Dens invajinatus, kalsifikasyondan önce mine orga- nının dental papilla içerisine doğru derinleşmesinin sonucu olan gelişimsel bir diş anomalisidir. Dens inva- jinatus prevelansının % 0,04-%10 arasında değiştiği, tek taraflı veya simetrik olarak görülebileceği ve üst la- terallerin en fazla etkilenen dişler olduğu yapılan ça- lışmalarda bildirilmiştir. Dens invajinatus tedavisi için, invajinasyonun derinliği ve tipi, kök-kanal morfolojisi ve periapikal patoloji varlığına bağlı olarak restoratif, endodontik, endodontik cerrahi, replantasyon veya bunların kombinasyonlarını içeren tedavi seçenekleri mevcuttur. Anomalinin erken teşhisi ve koruyucu te- davisi ileride ortaya çıkabilecek problemlerin ve komp- like tedavi ihtiyacı gerektiren prosedürlerinin önlen- mesi açısından önemlidir. Bu çalışmanın amacı, üst lateral dişlerinde simetrik olarak Tip I Dens invajinatus bulunan hastanın koruyucu tedavisi ile sol üst lateral dişinde Oehlers sınıflamasına göre Tip II Dens invaji- natus bulunan bir hastanın endodontik ve restoratif tedavisi anlatılmasıdır.
Anahtar Kelimeler: Dens invajinatus, Oehlers sınıflaması, İnvajinasyon girişlerinin örtülenmesi, Kalsiyum disilikat, DIFFERENT TREATMENT APPROACHES IN DENS INVAGINATUS ANOMALY: TWO CASE REPORTS
ABSTRACT
Dens invaginatus is a developmental anomaly resulting in a deepening or invagination of the enamel organ into the dental papilla prior to calcification of the dental tissues. It is reported that prevalence of dens invaginatus range from 0,04% to 10%, it can be occurred unilaterally or bilaterally and most affected teeth are upper laterals. Restorative, endodontic, endodontic surgery, replantation or combinations of these treatments are available for the treatment of dens invaginatus depend on depth and type of invagination, root-canal morphology, and presence of periapical pathology. Early diagnosis and protective treatment of the anomaly are important for preventing possible problems and complex treatment requirement. The aim of this study is to describe protective treatment of a patient who have Oehlers Type I dens invaginatus on upper laterals bilaterally and endodontic and restorative treatment of a patient who have Oehlers Type II dens invaginatus on left upper lateral.
Key Words: Dens invaginatus, Oehlers classification, Sealing of invagination entrance, Calcium disilicate
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Ekim 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 26 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.