BibTex RIS Kaynak Göster

DİŞ HEKİMLİĞİNDE BOTOKS: DERLEME

Yıl 2016, Cilt: 26 Sayı: 2, 0 - 0, 25.10.2016

Öz

Botulinum nörotoksini anaerob Clostridium botulinum bakterisi tarafından üretilen bir toksindir. İsmini botulinum toksininin ilk hecelerinden alan botoks, günümüzde hem tedavi amaçlı hem de kozmetik alanında kullanılmaktadır. Botulinum toksininin 7 serotipi bulunmaktadır. En çok kullanılan tipi toksin A’dır. Toksin kaslara enjekte edildiği zaman sinir hücrelerine etki ederek kısmi ve geçici süre ile paraliz oluşturmakta ve bu şekilde kasın fazla kasılmasını önlemektedir. Piyasada tip A başta olmak üzere tip B’yi de içeren ve çeşitli isimler adı altında bulunan botulinum toksinleri mevcuttur. Her bir preparat kişiye özel olarak hazırlanmakta ve bir diğeri ile karıştırılamamaktadır. Günümüzde botoks tedavisi diş hekimliği alanında da geniş kullanım alanı bulmuştur. Terapötik amaçla perioral bölgede uygulanmaya başlayan botulinum toksini temporomandibular eklem rahatsızlıkları, bruksizm, görünür dişeti, masseter hipertrofisi, tükürük bezleri problemleri gibi çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Bu şekilde hem diğer tedavi yöntemlerine destek olması hem de güvenli ve etkili bir tedavi seçeneği olması gibi avantajlarından dolayı diş hekimlerinin son zamanlarda üzerinde durduğu alternatif bir tedavi yöntemi olarak önem kazanmıştır.

Anahtar Kelimeler: botoks, botulinum toksini, onabotulinumtoksinA, klostridyum botulinum
BOTOX IN DENTISTRY: REVIEW

ABSTRACT 

Botulinum neurotoxin is produced by the anaerob bacterium Clostridium botulinum. The word botox take its name from the first syllable of botulinum toxin and nowadays it is used both for therapeutic and cosmetic purposes. There are 7 serotypes of botulinum toxin. The most used type is Type A. When the toxin is injected to the muscles, it effects the neurons and causes a temporary and partial paralysis ans also inhibits the abnormal contraction of the muscles. Botulinum toxin can available as different commercial names with content of firstly type A and B subsequently. The preparation of toxins are special for person and can not mixed with each other. Nowadays botox treatment takes a wide usage area in dentistry. Botulinum toxin begin to apply at the perioral region for therapeutic purposes in the field of dentistry for treatment of temporomandibular joint problems, bruxism, gummy smile, hypertrophic masseter, salivary glands problems. In this way botox come into prominence as an emphasized alternative treatment method among dentists with the advantages of both supporting the other treatments and becoming an efficient and safe method.

Key words: botox, botulinum toxin, onabotulinumtoxinA, clostridium botulinum


Yıl 2016, Cilt: 26 Sayı: 2, 0 - 0, 25.10.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Gökçe Soğancı

Filiz Yağcı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Ekim 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 26 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Soğancı, G., & Yağcı, F. (2016). DİŞ HEKİMLİĞİNDE BOTOKS: DERLEME. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, 26(2).
AMA Soğancı G, Yağcı F. DİŞ HEKİMLİĞİNDE BOTOKS: DERLEME. Ata Diş Hek Fak Derg. Eylül 2016;26(2).
Chicago Soğancı, Gökçe, ve Filiz Yağcı. “DİŞ HEKİMLİĞİNDE BOTOKS: DERLEME”. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi 26, sy. 2 (Eylül 2016).
EndNote Soğancı G, Yağcı F (01 Eylül 2016) DİŞ HEKİMLİĞİNDE BOTOKS: DERLEME. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi 26 2
IEEE G. Soğancı ve F. Yağcı, “DİŞ HEKİMLİĞİNDE BOTOKS: DERLEME”, Ata Diş Hek Fak Derg, c. 26, sy. 2, 2016.
ISNAD Soğancı, Gökçe - Yağcı, Filiz. “DİŞ HEKİMLİĞİNDE BOTOKS: DERLEME”. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi 26/2 (Eylül 2016).
JAMA Soğancı G, Yağcı F. DİŞ HEKİMLİĞİNDE BOTOKS: DERLEME. Ata Diş Hek Fak Derg. 2016;26.
MLA Soğancı, Gökçe ve Filiz Yağcı. “DİŞ HEKİMLİĞİNDE BOTOKS: DERLEME”. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, c. 26, sy. 2, 2016.
Vancouver Soğancı G, Yağcı F. DİŞ HEKİMLİĞİNDE BOTOKS: DERLEME. Ata Diş Hek Fak Derg. 2016;26(2).

Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.