Abstract
Aim: An optimum storage medium is required to preserve the viability of the periodontal ligament cells of the avulsed tooth. Although it has been suggested by some researchers that it would be suitable to store the avulsed tooth in water or saliva, milk has been considered the most appropriate storage medium. Although milk has been shown to be more effective for long durations, short-term results are contradictory. Thus, the purpose of this study was to assess in vitro capacity of four storage media at room temperature with mitochondrial function analysis to maintain the viability of periodontal ligament fibroblasts over different time periods.
Material and Methods: Periodontal ligament samples were isolated from second premolars for extracted orthodontic reasons. Pasteurized long-life milk, saliva, tap water, and distilled water were used to examine periodontal ligament cell viability. The exposure periods were for 60, 120, and 240 min and cell viability were evaluated using the XTT assay.
Results: The count of living cells in milk was found to be significantly higher than in other storage media after 60, 120, and 240 minutes. The mean number of viable cells after 240 min in all storage media except distilled water was significantly lower than the average number of viable cells after 60 min (p<0.05, t-test).
Conclusion: Although milk is considered to be a suitable storage medium for preserving avulsed teeth, the count of vital cells is adversely affected in long-term storage.
Key words: cell viability, fibroblast, avulsed tooth, milk.
Farklı avulse diş saklama ortamlarının in vitro ortamda insan periodontal ligament fibroblastlarının hücre canlılığı üzerine etkisinin değerlendirilmesi
ÖZET
Amaç: Avulse olan dişin periodontal ligament hücrelerinin canlılığının korunması için uygun bir saklama ortamı gerekmektedir. Bazı araştırıcılar tarafından avulse dişin suda ya da tükürükte saklanmasının uygun olacağı önerilse de süt en uygun saklama ortamı olarak kabul edilmiştir. Saklama ortamları arasında sütün diğer saklama ortamlarına göre uzun sürede daha etkili olduğu gösterilmiş olsa da kısa vadeli sonuçlar çelişkilidir. Bu çalışmanın amacı, farklı zaman dilimlerinde periodontal ligament fibroblastlarının canlılığını korumak için dört depolama ortamının in vitro kapasitesini oda sıcaklığında mitokondriyal fonksiyon analizi ile değerlendirmektir.
Gereç ve yöntem: Periodontal ligament fibroblastları; ortodontik nedenlerle çekilen ikinci premolar dişlerden elde edilmiştir. Periodontal ligament hücrelerinin canlılığını incelemek için pastörize uzun ömürlü süt, tükürük, musluk suyu ve damıtılmış su kullanılmıştır. Dişin depolama ortamında bekleme süreleri 60, 120 ve 240 dakikadır ve hücre canlılığı XTT testi kullanılarak değerlendirilmiştir.
Bulgular: Sütteki canlı hücre sayısı 60, 120 ve 240 dakika sonra diğer depolama ortamlarına göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Canlı hücre sayısı damıtılmış su dışındaki tüm depolama ortamlarında 240 dakika sonra, 60 dakika sonraki tüm depolama ortamlarından anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p<0.05, t-testi).
Sonuç: Süt avulse dişin saklanması için uygun bir ortam olmasına rağmen, dişin uzun süreli saklanmasında canlı hücrelerin sayısı negatif etkilenmektedir.
Anahtar kelimeler: hücre canlılığı, fibroblast, avulse diş, süt.
Abstract
Aim: An optimum storage medium is required to preserve the viability of the periodontal ligament cells of the avulsed tooth. Although it has been suggested by some researchers that it would be suitable to store the avulsed tooth in water or saliva, milk has been considered the most appropriate storage medium. Although milk has been shown to be more effective for long durations, short-term results are contradictory. Thus, the purpose of this study was to assess in vitro capacity of four storage media at room temperature with mitochondrial function analysis to maintain the viability of periodontal ligament fibroblasts over different time periods.
Material and Methods: Periodontal ligament samples were isolated from second premolars for extracted orthodontic reasons. Pasteurized long-life milk, saliva, tap water, and distilled water were used to examine periodontal ligament cell viability. The exposure periods were for 60, 120, and 240 min and cell viability were evaluated using the XTT assay.
Results: The count of living cells in milk was found to be significantly higher than in other storage media after 60, 120, and 240 minutes. The mean number of viable cells after 240 min in all storage media except distilled water was significantly lower than the average number of viable cells after 60 min (p<0.05, t-test).
Conclusion: Although milk is considered to be a suitable storage medium for preserving avulsed teeth, the count of vital cells is adversely affected in long-term storage.
Key words: cell viability, fibroblast, avulsed tooth, milk.
Farklı avulse diş saklama ortamlarının in vitro ortamda insan periodontal ligament fibroblastlarının hücre canlılığı üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Amaç: Avulse olan dişin periodontal ligament hücrelerinin canlılığının korunması için uygun bir saklama ortamı gerekmektedir. Bazı araştırıcılar tarafından avulse dişin suda ya da tükürükte saklanmasının uygun olacağı önerilse de süt en uygun saklama ortamı olarak kabul edilmiştir. Saklama ortamları arasında sütün diğer saklama ortamlarına göre uzun sürede daha etkili olduğu gösterilmiş olsa da kısa vadeli sonuçlar çelişkilidir. Bu çalışmanın amacı, farklı zaman dilimlerinde periodontal ligament fibroblastlarının canlılığını korumak için dört depolama ortamının in vitro kapasitesini oda sıcaklığında mitokondriyal fonksiyon analizi ile değerlendirmektir.
Gereç ve yöntem: Periodontal ligament fibroblastları; ortodontik nedenlerle çekilen ikinci premolar dişlerden elde edilmiştir. Periodontal ligament hücrelerinin canlılığını incelemek için pastörize uzun ömürlü süt, tükürük, musluk suyu ve damıtılmış su kullanılmıştır. Dişin depolama ortamında bekleme süreleri 60, 120 ve 240 dakikadır ve hücre canlılığı XTT testi kullanılarak değerlendirilmiştir.
Bulgular: Sütteki canlı hücre sayısı 60, 120 ve 240 dakika sonra diğer depolama ortamlarına göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Canlı hücre sayısı damıtılmış su dışındaki tüm depolama ortamlarında 240 dakika sonra, 60 dakika sonraki tüm depolama ortamlarından anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p<0.05, t-testi).
Sonuç: Süt avulse dişin saklanması için uygun bir ortam olmasına rağmen, dişin uzun süreli saklanmasında canlı hücrelerin sayısı negatif etkilenmektedir.
Anahtar kelimeler: hücre canlılığı, fibroblast, avulse diş, süt
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Diş Hekimliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 14 Temmuz 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 31 Sayı: 3 |
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.