Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Supply Chain Management Strategies at Hotel Establishments: Konya Sample

Yıl 2020, Cilt: 24 Sayı: 3, 1255 - 1273, 30.09.2020

Öz

The subject of this research is to determine if the supply chain strategies of hotel establishments located in city of Konya which are used by the managers while performing food logistics differ from each other according to the types of hotel establishments. In this study, a survey has been sent to 24 hotel facilities which are located in the region but 146 low-level, mid-level and senior managers of 18 facilities have contributed to the study. Obtained data have been analyzed with frequency distribution, arithmetic average, student t test, one way variance analyze, Kruskal Wallis test and Conover-Iman test.

Kaynakça

  • Ada, Erhan, Kazançoğlu, Yiğit ve Aracıoğlu, Burcu (2005), Stratejik rekabet üstünlüğü sağlamada tedarikçi seçiminin analitik hiyerarşik süreç ile gerçekleştirilmesi. V. Ulusal Üretim Araştırmaları Sempozyumu Bildiri Kitabı. 25-27 Kasım 2005, V. Ulusal Üretim Araştırmaları Sempozyumu,İstanbul Ticaret Üniversitesi, 605-611.
  • Akıncı, Zeki (2010), Konaklama İşletmelerinde Kriz Yönetimi: Alanya Bölgesindeki Konaklama İşletmelerinde Kriz Sürecinde Karşılaşılan Sorunların Tespit Ve Çözümüne Yönelik Bir Araştırma. Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Isparta.
  • Chopra, Sunil ve Meindl, Peter (2010). Supply chain management (Fourth Edition), New Jersey: Pearson Education Inc.
  • Didin, Saliha ve Köroğlu, Çağrı (2008). Konaklama İşletmelerinin Satışlar-Maliyetler Bakımından Rekabet Edebilme Durumu ve Gelecekten Beklentileri. ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 4 (7), 111-120.
  • Elagöz, İsmail (2006), Tedarik zinciri yönetimi yaklaşımının maliyet hesaplama çalışmalarına etkisi Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Görener, Ali (2013). Tedarik Zinciri Stratejisi Seçimi: Bulanık VIKOR Yöntemiyle İmalat Sektöründe Bir Uygulama. Journal of Alanya Faculty of Business/Alanya Isletme Fakültesi Dergisi, 5 (3), 47-62.
  • Hair, Joseph F, Black, William C, Babin, Barry J, Anderson, Rolph E ve Tatham, Ronald L (2006). Multivariate data analysis, Upper Saddle River, New Jersey: Pearson Prentice Hall.
  • Karaman, Abdullah (2006). Nasıl ve niçin vizyon yönetimi (2.Baskı), İstanbul: IQ Kültür Sanat Yayıncılık.
  • Kaya, E ve Köse, T (2013). Konaklama İşletmelerinde Muhasebe Uygulamaları. Eskişehir. Anadolu Üniversitesi Yayınları, Yayın (2816).
  • Kehoe, Dennis ve Boughton, Nick (2001). Internet based supply chain management: a classification of approaches to manufacturing planning and control. International Journal of Operations & Production Management, 21 (4), 516-525.
  • Kothari, Tanvi, Hu, Clark ve Roehl, Wesley S (2005). e-Procurement: an emerging tool for the hotel supply chain management. International Journal of Hospitality Management, 24 (3), 369-389.
  • Krasnova, Hanna, Hildebrand, Thomas, Guenther, Oliver, Kovrigin, Alexander ve Nowobilska, Aneta (2008). Why participate in an online social network: An empirical analysis.
  • Nunnally, Jum C ve Bernstein, Ira H (1994). Psychological theory. New York, NY: MacGraw-Hill, 131-147.
  • Okutmuş, Ercüment ve Ergül, Ayşe (2013). Konaklama İşletmelerinin Yiyecek İçecek Faaliyetlerinde Tedarik Zinciri Maliyetlerinin Hedef Maliyetleme ile Birlikte Uygulanması. Journal of Yaşar University, 8 (32), 5409–5432.
  • Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesi ve Niteliklerine ilişkin Yönetmelik. (2005). T.C. Resmi Gazete ,25852, 21.06.2005.
  • Sarıoğlan, Mehmet (2011), Konaklama işletmelerinde analitik hiyerarşi prosesi yöntemi ile tedarikçi seçim kriterlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Doktora Tezi, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Balıkesir.
  • Sezgi̇n, Mete, Zerenler, Muammer ve Karaman, Abdullah (2008). Otel işletmelerinin menü planlamasında yaratıcılık, yenilikçilik, girişimcilik faaliyetleri üzerine bir araştırma. Sosyoekonomi, 127.
  • Tutkun, Halil İbrahim (2007), Tedarik zinciri yönetimi yapısının tasarlanması ve örgütlenmesi öncesinde işletme de uygulanabilirliğinin analizi. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • TÜİK, (2019), İstatistiklerle Kadın 2018, Türkiye İstatistik Kurumu, Sayı 30707. http://tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=30707,
  • Türker, Masum, Yıldırım, Figen ve Biçer, Ali Altuğ (2005), Üretim sürecinde tedarik zincirinin önemi ve maliyet yönetimi. V. Ulusal Üretim Araştırmaları Sempozyumu Bildiri Kitabı. 25-27 Kasım 2005, V. Ulusal Üretim Araştırmaları Sempozyumu,İstanbul Ticaret Üniversitesi, 459-465.
  • Urbach, Nils ve Ahlemann, Frederik (2010). Structural equation modeling in information systems research using partial least squares. Journal of Information technology theory and application, 11 (2), 5-40.
  • Ünüvar, Mustafa (2009). Tedarik Zinciri Yönetim Uygulamalarının Örgütsel Yapıya Etkisi Üzerine Bir Araştirma. Ege Academic Review, Ege University Faculty of Economics and Administrative Sciences, 9 (2), 559-592.
  • Wang, Ge, Huang, Samuel H ve Dismukes, John P (2004). Product-driven supply chain selection using integrated multi-criteria decision-making methodology. International journal of production economics, 91 (1), 1-15.
  • Waters, C Donald J (2003). Logistics: An introduction to supply chain management, New York: Palgrave Macmillan.
  • Wei, Chun-Chin, Liang, Gin-Shuh ve Wang, Mao-Jiun J (2007). A comprehensive supply chain management project selection framework under fuzzy environment. International Journal of Project Management, 25 (6), 627-636.
  • www.konyakultur.gov.tr (2019), Turizm İstatistiği, https://www.konyakultur.gov.tr/index.php?route=pages/pages&page_id=24, Erişim Tarihi: 22.07.2019.
  • Zhang, Xinyan, Song, Haiyan ve Huang, George Q (2009). Tourism supply chain management: A new research agenda. Tourism Management, 30 (3), 345-358.

