ÖZ
Gelişen teknoloji ile birlikte diş hekimliğinde konvan- siyonel radyoloji dijital radyoloji ile yer değiştir- mektedir. Charged-Coupled-Device, Complementary Metal Oxide Semiconducter ve fosfor plakları dijital radyolojide kullanılan sensörlerdir. Konvansiyonel filme olan benzerlikleri, kablosuz olmaları, mevcut film tutucular ile uyumlu olmaları ve diğer dijital sensörlere kıyasla daha ekonomik olmaları nedeniyle fosfor plak sistemleri dijital radyolojiye geçişte tercih edilen sensör olmaktadır. Ancak tüm sistemlerde olduğu gibi fosfor plak sistemlerinde de hata ve sorunların oluşması son derece doğaldır.
Bu çalışmada fosfor plak sistemlerinde karşılaşılan sorunlar; istenilen radyograf sayısı, koruyucu kılıflar, enfeksiyon kontrolü, plakların ters çekilmesi, çekim-tarama süresi, tarama işlemi, plakların kullanım süresi ve görüntülerin yorumlanması başlıkları altında tartışıl- mıştır. Amacımız fosfor plak sistemlerinde karşılaşılan sorunları, nedenlerini ve çözümlerini derleyerek kullanıcıların fosfor plak sistemlerini daha rahat ve bilinçli olarak kullanmalarına yardımcı olmaktır.
Anahtar kelimeler: Dijital radyoloji, Fosfor plak, Enfeksiyon kontrolü, Görüntü kalitesi
BASIC PROBLEMS IN PHOSPHOR STORAGE PLATE SYSTEMS
ABSTRACT
Conventional film-based radiology used in dentistry has been replaced with digital radiology with the rapid advances in computer technology. Charged-Coupled-Device, Complementary Metal Oxide Semiconducter and storage phosphor plates are the sensors used in digital radiology. The phosphor storage plates are cordless and similar with conventional films, compa- tible with existing intraoral positioning devices and are low cost in comparison to the other digital sensors. Therefore, phosphor storage plates are the preferred sensors while transition to digital radiology. However, as like all systems it is very natural for problems and errors to occur in phosphor storage plate systems.
In this study the basic problems in phosphor storage plates are discussed under the topics of number of radiographs, protective barriers, infection control, reversed images, delay in processing time, processing procedure, utilization time and viewing conditions. Our aim was review the problems, their causes and solutions in phosphor storage plates and help the users to utilize this systems more comfortably and consciously.
Keywords: Digital radiology, Phosphor storage plates, Infection control, Image quality
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 8 Kasım 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 26 Sayı: 4 |
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.