ABSTRACT
Maxillary sinus lifting is one of the most common surgical procedures in the case of inadequate maxillary posterior vertical bone. Maxillary sinus septa can complicate inversion of lateral window and elevation of sinus membrane during the sinus lift surgery. The aim of this case report was to perform correct steps of sinus lift surgery and dental implant application in the presence of maxillary sinus septa.
48 year-old-female patient was admitted to our clinic for implant treatment at left maxillary region. In the radiographic examination, insufficient vertical bone height and double-lobed maxillary sinus were seen. Maxillary sinus lifting procedure was performed separately for both lobes. Formation of sufficient vertical bone height was lasted about 6 months for dental implant application. After this period, dental implant was performed and osseointegration has occurred.
Maxillary sinus lifting procedure is a predictable technique to increase bone volume of posterior maxilla and for dental implant placement in the presence of anatomical variations.
In the posterior maxilla, anatomical variations like sinus septa should be well known by the surgeon to prevent possible complications during sinus lifting.
Key words: dental implant, sinus lifting, osseointegratio
ÇİFT LOBLU MAKSİLLER SİNÜS LİFTİNG VE DENTAL İMPLANT UYGULAMASI: BİR OLGU SUNUMU
ÖZ
Sinüs lifting operasyonu maksiller posterior bölgede yetersiz vertikal kemik varlığında uygulanan en yaygın cerrahi operasyon tekniğidir. Sinüs septa varlığı, sinüs lifting operasyonu sırasında lateral pencerenin açılması ve sinüs membran elevasyonunda komplikasyonların oluşmasına neden olabilmektedir. Bu olgu sunumunun amacı septa varlığında sinüs lifting oprasyonun tüm basamaklarının doğru bir şekilde yapılması ve dental implant uygulamasının başarılı olmasıdır.
48 yaşındaki bayan hasta kliniğimize sağ üst çene bölgesine implant tedavisi görmek için başvurdu. Radyografik muayenede ilgili bölgede azalmış kemik yüksekliği ve çift loblu maksiller sinüs varlığı gözlendi. Her iki maksiller loba ayrı ayrı sinüs lifting işlemi yapıldı. Sinüs lifting işleminden altı ay sonra yeterli kemik yüksekliği sağlandıktan sonra dental implantlar yerleştirildi. Dental implantların 3 ay sonra yapılan kontrollerinde osseointegrasyonun sağlandığı gözlemlendi.
Sinüs lifting operasyonu anatomik varyasyonların varlığında da posterior maksiller kemiğin vertikal yüksekliğin arttırılmasında ve implant uygulamasında kullanılabilir bir yöntemdir.
Posterior maksiller bölgede sinüs septa gibi anatomik varyasyonların sinüs lifting operayonu sırasında oluşabilecek komplikasyonları önlemek için cerrah tarafından çok iyi bir şekilde bilinmesi gerekmektedir.
Anahtar Kelimeler: diş implantları, sinüs lifting, osseointegrasyon
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Ekim 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 26 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.