Bugün Anadolu bozkırlarının büyük bir bölümünü kapsayan Kappadokia Bölgesi antik çağlarda da iklimsel olarak günümüzdekiyle benzer niteliklere sahip olmuştur. Bu durum bölgede yaşayan halkın ekonomik faaliyetlerini doğrudan etkilemiş ve bölge halkı iklimin getiridiği çevresel şartlara bağlı bir yaşantı sürmüştür. Bu nedenle yüz ölçümü bakımından oldukça geniş bir alana yayılan bölgede karasal iklimin belirlediği koşullarda temel geçim kaynaklarını tarım ve ağırlıklı olarak küçükbaş hayvancılık oluşturmuştur. Bununla birlikte bölge yazılı kayıtlara göre Asur Ticaret Kolonileri Çağı’ndan, Roma döneminin sonuna kadar atları ve at yetiştiriciliği ün sağlamış ve buradan gelir elde etmiştir. Katır ve Kappadokia yaban eşekleri daha çok antik çağda şöhrete kavuşmuş hatta katırlar batıdaki pazaralarda at niyetine satılmıştır. Buna karşılık yine iklimsel şartlar nedeniyle bölgenin doğu ve batısında yetiştirilen ürünlerin oranı ve çeşitliliği konusunda farklılıklar mevcuttur. Buna göre batıda karasal iklimin en yoğun hissedildiği alanda buğday, arpa ve üzüm temel tarımsal ürünler olurken, bölgenin doğu kesiminde yer alan Melitene’de zeytin ve antik çağda oldukça ünlü olan Monarite şarabının hammaddesi olan kaliteli üzüm yetiştirilmiştir. Melitene’de zeytin yetiştirilmesi bölgenin mikro klima özelliği göstermesiyle yakından ilişkilidir.
Bu çalışmada Kappadokia Bölgesi’nin iklim yapısının bölgenin sosyo-ekonomik yapısına etkileri incelenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Eski Anadolu Tarihi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 12 Ağustos 2024 |
Kabul Tarihi | 20 Eylül 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 11 |
Dergimiz CrossRef üyesidir. Akademik Tarih ve Araştırmalar DergisiCC BY-NC-ND 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır©
ANKARA