ABSTRACT
Aim: The correct identification of a person after death is an important process with respect to moral, social and legal consequences. The aim of this study is to evaluate the diversity of dental patterns, which is seen in dental panoramic radiographs for personal identification in the Turkish population.
Materials and Methods: Five hundred and three radiographs were randomly selected from the patient database of different 3 private dental clinics. Teeth observed on the dental radiographs about seventeen major dental patterns for each tooth by a well-trained dentist. Generally, permanent dentition was considered for major evaluation for the patient older than 18 years of age and dentulous or partially edentulous. Each radiograph was matched to the sex, age and educational status of every individual.
Results: Distributions of observed population were 57.3% female, 42.7 male; 66.4% young, 30.2% middle age, 3.4% old; and 40.2% primary-educated individual, 59.8% high-educated individual. The dental pattern data were grouped and analyzed by categorical data analysis and experimental design. The most observed dental patterns were virgin tooth (54.98%) in all cases. The missing tooth (13.46%) and dental fillings (11.45%) followed virgin tooth respectively. However, other the least commonly observed 14 dental patterns were showed lower than 5% frequency.
Conclusion: The healthy teeth are mostly observed in the lower anterior sextant in both male and female. In young adults, the present a more balanced distribution compared to other age groups. Also, the people with low education have more rarely healthy teeth in the upper and lower molar regions according to odds-ratios.
Keywords: Forensic Dentistry, Disaster Victims, Dental Diversity, Dental Records, Panoramic Radiography.
ÖZET
İNSANLARIN KİMLİKLENDİRİLMESİNDE PANORAMİK RADYOGRAFİLER ÜZERİNDEN DENTAL ÇEŞİTLİLİKLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ: RETROSPEKTİF ÇALIŞMA
Amaç: Ölüm sonrasında bireyin doğru şekilde kimliklendirmesinin yapılması her toplum için dini, ahlaki, sosyal ve yasal bir zorunluluktur. Bu çalışmanın amacı örnekleme yapılan Türk popülasyonun dental nedenlerle daha önceden alınmış panoramik diş filmleri üzerinden dental durumlarının değerlendirilerek kimlik tespitinin yapılıp yapılamayacağının değerlendirilmesidir.
Gereç ve Yöntem: Üç farklı diş muayenehanesinden daha önce teşhis ve tedavi amacıyla hekimlerin talep ettiği ve hasta arşivinde bulunan toplam 503 dental panoramic radyografi rastgele seçilmiştir. İyi eğitimli bir diş hekimi tarafından bu radyografiler üzerinden 17 temel dental durum ayrı ayrı sayısal olarak analiz edilmiştir. Seçilen radyografilerin ait olduğu hastaların 18 yaşından büyük olmasına ve tam dişsizlik durumunun bulunmamasına dikkat edilmiştir. Her radyografi, sahibinin yaşı, cinsiyeti ve eğitim durumuyla da eşleştirilmiştir.
Bulgular: Örneklemde kullanılan popülasyonun % 57.3’ü kadın, % 42.7’si erkek; % 66.4’ü genç, % 30.2’si orta yaşlı, % 3.4’ü yaşlı ve % 40.2’si ilk öğretim seviyesinde eğitimli, % 59.8’i de lise ve üstü eğitim almış olarak tespit edilmiştir. Tüm vakalar için en fazla gözlenen durum %54.98 olarak sağlıklı diş varlığıdır. Bunu sırasıyla %13.46 olarak diş eksikliği ve %11.45 olarak dolgu izlemektedir. Diğer dental durumların %5 sıklığın altında olduğu tespit edilmiştir.
Sonuç: Hem hadın hem de erkeklerde en fazla sağlıklı dişler alt ön bölgede görülmektedir. Genç bireylerdeki sağlıklı diş dağılımı diğer yaş gruplarına göre daha dengelidir. Odds oranı dikkate alındığında da diğer gruplardan farklı olarak düşük eğitim seviyesine sahip bireylerde molar bölgelerde sağlıklı dişe daha nadir rastlandığı gözlenmiştir.
Anahtar Kelimeler: Adli Diş Hekimliği, Felaket Kurbanları, Dental Varyasyonlar, Dental Kayıtlar, Panoramik Radyografiler
Forensic Dentistry Disaster Victims ental Diversity Dental Records
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Diş Hekimliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Temmuz 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 30 Sayı: 3 |
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.