TEZKİRELERE GÖRE XV-XIX. YÜZYILLARDA YAŞAMIŞ TOKATLI ŞAİRLER / According To Tezkires Poets of Tokat Lived in the XV-XIX. Centuries
Öz
Özet
Tarihi çok eski zamanlara dayanan ve kültür tarihimizde önemli bir yer işgal eden Tokat, kıymetli fikir ve ilim adamlarıyla birlikte pek çok da şair yetiştirmiş bir yerdir. Önemli olan bu nadide isimlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve onların tüm yönleriyle tanıtılmasıdır.
Bu çalışma XV. yüzyıldan XIX. yüzyıla kadar yaşamış Tokat doğumlu şairleri otuz üç tezkire içerisinde tespit ederek biyografilerine yer vermeyi amaçlamaktadır.
Anahtar Kelimeler: Tokat, Zile, Niksar, şair, tezkire.
Abstract
Tokat that history based on very old times and occupying an important place in our history of culture, is a place that trained valuable scholars as well as many poets. It is important to be transferred this preciously names to future generations and introduce them with their all directions.
This study aims to place in the biographies of poets born in Tokat, lived from 15th century to 19th century by identifying in the thirty three tadhkirahes.
Key Words: Tokat, Zile, Niksar, poet, tadhkirah.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Açıkel, Ali, “Tokat”, DİA, İstanbul 2012, XLI, 219-223.
- Akkuş, Mehmet, “Mehmed Emîn-i Tokâdî’nin Hayatı ve Şahsiyeti”, Türk Tarihinde ve Kültüründe Tokat Sempozyumu, 2-6 Temmuz 1986, haz. S. Hayri Bolay, v. dğr., Gelişim Matbaası, Ankara 1987, s. 521-530.
- Aksoy, Hasan, “Şemseddin Sivâsî Hayatı, Şahsiyeti, Tarikatı, Eserleri”, Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, cilt: IX/2 (Aralık 2005), Sivas, s. 1-43.
- _______, “Şemseddin Sivâsî”, DİA, İstanbul 2010, XXXVIII, 523-526.
- Akyol, İbrahim, “Fatih Sultan Mehmet Dönemindeki Edebî Çevreler”, Karatekin Edebiyat Fakültesi Dergisi, c. 1, sy. 2 (Ekim 2013), Çankırı, s. 93-122.
- Algül, Abdülkadir, Sabûhî Ahmed Dede, Hayatı, Eserleri ve “İhtiyârât-ı Sabûhî” Adlı Eseri, Yüksek Lisans Tezi, danışman: Osman Türer, Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum 2007.
- Ali Emirî, Tezkire-i Şuʻarâ-yı Âmid, Matbaa-i Âmidî, Dersaâdet 1328, I.
- Altun, Kudret, Tezkire-i Mûcib, İnceleme-Tenkidli Metin-Dizin-Sözlük, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yay., Ankara 1997.
Ayrıntılar
Birincil Dil
tr;en
Konular
-
Bölüm
-
Yazarlar
Reyhan Keleş
Bu kişi benim
Yayımlanma Tarihi
12 Aralık 2015
Gönderilme Tarihi
12 Aralık 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2015 Sayı: 54