Bölgenin sahip olduğu kültür ve kimliğin bir ifadesi
olan yöresel mutfaklar, turizm destinasyonlarının kültürel çekiciliklerinin
artmasında önemli rol oynarken bölgesel kalkınmaya da katkı sağlamaktadır. Bu
çalışmanın amacı, yöresel mutfağın turizme kazandırılmasına yönelik yerel
halkın tutumunu ve yöresel yiyecek sunan yiyecek içecek işletmelerinin bölgesel
kalkınmaya katkısını belirlemektir. Bu
amaçla Sakarya’da 429 katılımcıya anket
uygulanmış ve ildeki yöresel yiyecek sunan yiyecek-içecek işletmesinin
gelir ve giderleri alınmıştır. İlgili
literatür doğrultusunda hazırlanan hipotezlerin test edilmesi için Mann-Whitney
U Testi ve Kruskal-Wallis Testi analiz testleri uygulamıştır. Yerel halkın yöresel mutfağın turizme
kazandırılmasına yönelik tutumuyla yaş ve yöresel yiyecekleri evde yeme sıklığı
anlamlı bir farklılık gösterirken; cinsiyet, medeni durum, çalışma alanı,
eğitim durumu, aylık gelir, iş alanı, Sakarya’da yaşama süresi ve yöresel
yiyecekleri restoran/dışarıda yeme sıklığının anlamlı bir farklılık
göstermediği tespit edilmiştir. Ayrıca yöresel yiyecek sunan yiyecek
içecek işletmelerinin yöre halkına Sapanca’da kişi başına 291,1 TL ve
Taraklı’da kişi başına 32,3 TL katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | October 22, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 22 Issue: Özel Sayı 2 |