BibTex RIS Kaynak Göster

MUHAMMED es-SİNCÂRÎ (es-SEHÂVÎ) ve “BİD‘ATÜ’L-MÜCEVVİD Fİ’L-HAT VE USÛLİH” İSİMLİ ESERİ / Muhammad as-Sinjari and His Work Titled “Bida‘at al-Mujawwid fi’l-Khat wa Usûlih”

Yıl 2003, Sayı: 20, - , 30.12.2003

Öz

ÖZET

“Bidâ‘atü’l-Mücevvid fi’l-Hat ve Usûlih” isimli bu manzûm ürcûze, Muhammed es-Sincârî’nin bir eseridir. Burada İbn Hilâl, Yâkût ve es-Sincârî’nin hüsn-i hat sanatıyla ilgili görüşleri bulunmaktadır.

Bu eser, 135 beyittir. İki bölüm olarak tertip edilmiştir. Birinci kısımda kitâbetin şartlarından ve bazı yazı âletlerinden; ikinci bölümde ise, müfred (tekil), mürekkeb (bitisik) ve müvelled (türemiş)

harflerin ölçülerinden, şekillerinden, oranlarından, kesîdesinden, satır düzgünlüğünden, benzetmelerden ve ayrıca isbâ‘(doyurma), irsâl (salıverme), itmâm (tamamlama), takvîs (kavis verme), tastîh (yatay yazma), inkibâb (egim verme) ve tafsîl (ayrıntıları verme) gibi özelliklerinden bahsedilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Kalem, Kalemtıraş, Mürekkep, Kâğıt, İtmâm, Takvîs, İrsâl.

 

ABSTRACT

 

“Bida‘at al-Mujawwid fi’l-Khat wa Usûlih” is a work in verse by Muhammad as-Sinjari which contains annotations and commentaries by Ibn Hilal, Yaqut and as- Sinjari on the art of Islamic

calligraphy.

This work is composed of 135 couplets and divided into two chapters. The first chapter is concerned with the essentials of the art and the means and tools used by calligraphers.

The second chapter deals with the methods and techniques employed in composing text hands in different modes and styles with a peculiar terminology used to describe the sizes, forms and proportions of separate, contiguous and derived letters. Among the characteristics

of this art which require utmost dexterity are lengthened tails of letters, terminated and curved figures (patterns), eyes of the circular or oval forms filled in, In addition, the smoothness of lines,

composition of text hands in oblique lines and ornamentation of the text with details are included.

Key Words: Reed-pen, Knife, Ink, Paper, Complement, Curve, Release.

Yıl 2003, Sayı: 20, - , 30.12.2003

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr; en
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Abdulkadir Yılmaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2003
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Sayı: 20

Kaynak Göster

APA Yılmaz, A. (2003). MUHAMMED es-SİNCÂRÎ (es-SEHÂVÎ) ve “BİD‘ATÜ’L-MÜCEVVİD Fİ’L-HAT VE USÛLİH” İSİMLİ ESERİ / Muhammad as-Sinjari and His Work Titled “Bida‘at al-Mujawwid fi’l-Khat wa Usûlih”. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi(20).
AMA Yılmaz A. MUHAMMED es-SİNCÂRÎ (es-SEHÂVÎ) ve “BİD‘ATÜ’L-MÜCEVVİD Fİ’L-HAT VE USÛLİH” İSİMLİ ESERİ / Muhammad as-Sinjari and His Work Titled “Bida‘at al-Mujawwid fi’l-Khat wa Usûlih”. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. Aralık 2003;(20).
Chicago Yılmaz, Abdulkadir. “MUHAMMED Es-SİNCÂRÎ (es-SEHÂVÎ) Ve “BİD‘ATÜ’L-MÜCEVVİD Fİ’L-HAT VE USÛLİH” İSİMLİ ESERİ / Muhammad As-Sinjari and His Work Titled ‘Bida‘at Al-Mujawwid fi’l-Khat Wa Usûlih’”. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, sy. 20 (Aralık 2003).
EndNote Yılmaz A (01 Aralık 2003) MUHAMMED es-SİNCÂRÎ (es-SEHÂVÎ) ve “BİD‘ATÜ’L-MÜCEVVİD Fİ’L-HAT VE USÛLİH” İSİMLİ ESERİ / Muhammad as-Sinjari and His Work Titled “Bida‘at al-Mujawwid fi’l-Khat wa Usûlih”. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 20
IEEE A. Yılmaz, “MUHAMMED es-SİNCÂRÎ (es-SEHÂVÎ) ve “BİD‘ATÜ’L-MÜCEVVİD Fİ’L-HAT VE USÛLİH” İSİMLİ ESERİ / Muhammad as-Sinjari and His Work Titled ‘Bida‘at al-Mujawwid fi’l-Khat wa Usûlih’”, Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, sy. 20, Aralık 2003.
ISNAD Yılmaz, Abdulkadir. “MUHAMMED Es-SİNCÂRÎ (es-SEHÂVÎ) Ve “BİD‘ATÜ’L-MÜCEVVİD Fİ’L-HAT VE USÛLİH” İSİMLİ ESERİ / Muhammad As-Sinjari and His Work Titled ‘Bida‘at Al-Mujawwid fi’l-Khat Wa Usûlih’”. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 20 (Aralık 2003).
JAMA Yılmaz A. MUHAMMED es-SİNCÂRÎ (es-SEHÂVÎ) ve “BİD‘ATÜ’L-MÜCEVVİD Fİ’L-HAT VE USÛLİH” İSİMLİ ESERİ / Muhammad as-Sinjari and His Work Titled “Bida‘at al-Mujawwid fi’l-Khat wa Usûlih”. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 2003.
MLA Yılmaz, Abdulkadir. “MUHAMMED Es-SİNCÂRÎ (es-SEHÂVÎ) Ve “BİD‘ATÜ’L-MÜCEVVİD Fİ’L-HAT VE USÛLİH” İSİMLİ ESERİ / Muhammad As-Sinjari and His Work Titled ‘Bida‘at Al-Mujawwid fi’l-Khat Wa Usûlih’”. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, sy. 20, 2003.
Vancouver Yılmaz A. MUHAMMED es-SİNCÂRÎ (es-SEHÂVÎ) ve “BİD‘ATÜ’L-MÜCEVVİD Fİ’L-HAT VE USÛLİH” İSİMLİ ESERİ / Muhammad as-Sinjari and His Work Titled “Bida‘at al-Mujawwid fi’l-Khat wa Usûlih”. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 2003(20).

Creative Commons License
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License. ile lisanslanmıştır.