek, 15 maddeden oluşmakta ve 4’lü Likert tipi derecelendirmeye sahip ve duygu, kaygı ve tutum alt boyutlarından oluşmaktadır.
Bulgular: Tüm öğretmenlere ait cinsiyet değişkenine bakıldığında, kaynaştırma eğitimi kaygı alt boyutunda beden eğitimi öğretmenleri lehine anlamlı bir farklığa rastlanmış, duygu ve tutum alt boyutlarında herhangi bir fark bulunamamıştır. Beden Eğitimi öğretmenleri ile diğer öğretmenler karşılaştırıldığında, duygu ve kaygı alt boyutunda anlamlı fark bulunmuş, tutum alt boyutunda fark bulunamamıştır. Hizmet içi eğitim alma değişkeninde kaygı ve tutum alt boyutlarında eğitim alanlar lehine anlamlı fark vardır. Ancak duygu alt boyutunda fark bulunamamıştır. Kaynaştırma öğrencisi olma değişkenin de ise kaygı ve tutum alt boyutlarında anlamlı fark vardır. Ancak duygu alt boyutunda fark bulunamamıştır. Öğretmenlerin eğitim seviyeleri değişkeni açısından duygu alt boyutunda anlamlı fark vardır. Ancak kaygı ve tutum alt boyutunda fark bulunamamıştır.
Sonuç: Tüm öğretmenlerde duygu ve tutum benzer olmasına rağmen Beden Eğitimi öğretmenleri hem daha duygusal hem de daha kaygılıdırlar. Hizmetiçi eğitim alan öğretmenler ile kaynaştırma öğrencisi olan öğretmenler daha kaygılı ve tutum puanları daha yüksek olmaktadır.
kaynaştırma - bütünleştirme eğitimi öğretmen beden eğitimi öğretmeni kaygı duygu tutum
Background: Inclusion students can be found at all levels in schools. Knowing the psychological state of teachers about this situation can reveal important data for both physical education teachers and other branch teachers who are in education and training environments with these students regarding the inclusion-integration processes.
Objective: The aim of this study is to examine the emotion, anxiety and attitude of physical education teachers and other branch teachers about inclusion education.
Methods: The survey model was used in the study. The study group of the research consists of teachers working in secondary and high schools in public schools affiliated to the Ministry of National Education in Sincan and Etimesgut districts in Ankara in the 2020-2021 academic year. A total of 414 teachers answered our questionnaires, 115 physical education teachers and 299 in other branches.
Results: In the gender variable of all teachers, a significant difference was found in favor of physical education teachers in the anxiety sub-dimension of inclusive education, but no difference was found in the sub-dimensions of emotion and attitude. When physical education teachers and other teachers were compared, a significant difference was found in the sub-dimension of emotion and anxiety, but no difference in the sub-dimension of attitude. There is a significant difference in the sub-dimensions of anxiety and attitude in the in-service training variable in favor of those who receive training. however, no difference was found in the emotion sub-dimension. There is a significant difference in the anxiety and attitude sub-dimensions of being an inclusion student. however, no difference was found in the emotion sub-dimension. There is a significant difference in the emotion sub-dimension of teachers in terms of the education level variable. however, no difference was found in the anxiety and attitude sub-dimension.
Conclusion: Although the feelings and attitudes are similar in all teachers, Physical Education teachers are both more emotional and more anxious. Teachers who receive in-service training and teachers who are inclusion students are more anxious and have higher attitude scores.
inclusion - integration education teacher physical education teacher anxiety emotion attitude
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Spor Hekimliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Haziran 2022 |
Gönderilme Tarihi | 1 Mart 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 3 Sayı: 1 |