Otel İşletmelerinde Tedarik Zinciri Yönetimi Stratejileri: Konya İli Örneği

Yıl 2020, Cilt: 24 Sayı: 3, 1255 - 1273, 30.09.2020

Öz

Araştırmanın konusu Konya ilinde yer alan otel işletmelerinin türlerine göre yöneticilerin gıda lojistiği gerçekleştirirken uyguladıkları tedarik zinciri yönetimi stratejilerinin tespitidir. Otel işletmesi yöneticilerine etkin bir tedarik zinciri yönetimi ile işletmelerine sağlayabilecekleri kazanımları göstermek araştırmanın amaçlarındandır. Araştırmada, anket çalışması bölgede yer alan 24 otel işletmesine ulaştırılmış ancak 18 işletmedeki 146 adet üst, orta ve alt düzey yönetici araştırmaya katkı sağlamıştır. Elde edilen veriler frekans dağılımı, aritmetik ortalama, student t testi, tek yönlü varyans analizi, Kruskal Wallis testi, Conover-Iman testleri ile analiz edilmiştir

Kaynakça

  • Ada, Erhan, Kazançoğlu, Yiğit ve Aracıoğlu, Burcu (2005), Stratejik rekabet üstünlüğü sağlamada tedarikçi seçiminin analitik hiyerarşik süreç ile gerçekleştirilmesi. V. Ulusal Üretim Araştırmaları Sempozyumu Bildiri Kitabı. 25-27 Kasım 2005, V. Ulusal Üretim Araştırmaları Sempozyumu,İstanbul Ticaret Üniversitesi, 605-611.
  • Akıncı, Zeki (2010), Konaklama İşletmelerinde Kriz Yönetimi: Alanya Bölgesindeki Konaklama İşletmelerinde Kriz Sürecinde Karşılaşılan Sorunların Tespit Ve Çözümüne Yönelik Bir Araştırma. Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Isparta.
  • Chopra, Sunil ve Meindl, Peter (2010). Supply chain management (Fourth Edition), New Jersey: Pearson Education Inc.
  • Didin, Saliha ve Köroğlu, Çağrı (2008). Konaklama İşletmelerinin Satışlar-Maliyetler Bakımından Rekabet Edebilme Durumu ve Gelecekten Beklentileri. ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 4 (7), 111-120.
  • Elagöz, İsmail (2006), Tedarik zinciri yönetimi yaklaşımının maliyet hesaplama çalışmalarına etkisi Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Görener, Ali (2013). Tedarik Zinciri Stratejisi Seçimi: Bulanık VIKOR Yöntemiyle İmalat Sektöründe Bir Uygulama. Journal of Alanya Faculty of Business/Alanya Isletme Fakültesi Dergisi, 5 (3), 47-62.
  • Hair, Joseph F, Black, William C, Babin, Barry J, Anderson, Rolph E ve Tatham, Ronald L (2006). Multivariate data analysis, Upper Saddle River, New Jersey: Pearson Prentice Hall.
  • Karaman, Abdullah (2006). Nasıl ve niçin vizyon yönetimi (2.Baskı), İstanbul: IQ Kültür Sanat Yayıncılık.
  • Kaya, E ve Köse, T (2013). Konaklama İşletmelerinde Muhasebe Uygulamaları. Eskişehir. Anadolu Üniversitesi Yayınları, Yayın (2816).
  • Kehoe, Dennis ve Boughton, Nick (2001). Internet based supply chain management: a classification of approaches to manufacturing planning and control. International Journal of Operations & Production Management, 21 (4), 516-525.
  • Kothari, Tanvi, Hu, Clark ve Roehl, Wesley S (2005). e-Procurement: an emerging tool for the hotel supply chain management. International Journal of Hospitality Management, 24 (3), 369-389.
  • Krasnova, Hanna, Hildebrand, Thomas, Guenther, Oliver, Kovrigin, Alexander ve Nowobilska, Aneta (2008). Why participate in an online social network: An empirical analysis.
  • Nunnally, Jum C ve Bernstein, Ira H (1994). Psychological theory. New York, NY: MacGraw-Hill, 131-147.
