Derleme

SİYASAL TEORİDE KİMLİK/ FARKLILIK POLİTİKALARI VE POSTMODERN FEMİNİZM

Cilt: 1 Sayı: 1 8 Temmuz 2019
PDF İndir
EN TR

SİYASAL TEORİDE KİMLİK/ FARKLILIK POLİTİKALARI VE POSTMODERN FEMİNİZM

Öz

1960’ larda modernizmin bir kriz yaşadığı ilân edildikten sonra modernizme yönelik eleştiriler “postmodernizm”, “temelcilik karşıtlığı” ya da “post-yapısalcılık” gibi terimlerle ifade edilmiştir. Siyasal teoride yaşanan bu paradigma değişikliği sonucu ırk, sınıf ve diğer geleneksel temalara dayanan politikalar yerini egemen söylemlere karşı-hegemonya üretmeyi amaçlayan ve temelde; yaşam tarzı, etik ve kimlik meselelerini gündeme getiren politikalara bırakmıştır. Bu tartışmaları konu edinen feminizm, bu yıllarda postmodernizm gibi modernist mirasın temel kabullerini sorgulayan bir veçheye bürünmüştür. Bu çalışmanın temel öncülü, postmodern teorinin modern söylemlerin bir eleştirisi olarak feminist eleştiriye felsefi bir destek sağladığıdır. Çalışmada modernizmin teorik ve pratik olarak yaşadığı krizin ve bu krizin yol açtığı sorunların kimlikler üzerindeki etkisine odaklanılmış ve siyasal teoride kimliklere ilişkin farklılık hakkı üzerinden yürütülen tartışmaların feminist teori içerisinden okunması hedeflenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Bernstein, M. (1997). “Celebration and Suppression: The Strategic Uses of Identity by the Lesbian and Gay Movement”. American Journal of Sociology. 103(3), ss.531-565.Bernstein, M. (2005). “Identity Politics”. Annual Review of Sociology. Sayı 31. ss. 47-74.Best, S., Kellner, D. (2011). Postmodern Teori: Eleştirel Soruşturmalar. (2. Basım). (Çev. M. Küçük). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.Calhoun, C. (1993). “Nationalism and Ethnicity”. Annual Reviews at Sociology. 19. ss. 211-239.Calhoun, C. (1994). “Social Theory and the Politics of Identity”. C. Calhoun (Ed.). Social Theory and the Politics of Identity. ss.9-36. Cambridge: Blackwell. Calhoun, C. (2014). “Kimlik ve Tanınma Politikası”. F. Mollaer (Ed.). Kimlik Politikaları. (Çev. F. B. Helvacıoğlu ve Ö. İlyas). ss.132-179. Ankara: Doğu Batı Yayınları. Connolly, W. (1995). Kimlik ve Farklılık: Siyasetin Açmazlarına Dair Demokratik Çözüm Önerileri. (Çev. F. Lekesizalın). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.Fraser, N., Nicholson, L. (1992). “Felsefesiz toplumsal eleştiri: Feminizm ve postmodernizm arasında bir karşılaşma”. (Çev. M. Küçük). Birikim. Sayı 42. ss.67-76.Hall, S., Jacques, M. (1995). “Giriş”. S. Hall ve M. Jacques (Ed.). Yeni Zamanlar: 1990’ larda Politikanın Değişen Çehresi. (Çev. A. Yılmaz). ss.15-25. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.Hall, S. (1995). “Yeni Zamanların Anlamı”. S. Hall ve M. Jacques (Ed.). Yeni Zamanlar: 1990’ larda Politikanın Değişen Çehresi. (Çev. A. Yılmaz). ss.105-124. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.Hekman, J. S. (2016). Toplumsal Cinsiyet ve Bilgi: Postmodern Bir Feminizmin Öğeleri. (Çev. B. Balkız ve Ü. Tatlıcan). İstanbul: Say Yayınları.Kalaycı, N. (2013). “Farklılıkların Temsili Sorunu ve Kamusal Alan”. Amme İdaresi Dergisi. 46/4. s.1-25.Küçük, M. (1992). “Yeni Başlangıçlar Üzerine Bir Deneme”. Birikim. Sayı 42. ss.63-66.Özman, A., Coşar, S. (2016). “Siyaset, Demokrasi ve Kimlik-Fark Tanınma Politikaları”. Doğu Batı Dergisi. Sayı 23. ss.99-111.Phillips, A. (2012). Demokrasinin Cinsiyeti. (2. Basım). (Çev. A. Türker). İstanbul: Metis Yayınları.Scott, W. J. (2013). “Toplumsal Cinsiyetin Yararları ve Sakıncaları”. (Çev. İ. Tabur). Kültür ve Siyasette Feminist Yaklaşımlar. Sayı 20. ss. 89-107.Sen, A. (2006). Kimlik ve Şiddet: Kader Yanılsaması. (Çev. A. Kardam). İstanbul: Türk Henkel Yayınları.Young, M. I. (1995). “Gender as seriality: thinking about women as a social collective”. L. Nicholson and S. Seidman (Ed.). Social Postmodernism: Beyond Identity Politics. ss.187-215. UK: Cambridge University Press.Young, M. I. (2005). On Female Body Experience: “Throwing Like a Girl” and Other Essays. New York: Oxford University Press.West, C. (2014). “Yeni Kültürel Farklılık Politikası”. F. Mollaer (Ed.). Kimlik Politikaları. (Çev. Ö. İlyas). ss.183-205. Ankara: Doğu Batı Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Derleme

