Oral diseases, including dental caries, periodontal disease, and tooth loss, affect the majority of the population and can affect a person's overall health. Nature plays an important role as a source of new antibacterial and antifungal substances that can be used in the prevention of caries and fungal infection. Many antibacterial agents have been developed against dental caries. However, they lack the qualities of an ideal agent. Thus presently, antibacterial activity of herbal agents is being extensively studied. Plants have been used for centuries to improve dental health and to promote oral hygiene. Antibacterial and antifungal effects of some plants have been proved as well. This review discusses chemical composition and usage of these plants as well as their influence on oral health with pearls and pitfulls
Dental caries antibacterial effect antifungal effect salvadora persica mammea americana tea tree oil azadirachta indica
ÖZET
Diş çürükleri, periodontal hastalıklar ve diş kaybı toplumun büyük bir kısmını etkileyen ağızda görülen hastalıklardır. Diş çürüğünü ve mantar enfeksiyonlarını engellemede tabiatta var olan kaynaklar önemli rol oynamaktadır. Bu derlemede diş hekimliğinde kulla- nılan bazı bitkilerin antibakteriyal ve antifungal etkilerini değerlendirilmiştir.
Diş çürüklerine karşı birçok antibakteriyal ürün gelişti- rilmesine rağmen henüz hala ideal bir antibakteriyal ajan mevcut değildir. Bu durum bitkilerin antibakteriyal etkisinin araştırılması için bir fikir oluşturmuştur. Bitki- ler uzun yıllardan beri diş sağlığını korumak ve artır- mak için kullanılmaktadır. Bu bağlamda antibakteriyal ve antifungal etkileri kanıtlanmış bitkiler bulunmak- tadır.
Bu derlemede bitkilerin ağız sağlığı üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerinin yanısıra kimyasal yapıları ve kullanımları tartışılmaktadır.
Diş çürüğü antibakteriyal etki antifungal etki misvak mamey ağacı çay ağacı yağı neem ağacı
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Diş Hekimliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Kasım 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Supplement 12 |
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.