BibTex RIS Kaynak Göster

ESMER SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ

Yıl 1998, Cilt: 29 Sayı: 2, - , 12.04.2013

Öz

ÖZET: Bu araştırma, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi çiftliğinde yetiştirilen Esmer sığırların çeşitli form özelikleri bakımından durumunu incelemek, genetik ıslah potansiyelini  ortaya koymak üzere yürütülmüştür. Sütçülük özelliği, vücut kapasitesi, meme sistemi, ön ve arka meme, memede simetri, denge ve kalite ile toplam puan özelliklerinin kalıtım dereceleri sırasıyla 0.250±0.186, 0.459±0.255, 0.428±0.245, 0.465±0.257, 0.313±0.208, 0.375±0.229 ve 0.512±0.271 olarak bulunmuştur. Toplam puan ile diğer form özellikleri arasında genetik korelasyonlar yüksek olduğundan, Esmer sığırlarda formun iyileşmesinde toplam puan iyi bir ölçü olarak görülmektedir. Ayrıca ele alınan form özellikleri ile birinci laktasyon süt verimi arasında da yüksek korelasyonlar tespit edilmiştir.

 

 

INHERITANCE OF TYPE TRAITS IN BROWN SWISS CATTLE AND THEIR RELATIONSHIP WITH FIRST LACTATION MILK YIELD

 

SUMMARY: The research was carried out to investigate various type traits of Brown Swiss cattle raised in the Farm of Agricultural College at Atatürk University and to determine their  breeding potential. Heritabilities for dairy character, body capacity, mammary system, fore udder, rear udder, balance, symetry and quality in udder and final score were 0.250±0.186, 0.459±0.255, 0.428±0.245, 0.465±0.257, 0.313±0.208, 0.375±0.229 ve 0.512±0.271 respectively. Since genetic correlations between final score and other form traits were high, final score seemed to be the best criteria to improve form traits of Brown Swiss cattle. Additionally,  significant genetic correlations between type traits and first lactation milk yield were determined.

Yıl 1998, Cilt: 29 Sayı: 2, - , 12.04.2013

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Mete Yanar Bu kişi benim

Recep Aydın Bu kişi benim

Naci Tüzemen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 12 Nisan 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 1998 Cilt: 29 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yanar, M., Aydın, R., & Tüzemen, N. (2013). ESMER SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29(2).
AMA Yanar M, Aydın R, Tüzemen N. ESMER SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Nisan 2013;29(2).
Chicago Yanar, Mete, Recep Aydın, ve Naci Tüzemen. “ESMER SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29, sy. 2 (Nisan 2013).
EndNote Yanar M, Aydın R, Tüzemen N (01 Nisan 2013) ESMER SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29 2
IEEE M. Yanar, R. Aydın, ve N. Tüzemen, “ESMER SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 29, sy. 2, 2013.
ISNAD Yanar, Mete vd. “ESMER SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29/2 (Nisan 2013).
JAMA Yanar M, Aydın R, Tüzemen N. ESMER SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;29.
MLA Yanar, Mete vd. “ESMER SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 29, sy. 2, 2013.
Vancouver Yanar M, Aydın R, Tüzemen N. ESMER SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;29(2).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/