Araştırma Makalesi

SURİYE TÜRKMEN TÜRKÇESİ AĞIZLARINDA SINIRLANDIRMA VE KARŞILAŞTIRMA BİLDİREN GADAN/ GADAK/ GAÇEK EDATLARI

Cilt: 7 Sayı: 100. Yılda Dünya Dili Türkçe Özel Sayısı 3 31 Mayıs 2023
PDF İndir
EN TR

SURİYE TÜRKMEN TÜRKÇESİ AĞIZLARINDA SINIRLANDIRMA VE KARŞILAŞTIRMA BİLDİREN GADAN/ GADAK/ GAÇEK EDATLARI

Öz

Yazı dili, belli bir konuşma diline dayandığından bugün ağızlarda tespit edilen yapıların birçoğunu standart dilde görmeyebiliriz veya aynı ses ve şekil özellikleri ile karşımıza çıkmayabilir. Yazı diline göre ağızlar, dilin "canlı bir varlık" olma özelliğini daha belirgin şekilde aksettirirler, dolayısıyla değişim ve gelişime daha açıktırlar. Anadolu ağızlarının uzantısı olan Suriye Türkmen Türkçesi Ağızları (STTA), arkaik unsurlar ve kalıplaşmış yapılar bakımından önümüze bir zenginlik sunar. Dilimizdeki çekimli yapılar bu zenginliğin önemli bir unsurudur. Literatürde, tek başına anlamlı olmayıp kelime ve kelime gruplarından sonra gelerek bir anlam kazanan sözler şeklinde tanımlanan edatlar; işleyiş bakımından isim çekim ekleri gibi çalışırlar. Edatların sınırlama ve karşılaştırma bildirenleri Eski Türkçeden beri kullanılmaktadır ve Eski Türkçede yönelme hâlinden sonra teg ve tegi edatlarını getirmek (+kA teg/ tegi) suretiyle oluşturulmuşlardır. Sınırlama yapısının, daha sonraki dönemlerde bu edatların varyantlaşmasıyla genişlediğini, mesela Eski Anadolu Türkçesi döneminde +A dek, +A degin yanında +A dan, +A çA(k) yapılarının da sınırlama işleviyle kullanıldığını görüyoruz. Tabii Arapçanın etkisinin artmasıyla aynı işleve sahip olan +A kadar yapısı da Eski Anadolu Türkçesinin sonları itibarıyla kullanım alanını artırmıştır. Bugün standart Türkiye Türkçesinde sınırlama ve karşılaştırma bildirmek üzere dek, değin edatları yanında Arapça kadar edatı da kullanılmaya devam etmektedir. Anadolu ağızları ve STTA'da +A kadar ve +A dek(dan)/ degin/ çA(k) yapıları ve bunların ekleşmesi neticesinde ortaya çıktığını düşündüğümüz GadAn/ GadAk/ gaçek edatlarının aktif olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Bu yazı, sınırlama ve karşılaştırma bildiren GadAn/ GadAk/ gaçek edatlarının STTA'da kullanım alanları ve Anadolu ağızlarındaki benzer örnekleri üzerinedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alkaya, E. (2002). Kuzey Grubu Türk Lehçelerinde Edatlar, (Yayınlanmış Doktora Tezi), (Danışman: Prof. Dr. Ahmet Buran), Elâzığ: Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  2. Arslan-Erol, H. (2018). Kilis İli Ağızları. Kilis: KİTAM Yayınları.
  3. Buran, A. (1996). Anadolu Ağızlarında İsim Çekim (Hâl) Ekleri. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
  4. Cin, A. (2011). Türk Edebiyatının İlk Yusuf ve Züleyha Hikayesi Ali'nin Kıssa-yı Yusuf'u. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
  5. Deny, J. (1941). Türk Dil Bilgisi. (Çeviren: Ali Ulvi Elove). İstanbul: Kabalcı Yayınevi.
  6. Ekici, F. (2019). Kütahya Dumlupınar ve Yöresi Ağzı, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), (Danışman: Prof. Dr. Bilal Aktan), Kütahya: Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  7. Ercilasun, A. B. (1983). Kars İli Ağızları. Ankara: Gazi Üniversitesi Yayınları.
  8. Eren, E. (1997). Zonguldak-Bartın-Karabük İlleri Ağızları. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Mayıs 2023

