Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı içerikli çocuk diş macunlarının süt dişi mine yüzey pürüzlülüğü üzerine etkisinin in vitro olarak değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışma yeni çekilmiş, çürüksüz ve yüzey kusuru bulunmayan 30 üst çene süt santral dişin bukkal mine yüzeyinde gerçekleştirildi. Dişler rastgele 3 gruba ayrıldı (n=10). Başlangıç yüzey pürüzlülükleri, profilometre cihazıyla 3 farklı noktadan ölçüldü ve ortalamalar alındı. Birinci gruba Sensodyne Pronamel, ikinci gruba Oral B Pro-Expert Stages ve üçüncü gruba Elmex Kinder-Zahnpasta diş macunları şarjlı bir diş fırçasıyla (Oral B Triumph Trizone 5000) 2 dakika, günde iki kez, bir hafta süreyle uygulandı. Fırçalama sonrası yüzey pürüzlülükleri yeniden ölçüldü. Veriler istatistiksel olarak analiz edildi.
Bulgular: Üç grup arasında, başlangıç pürüzlülük değerleri (0,47 μm, 0,48 μm ve 0,52 μm) ve fırçalama sonrası pürüzlülük değerlerinde (0,52 μm, 0,54 μm ve 0,53 μm) istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Grup içi karşılaştırmalarda birinci grup (p=0,059) ve üçüncü grupta (p=0,251) istatistiksel olarak bir fark saptanmazken, ikinci grupta (p=0,005) istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptandı.
Sonuç: Çalışmada kullanılan tüm diş macunlarının oluşturduğu yüzey pürüzlülüğü kabul edilebilir değerler arasındadır. Bu yüzden üç diş macununun süt dişlerinde kullanımında sakınca bulunmamaktadır.
Anahtar Kelimeler: Diş macunu, mine, süt dişi, yüzey pürüzlülüğü
IN-VITRO EVULATION OF THE EFFECT OF KIDS TOOTHPASTES ON THE PRIMARY TEETH ENAMEL ROUGHNESS
ABSTRACT
Aim: The purpose of this study was to in-vitro evulation of the effect of kids toothpastes with different contents on the primary tooth enamel roughness.
Material and methods: This study was performed on 30 primary maxillary santral teeth buccal enamel surfaces, with newly exracted, non-carious and without surface defect. The teeth were randomly divided into 3 groups (n=10). Initial surface roughness was measured at three different points with a profilometer and the average was obtained. Sensodyne Pronamel in group 1, Oral B Pro-Expert Stages in group 2 and Elmex Kinder-Zahnpastai in group 3 were applied with charged toothbrush for 2 minutes, twice a day and a week. Surface roughness was again measured after brushing. Data were analyzed statistically.
Results: Statistically significant difference was not found between the three groups in initial roughness values (0.47 μm, 0.48 μm ve 0.52 μm) and in roughness values after from brushing (0.52 μm, 0.54 μm ve 0.53 μm) (p>0.05). Intra-group comparisons were no observed a statistically significant difference in first group (p=0.059) and third group (p=0.251), and was observed a statistically significant difference in second group (p=0.005).
Conclusion: All toothpastes used in this study caused acceptable surface roughness values. Therefore, the use of three toothpastes in primary teeth are unobjectionable.
Key words: Toothpaste, enamel, primary tooth, surface roughness
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Ekim 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 26 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.