Ağız
kokusu nefes yoluyla yayılan kötü koku olarak tanımlanır. Kötü koku ağızdaki
besin maddelerinin ya da diğer artıkların bakteriler tarafından yıkılmasından
ve kötü ağız hijyeninden kaynaklanır. Uçucu sülfür bileşikleri, oral malodorun
önde gelen unsurlarıdır. Ağız kokusunun prevalansı dünyada %22 ile %50
arasındadır. Koku multifaktöriyel etiyolojiye sahiptir, lokal faktörler
vakaların çoğunda önemli bir rol oynamaktadır. Dil dorsumu ağız kokusunun en
önemli kaynağıdır. Halitozis değerlendirmesi organoleptik ölçümler, sülfür
monitörü, gaz kromatografisi kullanılarak yapılabilir. Doğru bir teşhis yapmak,
hastalığın nedenlerini belirlemek ve hasta tedavisi için uygun adımlar atmak
önemlidir. Tedavi altta yatan sebebe yönelik olmalıdır.
Bu
derlemede ağız kokusunun intraoral ve ekstraoral nedenleri, güncel
sınıflandırması ve teşhis yöntemleri, tedavisindeki güncel yaklaşımlar ile
ilgili bilgi verilmeye çalışılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Halitozis, ağız
kokusu, prevalans, sınıflandırma, teşhis
yöntemleri, tedavi, uçucu sülfür
bileşikleri
RE-CLASSIFICATION
AND PROPER DIAGNOSTIC METHODS OF HALITOSIS
ABSTRACT
Halitosis is defined as the bad odor emitted through
the breathing. Bad odor is caused by bacteria from the decay of food particles,
other debris in the mounth, and poor oral hygiene. Volatile sulphur compounds
are the prominent elements of oral malodour. The prevalence of halitosis is
between 22% and 50% in the world. Halitosis has a
multifactorial etiology, local factors play an important role in the majority
of cases. The dorsum of the tongue is the most important source of halitosis.
Assessment of halitosis can be performed using organoleptic measurements,
sulfide monitoring, gas chromatography. It is important to make a correct
diagnosis, identify the causes of the disease and to take appropriate steps in
order to cure the patient.
Treatment is directed at the
underlying cause.
In this
review, it is aimed to give information about intraoral and extraoral causes of
halitosis, current classification and diagnosis methods, current approaches to
the treatment.
Keywords: Halitosis, prevalence, classification, diagnostic methods, treatment,
volatile sulphur compounds
Halitozis ağız kokusu prevalans sınıflandırma teşhis yöntemleri tedavi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Mart 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 28 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.