BibTex RIS Kaynak Göster

Kazan Tatarlarında ve Türkiye Türkler’indе Mektup Konulu Maniler / Letter Songs of the Kazan Tatars and Turks

Yıl 2016, Cilt: 20 Sayı: 3, 0 - 0, 19.11.2016

Öz

İnsanlar en eski dönemlerden itibaren bilgi alış verişinde bulunmak amacıyla birbirlerine mektup yazmışlardır. Yerleşik hayata erken dönemlerde geçen Kazan Tatarları, okuma yazma oranı yüksek, sosyal ilişkilerini geniş tutan, çeşitli nedenlerden dolayı gurbette yaşamak zorunda kalan bir Türk boyudur. Bu yüzden mektup konulu manilere Türk dünyasında daha çok Kazan Tatarlarında rastlamamız doğaldır. Tatar ve Türk manilerinde mektup, duygulara tercüman olmakla beraber görüşmeye de vesile olmuştur. Hem Tatar hem Türk manilerinde mektupların içeriği yanında onların ne gibi şartlarda nasıl yazıldığı da bildirilmektedir. Bununla birlikte Kazan Tatarları ve Türkiye Türklerinin mektup konulu manilerinde ortak yönlerin yanında farklılıklar da görülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Kazan Tatarları, Türkiye Türkleri, Halk Edebiyatı, Mani, Mektup

Abstract: People through the letters have communicated and reported their feelings with each other since ancient times. The Kazan Tatars have settled for a long time ago. That’s why the literacy rate have been higher. Also, because of the various reasons, Kazan Tatars had to be lived in foreign countries in every period. In this context, the correspondence for them have been only solution to communicate with family and relatives stayed in rge country. Although letter songs played importance in the feelings Tatars and Turks,  they also gave opportunities for them to communicate. Besides their contexts, In short letters how, they were written and when, and in what conditions they are written, are mentioned. Though there are some similarities in the letter songs of Kazan Tatars and Turks, dissimilarities are alos seen in these works.

Keywords: Kazan Tatars, Turks, folklore, letter songs, letter 

Makale Geliş Tarihi: 25.12.2015

Makale Kabul Tarihi: 13.10.2016


Yıl 2016, Cilt: 20 Sayı: 3, 0 - 0, 19.11.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Çulpan Zaripova Çetin

Yayımlanma Tarihi 19 Kasım 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 20 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Zaripova Çetin, Ç. (2016). Kazan Tatarlarında ve Türkiye Türkler’indе Mektup Konulu Maniler / Letter Songs of the Kazan Tatars and Turks. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 20(3).

Creative Commons Lisansı
ATASOBEDAtatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.