  • Okutmuş, Ercüment ve Ergül, Ayşe (2013). Konaklama İşletmelerinin Yiyecek İçecek Faaliyetlerinde Tedarik Zinciri Maliyetlerinin Hedef Maliyetleme ile Birlikte Uygulanması. Journal of Yaşar University, 8 (32), 5409–5432.
  • Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesi ve Niteliklerine ilişkin Yönetmelik. (2005). T.C. Resmi Gazete ,25852, 21.06.2005.
  • Sarıoğlan, Mehmet (2011), Konaklama işletmelerinde analitik hiyerarşi prosesi yöntemi ile tedarikçi seçim kriterlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Doktora Tezi, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Balıkesir.
  • Sezgi̇n, Mete, Zerenler, Muammer ve Karaman, Abdullah (2008). Otel işletmelerinin menü planlamasında yaratıcılık, yenilikçilik, girişimcilik faaliyetleri üzerine bir araştırma. Sosyoekonomi, 127.
  • Tutkun, Halil İbrahim (2007), Tedarik zinciri yönetimi yapısının tasarlanması ve örgütlenmesi öncesinde işletme de uygulanabilirliğinin analizi. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • TÜİK, (2019), İstatistiklerle Kadın 2018, Türkiye İstatistik Kurumu, Sayı 30707. http://tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=30707,
  • Türker, Masum, Yıldırım, Figen ve Biçer, Ali Altuğ (2005), Üretim sürecinde tedarik zincirinin önemi ve maliyet yönetimi. V. Ulusal Üretim Araştırmaları Sempozyumu Bildiri Kitabı. 25-27 Kasım 2005, V. Ulusal Üretim Araştırmaları Sempozyumu,İstanbul Ticaret Üniversitesi, 459-465.
  • Urbach, Nils ve Ahlemann, Frederik (2010). Structural equation modeling in information systems research using partial least squares. Journal of Information technology theory and application, 11 (2), 5-40.
  • Ünüvar, Mustafa (2009). Tedarik Zinciri Yönetim Uygulamalarının Örgütsel Yapıya Etkisi Üzerine Bir Araştirma. Ege Academic Review, Ege University Faculty of Economics and Administrative Sciences, 9 (2), 559-592.
  • Wang, Ge, Huang, Samuel H ve Dismukes, John P (2004). Product-driven supply chain selection using integrated multi-criteria decision-making methodology. International journal of production economics, 91 (1), 1-15.
  • Waters, C Donald J (2003). Logistics: An introduction to supply chain management, New York: Palgrave Macmillan.
  • Wei, Chun-Chin, Liang, Gin-Shuh ve Wang, Mao-Jiun J (2007). A comprehensive supply chain management project selection framework under fuzzy environment. International Journal of Project Management, 25 (6), 627-636.
  • www.konyakultur.gov.tr (2019), Turizm İstatistiği, https://www.konyakultur.gov.tr/index.php?route=pages/pages&page_id=24, Erişim Tarihi: 22.07.2019.
  • Zhang, Xinyan, Song, Haiyan ve Huang, George Q (2009). Tourism supply chain management: A new research agenda. Tourism Management, 30 (3), 345-358.
Toplam 27 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Münevver Çiçekdağı 0000-0001-8195-1542

Abdullah Karaman 0000-0001-7934-0451

Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 24 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Çiçekdağı, M., & Karaman, A. (2020). Otel İşletmelerinde Tedarik Zinciri Yönetimi Stratejileri: Konya İli Örneği. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 24(3), 1255-1273.

Creative Commons Lisansı
ATASOBEDAtatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.