ABSTRACT
Peripheral facial nerve paralysis is the most common form of motor cranial neuropathy. The most common cause is idiopathic facial nerve palsy (Bell's palsy) and viral agents, trauma, vascular ischemia, autoimmune inflammatory syndromes, intracranial lesions or infection are the offending factors .
Peripheral facial nerve paralysis results in inability to control facial muscles on the affected side because of the involvement of the facial nerve, which supplies motor response for the muscles of facial expression.
Depending on the location of the involved brunch, an expressionless appearance during smiling, inability to close or wink the eye or close the mouth, droop of the eyebrow or the corner of the mouth, numbness or pain around the ear, temple, mastoid, or angle of the mandible, altered sense of taste, hypersensitivity to sounds, or decreased tearing may be seen.
Treatment depends on clinical examination and appropriate diagnostic tests . However, appropriate treatment is controversial in the literature varying from acupuncture, steroids, antiviral agents , botulinum toxin to surgical techniques . Regardless of the therapy employed, supportive measures should be taken as soon as possible.
We present here a case of unilateral facial paralysis caused by the dental infection of upper left second premolar.
Key Words:Facial,Paralysis,Bell’s Palsy, Infection
DENTAL ENFEKSİYON NEDENİ İLE MEYDANA GELEN TEK TARAFLI FASİYAL SİNİR PARALİZİ
ÖZ
Periferal fasiyal sinir paralizisi, motor kranial nöropa- tiler içinde en yaygın olanıdır. Bell palsi olarak bilinen idiopatik fasiyal paralizi daha yaygın olmakla birlikte, viral ajanlar, travma, damarsal iskemi, otoimmün inflamatuar sendromlar,intrakranial lezyonlar veya enfeksiyonlar etiyolojik faktörler arasındadır.
Mimik kaslarının motor hareketlerinden sorumlu fasiyal sinirin tutulumu sonucunda ,periferal sinir paralizisi meydana gelir ve bu durum yüz kaslarının kontrolünde yetersizlikle sonuçlanmaktadır. Bu durumda yüzde karakteristik bir şekil bozukluğu gözlenir.
Sinirin etkilenen dalına bağlı olarak, gülme sırasında ifadesiz bir görüntü oluşur. Hasta gözünü kapatamaz veya göz kırpma hareketlerini yerine getiremez. Ağız köşesinin ve/veya etkilenen taraftaki kaşın sarktığı görülür. Kulak etrafında, şakak kısmında, mastoid böl- gede veya mandibula köşesinde ağrı ve hassasiyet meydana gelir. Tat alma değişiklikleriyle birlikte ses- lere karşı hassasiyet ve göz yaşarması izlenebilir. Bu belirtiler hastalarda fonksiyonel, estetik, sosyal ve psi- kolojik problemlere yol açmaktadır.
Fasiyal sinir paralizinin tedavisi, gerekli klinik muaye- neler ve teşhise yardımcı testler yapılarak sağlanır. Fa- siyal sinir paralizinin tedavisi tartışmalı olup literatürde bir çok farklı tedavi yöntemlerinden bahsedilmektedir. Akapunktur, steroid tedavisi, antiviral ajanların kullanıl- ması, botulinium toksin enjeksiyonu ve cerrahi teknik- ler bu yöntemler arasında sayılabilir. Tedavi seçeneği ne olursa olsun, önemli olan en kısa sürede destekle- yici tedaviye başlanmasıdır.
Bu çalışmada sol üst premolar dişten kaynaklanan dental enfeksiyon sonucunda fasiyal paralizi gelişen bir olgu bildirilmektedir.
Anahtar kelimeler: Fasiyal paralizi, Bell paralizi, Enfeksiyon
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 8 Kasım 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 26 Sayı: 4 |
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.