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

8 Temmuz 2019

Gönderilme Tarihi

6 Mayıs 2019

Kabul Tarihi

1 Haziran 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Hançer, A. (2019). SİYASAL TEORİDE KİMLİK/ FARKLILIK POLİTİKALARI VE POSTMODERN FEMİNİZM. Atatürk Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi, 1(1), 35-46. https://izlik.org/JA27ZM39ZY
AMA
1.Hançer A. SİYASAL TEORİDE KİMLİK/ FARKLILIK POLİTİKALARI VE POSTMODERN FEMİNİZM. Atatürk Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi. 2019;1(1):35-46. https://izlik.org/JA27ZM39ZY
Chicago
Hançer, Ayşegül. 2019. “SİYASAL TEORİDE KİMLİK/ FARKLILIK POLİTİKALARI VE POSTMODERN FEMİNİZM”. Atatürk Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi 1 (1): 35-46. https://izlik.org/JA27ZM39ZY.
EndNote
Hançer A (01 Temmuz 2019) SİYASAL TEORİDE KİMLİK/ FARKLILIK POLİTİKALARI VE POSTMODERN FEMİNİZM. Atatürk Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi 1 1 35–46.
IEEE
[1]A. Hançer, “SİYASAL TEORİDE KİMLİK/ FARKLILIK POLİTİKALARI VE POSTMODERN FEMİNİZM”, Atatürk Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi, c. 1, sy 1, ss. 35–46, Tem. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27ZM39ZY
ISNAD
Hançer, Ayşegül. “SİYASAL TEORİDE KİMLİK/ FARKLILIK POLİTİKALARI VE POSTMODERN FEMİNİZM”. Atatürk Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi 1/1 (01 Temmuz 2019): 35-46. https://izlik.org/JA27ZM39ZY.
JAMA
1.Hançer A. SİYASAL TEORİDE KİMLİK/ FARKLILIK POLİTİKALARI VE POSTMODERN FEMİNİZM. Atatürk Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi. 2019;1:35–46.
MLA
Hançer, Ayşegül. “SİYASAL TEORİDE KİMLİK/ FARKLILIK POLİTİKALARI VE POSTMODERN FEMİNİZM”. Atatürk Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi, c. 1, sy 1, Temmuz 2019, ss. 35-46, https://izlik.org/JA27ZM39ZY.
Vancouver
1.Ayşegül Hançer. SİYASAL TEORİDE KİMLİK/ FARKLILIK POLİTİKALARI VE POSTMODERN FEMİNİZM. Atatürk Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi [Internet]. 01 Temmuz 2019;1(1):35-46. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27ZM39ZY