Gönderilme Tarihi

9 Kasım 2022

Kabul Tarihi

7 Ocak 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 7 Sayı: 100. Yılda Dünya Dili Türkçe Özel Sayısı 3

Kaynak Göster

APA
Arslan Erol, H., & Özdemir, A. (2023). SURİYE TÜRKMEN TÜRKÇESİ AĞIZLARINDA SINIRLANDIRMA VE KARŞILAŞTIRMA BİLDİREN GADAN/ GADAK/ GAÇEK EDATLARI. Asya Studies, 7(100. Yılda Dünya Dili Türkçe Özel Sayısı 3), 37-44. https://doi.org/10.31455/asya.1201720
AMA
1.Arslan Erol H, Özdemir A. SURİYE TÜRKMEN TÜRKÇESİ AĞIZLARINDA SINIRLANDIRMA VE KARŞILAŞTIRMA BİLDİREN GADAN/ GADAK/ GAÇEK EDATLARI. Asya Studies. 2023;7(100. Yılda Dünya Dili Türkçe Özel Sayısı 3):37-44. doi:10.31455/asya.1201720
Chicago
Arslan Erol, Hülya, ve Atanur Özdemir. 2023. “SURİYE TÜRKMEN TÜRKÇESİ AĞIZLARINDA SINIRLANDIRMA VE KARŞILAŞTIRMA BİLDİREN GADAN/ GADAK/ GAÇEK EDATLARI”. Asya Studies 7 (100. Yılda Dünya Dili Türkçe Özel Sayısı 3): 37-44. https://doi.org/10.31455/asya.1201720.
EndNote
Arslan Erol H, Özdemir A (01 Mayıs 2023) SURİYE TÜRKMEN TÜRKÇESİ AĞIZLARINDA SINIRLANDIRMA VE KARŞILAŞTIRMA BİLDİREN GADAN/ GADAK/ GAÇEK EDATLARI. Asya Studies 7 100. Yılda Dünya Dili Türkçe Özel Sayısı 3 37–44.
IEEE
[1]H. Arslan Erol ve A. Özdemir, “SURİYE TÜRKMEN TÜRKÇESİ AĞIZLARINDA SINIRLANDIRMA VE KARŞILAŞTIRMA BİLDİREN GADAN/ GADAK/ GAÇEK EDATLARI”, Asya Studies, c. 7, sy 100. Yılda Dünya Dili Türkçe Özel Sayısı 3, ss. 37–44, May. 2023, doi: 10.31455/asya.1201720.
ISNAD
Arslan Erol, Hülya - Özdemir, Atanur. “SURİYE TÜRKMEN TÜRKÇESİ AĞIZLARINDA SINIRLANDIRMA VE KARŞILAŞTIRMA BİLDİREN GADAN/ GADAK/ GAÇEK EDATLARI”. Asya Studies 7/100. Yılda Dünya Dili Türkçe Özel Sayısı 3 (01 Mayıs 2023): 37-44. https://doi.org/10.31455/asya.1201720.
JAMA
1.Arslan Erol H, Özdemir A. SURİYE TÜRKMEN TÜRKÇESİ AĞIZLARINDA SINIRLANDIRMA VE KARŞILAŞTIRMA BİLDİREN GADAN/ GADAK/ GAÇEK EDATLARI. Asya Studies. 2023;7:37–44.
MLA
Arslan Erol, Hülya, ve Atanur Özdemir. “SURİYE TÜRKMEN TÜRKÇESİ AĞIZLARINDA SINIRLANDIRMA VE KARŞILAŞTIRMA BİLDİREN GADAN/ GADAK/ GAÇEK EDATLARI”. Asya Studies, c. 7, sy 100. Yılda Dünya Dili Türkçe Özel Sayısı 3, Mayıs 2023, ss. 37-44, doi:10.31455/asya.1201720.
Vancouver
1.Hülya Arslan Erol, Atanur Özdemir. SURİYE TÜRKMEN TÜRKÇESİ AĞIZLARINDA SINIRLANDIRMA VE KARŞILAŞTIRMA BİLDİREN GADAN/ GADAK/ GAÇEK EDATLARI. Asya Studies. 01 Mayıs 2023;7(100. Yılda Dünya Dili Türkçe Özel Sayısı 3):37-44. doi:10.31455/asya.1201720

88x31.png  Asya Studies dergisinde yer alan eserler Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.