MAKSİLLER SİNÜSTE EKTOPİK DİŞLE İLİŞKİLİ DENTİGERÖZ KİST: OLGU SUNUMU
Öz
Amaç: Maksiller sinüste ektopik diş nadir görülmektedir. Odontojenik gelişimsel bir anomali olarak görüldüğünde genellikle odontojenik kist, travma veya iyatrojenik etyolojiyle ilişkilidir. Bu vaka raporunun amacı, maksiller sinüste ektopik yirmi yaş dişi ile ilişkili dentigeröz kistin Caldwell Luc ameliyatı ile enükleasyonunu sunmaktır.
Gereç ve Yöntem: Yapılan klinik ve radyolojik incelemeler sonucunda 25 yaşında erkek hastanın sağ maksiller sinüsünde ektopik yirmi yaş dişi ile ilişkili dentigeröz kist tespit edildi. Caldwell-Luc ameliyatı ile maksiller sinüs içerisindeki ektopik diş çıkartılarak dentigeröz kist enükle edildi.
Bulgular: Radyolojik ve klinik olarak takibi devam eden hastada perioperatif ve postoperatif olarak herhangi bir komplikasyonla karşılaşılmadı.
Sonuç: Maksiller sinüste bulunan ektopik dişle ilişkili dentigeröz kistlerin enükleasyonunda Caldwell Luc ameliyatı güvenli, minimal komplikasyonlu, basit, hızlı ve sık kullanılan başarılı bir yöntemdir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Goh YH. Ectopic eruption of maxillary molar tooth- -an unusual cause of recurrent sinusitis. Singapore medical journal 2001;42:80-1.
- Srinivasa Prasad T, Sujatha G, Niazi TM, Rajesh P. Dentigerous cyst associated with an ectopic third molar in the maxillary sinus: a rare entity. Indian Journal of Dental Research 2007;18:141.
- Bodner L, Tovi F, Bar-Ziv J. Teeth in the maxillary sinus-imaging and management. The Journal of laryngology and otology 1997;111:820-4.
- Elango S, Palaniappan SP. Ectopic tooth in the roof of the maxillary sinus. Ear, nose, & throat journal 1991;70:365-6. 5.
- Dimitrakopoulos I, Papadaki M. Displacement of a maxillary third molar into the infratemporal fossa: case 2007;38:607-10. international
- Oberman M, Horowitz I, Ramon Y. Accidental displacement of impacted maxillary third molars. International journal of oral and maxillofacial surgery 1986;15:756-8.
- Barzilai G, Greenberg E, Uri N. Indications for the Caldwell-Luc approach in the endoscopic era. Otolaryngology--head and neck surgery : official journal of American Academy of Otolaryngology- Head and Neck Surgery 2005;132:219-20.
- Tange RA. Some historical aspects of the surgical treatment of the infected maxillary sinus. Rhinology 1991;29:155-62.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Diş Hekimliği
Bölüm
Olgu Sunumu
Yayımlanma Tarihi
7 Ekim 2015
Gönderilme Tarihi
7 Ekim 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2015 Cilt: 25