FIRÇALAMANIN VE BEYAZLATICILI DİŞ MACUNLARIN KOMPOZİTLERİN YÜZEY ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ
Öz
Amaç: Bu çalışmanın amacı diş fırçası ve beyazlatıcı etkili dişmacunları ile fırçalama sonrası dört farklı kompozitin (hibrid, nanohibrid, nanofil ve siloran yapıda) yüzey pürüzlülüğü ve mikro sertliğinin in vitro incelenmesidir.
Gereç ve Yöntem: 80 adet örnek; Kontrol, Colgate Hareketli Beyazlatıcı Diş fırçası (CWT), Opalescence Beyazlatıcı Diş Macunu (OWT) ve Beyond Pearl White Diş Macunu (BPW) olmak üzere 4 ana gruba ayrıldı (n=20). Kontrol grubundaki örnekler 2 hafta boyunca distile suda bekletildi. Deney gruplarında ise; CWT ile sadece distile su ile fırçalama yapılırken; OWT ve de BPW dişmacunları ile ise günde 2 dakikadan 14 gün boyunca fırçalama yapıldı. 14 gün sonra yüzey pürüzlülüğü değeri (Sa) temassız üç boyutlu lazer profilometresi ile değerlendirilirken; yüzey sertlik değerleri Vickers testi ile ölçüldü. SEM incelemesi, x750 büyütmede yapıldı. İstatistiksel olarak Kruskal Wallis, post Hoc Dunn’s multiple comparison, Mann Whitney U testleri grupların karşılaştırılmasında kullanıldı. İstatistiksel değerlendirme p<0,05 anlamlılık düzeyinde yapıldı.
Bulgular: CWT ile fırçalama sonrası; hibrid ve nano- filin yüzey pürüzlülüğü anlamlı derecede artarken (p<0,05); mikro sertlik değerleri etkilenmemiştir (p≥0,05). Hibrid kompozit, BPW ile fırçalama sonrası en pürüzlü yüzeye sahip olmuştur (32,62±6,17). SEM incelemesinde fırçalama sonrasında hiçbir grupta yapısal değişikliliğe rastlanmamıştır.
Sonuç: Mikrohibrit tipte kompozitlerde organik yapının metakrilat ya da siloran olması sertlikteki ve pürüzlü- lükteki değişimler açısından anlamlı fark oluşturma- mıştır. Nano kompozitlerin fırçalama ve beyazlatıcı etkili dişmacunları ile fırçalama sonrası yüzeylerindeki değişimler anlamlı farklılık oluşturmamıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Hossain A, Okawa S, Miyakawa O. Effect of toothbrushing on titanium surface: an approach to understanding surface properties of brushed titanium. Dent Mater 2006; 22:346-52.
- Abouelatta OB, AA Abdel-Samad and AA Sakrana. Wear and surface roughness of current veneered materials after toothbrush/ dentifrice abrasion. J. Mater. Process. Technol 2005, 168: 431-7.
- Sharif N, MacDonald E, Hughes J, Newcombe RG, Addy M. The chemical stain removal properties of 'whitening' toothpaste products: studies in vitro. Br Dent J 2000; 10:620-4.
- Worschech CC, Rodrigues JA, Martins LR, Ambrosano GM. Brushing effect of abrasive dentifrices during at-home bleaching with 10% carbamide peroxide on enamel surface roughness. J Contemp Dent Pract 2006; 15:25-34.
- Amaral CM, Rodrigues JA, Erhardt MC, Araujo MW, Marchi GM, Heymann HO, Pimenta LA .Effect of whitening dentifrices on the superficial roughness of esthetic restorative materials. J Esthet Restor Dent 2006; 18:102-8.
- Maldupa I, Brinkmane A, Rendeniece I, Mihailova A. Evidence based toothpaste classification, according to certain characteristics of their chemical composition. Stomatologija. 2012;14:12- 22.
- Joiner A Whitening toothpastes: a review of the literature. J Dent. 2010;38 Suppl 2:e17-24.
- Camargo IM, Saiki M, Vasconcellos MB, Avila DM. (2001). Abrasiveness evaluation of silica and calcium carbonate used in the production of dentifrices. J Cosmet Sci 2001; 52:163-7.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Diş Hekimliği
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
11 Şubat 2015
Gönderilme Tarihi
10 Şubat 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2014 Cilt: 24 Sayı: 1
Cited By
Comparison of the abrasive effects of children's toothpaste on glass ionomer cement
Pediatric Dental Journal
https://doi.org/10.1016/j.pdj.2021.02.002FARKLI DİŞ FIRÇALARINA AİT KIL UCU MORFOLOJİSİNİN STEREOMİKROSKOP İLE ANALİZİ- İN VİTRO ÇALIŞMA
Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.17567/ataunidfd.1012006