-
Amaç: Çalışmanın amacı silikon bazlı daimi yumuşak astar materyalleri olan Molloplast B ve Ufi Gel SC materyallerinin dört farklı içecek (çay, kahve, portakal suyu ve kırmızı şarap) kullanılarak renk stabilitelerinin değerlendirilmesinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Her materyalden 40 adet 12 mm çapında, 3 mm kalınlığında, disk şeklinde numune hazırlandı. Her iki yumuşak astar materyalinin numuneleri 4 gruba ayrıldı, her 10 numunenin 2 adedi kontrol grubu olarak distile su içerisinde bekletildi. Sonrasında örnekler çay, kahve, portakal suyu ve kırmızı şaraba daldırıldı. Su kontrol grubu olarak kullanıldı. Numunelerin renk ölçümleri başlangıç olarak solüsyonlara batırılma öncesinde ve 1 aylık batırma periyodları sonrasında olmak üzere 2 kez tekrarlandı. Renk farklılığı CIELAB renk sistemi kullanılarak değerlendirildi. Verilerin istatistiksel analizinde Tek yönlü Anova testi ve Tukey testi ile parametrik olmayan Kruskal Wallis ve Mann Whitney U test kullanıldı. Bulgular: Her iki gruptada; çay, kahve, portakal suyu, kırmızı şarap ve distile sudan elde edilen ΔE değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmaktadır (p
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2008 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 2008 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.